Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

3 ország, 3 falu, 3 kassza

Darnózseli, Miklóshalma és Dunacsúny a trianoni döntésig Magyarországhoz tartoztak.
Kattintson a képre >>
Három, közel azonos nagyságú település: Darnózseli, Miklóshalma (Nickelsdorf) és Dunacsúny (Cunovo) a trianoni döntésig Magyarországhoz tartoztak. Miklóshalma ma Ausztria, Dunacsúny pedig Szlovákia része. A három – már uniós – község mutatóit hasonlítottuk össze.

Miklóshalma (Nickelsdorf) Burgenland tartományban a nezsideri kerület leithaaueni régiójának része. A ’80-as évek végén a keleti határnyitás a település korábbi nyugodt életvitelét jelentősen felpezsdítette. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint az 1560 lakos 4,3 százaléka beszél magyarul. Dunacsúny (Cunovo) a Duna bal partján 911 lelkes település a Csallóközben. Közigazgatásilag Pozsonyhoz tartozik, de a mindennapjaiban kötődik a szomszéd településhez, Oroszvárhoz is. A lakosság 10 százaléka magyar, de jelentős horvát kisebbség is él a településen. A Mosondarnó és Zseli egyesüléséből 1934-ben létrejött 1582 lelkes Darnózseli a Közép-Szigetközben található.

Mindhárom településen működik óvoda. Darnózseli nyolcosztályos általános iskolát tart fenn, amely egyben művészetoktatási intézmény is. Nickelsdorfban a 6–10 éves tanulók helyben tanulnak, 11 éves kortól pedig Zurndorfba (Zurány) vagy Neusiedl am See-be (Nezsider) járnak. A dunacsúnyi diákok (1–9. osztályig) a 4 kilométerre található oroszvári iskolában tanulnak. Mindhárom községben biztosított az orvosi ellátás, de a szlovák településen csak heti egy alkalommal rendel a doktor. Védőnő nincs, és gyógyszertár is csak Oroszváron van. A másik két községben mindennap rendel a háziorvos, megoldott a védőnői ellátás, és patika is üzemel.

Érdekesség, hogy Darnózselin magánkézben van az orvosi rendelő, a gyógyszertár pedig fiókpatikaként működik. Mindhárom településen található kultúrház, amely rendszeresen szervez különböző programokat. Posta a másik két településsel ellentétben Dunacsúnyban nem működik.

Foglalkoztatottság, munkanélküliség

Mindhárom községben alacsony a munkanélküliségi ráta. Dunacsúnyban mindössze 10 munkanélkülit regisztráltak. A lakosság 60 százaléka keresőképes, többségük Pozsonyban dolgozik. Nagyon jó a közlekedés a főváros felé, negyedóránként jár a busz. Nickelsdorfban a lakosság 45 százaléka dolgozik, a többség a mezőgazdaságban, az iparban és a karhatalomban tevékenykedik. Naponta kétszázan ingáznak a fővárosba, amely vonattal 45 perc alatt elérhető. A munkanélküliség kétszázalékos. Darnózselin a megyei átlag alatti a munkanélküliségi ráta. Sokan a mezőgazdaságból élnek, többnyire vállalkozóként, de sokan vállalnak munkát a mosonmagyaróvári és a győri üzemekben, gyárakban is. A megyeszékhely felé nagyon jó, ám Mosonmagyaróvár felé kissé kedvezőtlen a buszközlekedés.

Önkormányzatiság

Darnózselit főállású polgármester, Fazekas Zoltán vezeti, a 9 tagú képviselő-testület társadalmi munkában látja el teendőit. A polgármesteri hivatalban heten dolgoznak. A település idei költségvetése 295 millió forint, s évek óta forráshiányos a büdzsé. Éves szinten összesen 24 millió forint adóbevételre tesznek szert az iparűzési, súly-, kommunális és építményadóból. Nickelsdorf költségvetése idén 2,1 millió euró, azaz mintegy 520 millió forint. A házak és a csatornázás után fizetendő adókból származó bevételek a büdzsé 8–10 százalékát teszik ki.

A községet Gerhard Zapfl mérnök-vállalkozó irányítja társadalmi állásban. A polgármester és a 19 tagú községi tanács legtöbb tagja pártszínekben indult a legutóbbi választáson. A polgármesteri hivatalt egy hivatalvezető irányítja, munkáját 2 titkár és 5 munkatárs segíti. A dunacsúnyi önkormányzat az idei évben mindössze 12 millió koronából, azaz közel 80 millió forintból gazdálkodik. A büdzsé felét a házak után fizetendő adóbevétel teszi ki, más adónemet viszont nem vetnek ki. A községet főállású polgármesterként Brósz Erzsébet vezeti, munkáját 9 tagú képviselő-testület és 6 hivatali alkalmazott segíti.

Infrastruktúra

Vezetékes ivóvíz, gáz, telefon és kábeltelevízió mindhárom faluban rendelkezésre áll. Az osztrák és a szlovák településen teljes az ivóvíz- és a gázrákötöttség, Darnózselin nem. Dunacsúnyban most építik ki a szennyvízcsatorna-hálózatot, a másik két községben már megoldott a szennyvíz elvezetése: a szigetközi faluban az ingatlanok 70 százaléka, Nickelsdorfban valamennyi háztartás rácsatlakozott. Az osztrák faluban kifogástalan a bel- és külterületi utak állapota, Dunacsúnyban jónak mondható, Darnózselin viszont a főút rossz állapota miatt az egész településen 30-as sebességkorlátozás van érvényben.

Sport, idegenforgalom

Mindhárom vizsgált településen élénk közélet zajlik. A legtöbb egyesület, húsz, Nickelsdorfban működik. Darnózselin négy kulturális egyesület, kilenc civil közösség és három alapítvány is aktívan részt vesz a szigetközi település életében. Dunacsúnyban a horvát és a szlovák tánc- és énekegyesület mellett tevékenyek a tűzoltók és a vadászok is. Mindhárom falu több testvér- és partnertelepülési kapcsolatot is kiépített. A sportélet az osztrák községben a legjelentősebb, hiszen rengeteg szabadtéri és fedett létesítmény gondoskodik arról, hogy minden korosztály megtalálja a számára kedvező sportos elfoglaltságot. Dunacsúnyban a vízi sportok, Darnózselin a labdarúgás, a női kézilabda és a sakk játszik meghatározó szerepet. Nickelsdorfban a kerékpáros-, Dunacsúnyban pedig a vízi turizmus jelentős. A magyar településen az idegenforgalom még „gyerekcipőben" jár, a falusi turizmus keretében azonban már több család is berendezkedett a vendégfogadásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alsó-Szigetközt felülről pótolták

A felső-szigetközi mentett oldali rendszerből átvezetett vízzel töltötték fel a… Tovább olvasom