Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

1956: Ötvennégy évig a fiók mélyén őrzött drámai fotók

Eddig nem látott felvételek Mosonmagyaróvár leggyászosabb napjának történéseiről, amiket a kórház egyik akkori orvosa készített.

Ötvennégy évig porosodtak valahol azok a máig rejtegetett fotók, amik Mosonmagyaróvár leggyászosabb napjának történéseiről tanúskodnak. Ez idáig ismeretlen képes töredék 1956. október 26-ról: a múzeum előtt vonuló tömegről, majd néhány órával később a kórház udvarán fekvő halottakról.

Az idő múlásával egyre kerülnek elő újabb és újabb megdöbbentő, eddig lappangó felvételek a ma ötvennégy éve történt iszonyatos mosonmagyaróvári sortűzről. Néhány éve a Kisalföld mutatta be Simon József kanonok addig nem publikált felvételeit a békésen vonuló tömegről, majd a sortűz áldozatainak temetése megrendítő pillanatairól. Az atya akkor – elmondása szerint – három tekercs filmet készített, amit azonnal maga hívott elő, majd ötven évig rejtegetett. A tekercsek közül sajnos egy azóta sem került elő. Azon láthatóak lennének a kórházfolyosón és az épületen kívül kiterített halottak.A Hansági Múzeumnak adta át az inkognitóját őrző orvos. A most előkerült képek viszont ezekről a döbbenetes pillanatokról is tanúskodnak. A fotókat a kórház egyik akkori orvosa készítette, majd őrizte egészen mostanáig. A képek a közelmúltban kerültek a Hansági Múzeum gyűjteményébe. A doktor azonban kilétét még ötvennégy év elteltével sem szerette volna felfedni, Thullner István helytörténésznek azonban mesélt a gyászos nap történéseiről és a felvételek keletkezéséről. Az orvosok beszámolóit a Karolina Kórház 150 éves történetét bemutató kiadvány ’56-os fejezetébe gyűjtötte össze a helytörténész.A sokáig titkolt fotókon megelevenedik a múlt, az ötvennégy évvel ezelőtti Mosonmagyaróvár. Az orvos amatőr fotósként szinte mindenhová magával vitte fényképezőgépét. Így 1956. október 26-án is vele volt a masina a kórházban.

Mindenki, mindenütt operált. Az első filmkockákon a kórház előtt vonuló, a múzeumnál gyülekező tömeg látszik. Arcok nem láthatók, a fotós csak a kórház elé ment le, innen fényképezte az embereket. Az akkori doktorok elbeszélése szerint ugyanis a vonuló tömeg láttán a kórházban megtiltották, hogy a dolgozók is kimenjenek közéjük. Nem sokkal később, a lövések és robbanások hangjára rossz előérzetük támadt, ezért már elő is készültek a legrosszabbra.A sortűz sebesültjeivel délelőtt fél 11 tájban jöttek az első járművek. Lovas kocsikon, személyautókon és a határőrség teherautóin hozták a lőtt sebekkel, többnyire súlyosan sérülteket és tették le őket a kórház udvarán. Ezekről a pillanatokról nem készültek felvételek, nem volt ugyanis idő már a fotózásra. A kórház orvosgárdája az első rémület után dr. Zsibóy István igazgató főorvos vezetésével azonnal munkához látott. Elkülönítették a beszállítás alatt meghaltakat, a láthatóan súlyos és a kevésbé súlyos sérülteket. A kórház folyosóján fekvőket homlokukon megjelölték, hogy milyen sürgősségi sorrendben kerüljenek a műtőbe. A főorvos asszisztensei sietve láttak hozzá az ellátásukhoz. Rövidesen csatlakozott a sebészcsoporthoz dr. Székelyhidy László katonaorvos is, aki a műszaki laktanya mentőkocsijával vitt be két sebesült akadémistát. A nagyműtőben két orvos folyamatosan operált, még a kórház belgyógyásza és nőgyógyásza is segédkezett az ellátásban. Nemcsak a nagyműtőben operáltak, hanem az előkészítőben is. Még a súlyosan beteg dr. Modrovich Emil korábbi tüdőgyógyász főorvos is aktívan bekapcsolódott a sebesültek ellátásába, a kórház valamennyi orvosával és ápolójával együtt.A lőtt sebeknél megállapították, hogy azok robbanó lövedékektől származnak, ezért ellátásukhoz úgynevezett gázödémaszérumra volt szükségük. Ezt az osztrák egészségügyi szervek juttatták el a határra több más gyógyszerrel együtt. Időközben Győrből is érkezett egy sebészorvos és a legsúlyosabb eseteket rögtönzött ellátás után Győrbe szállították. A kórházban maradtak teljes ellátása csak késő estére fejeződött be. A doktornak ekkor jutott ismét ideje arra, hogy elővegye fényképezőgépét és megörökítse a kórház udvarán fekvő áldozatokat.
A kórház 1956-os iratanyaga eltűnt. A beszámolók szerint a kórház területén meghalt sebesültekről az akkori gondnok pontos névsort is készített, ez azonban más kórházi iratokkal együtt eltűnt. A kórház 1956-os teljes iratanyagát 1957 őszén a győri katonai elhárítás tisztjei teherautóval elvitték. E dokumentumokról semmit sem tudni, de talán ezek is egy komód vagy íróasztal fiókja mélyén várják, hogy több mint fél évszázad elteltével – a doktor fotóihoz hasonlóan – nyilvánosságra kerüljenek, és talán vannak még eddig titkolt felvételek Mosonmagyaróvár leggyászosabb napjának történéseiről.Az első filmkockákon a kórház előtt vonuló, a múzeumnál gyülekező tömeg látszik, az utolsókon a kórház udvarán fekvő áldozatok.
A beszámolók szerint a kórház területén meghalt sebesültekről az akkori gondnok pontos névsort is készített, ez azonban más kórházi iratokkal együtt eltűnt.

Olvasóink írták

 • 7. looser2 2010. november 04. 04:41
  „És azokról az ámokfutókról, akik 2/3-os többségükkel tönkreteszik szép hazánk!”
 • 6. Ludmilla 2010. november 02. 22:18
  „Emberek! A gyilkosok közöttünk élnek....!
  Meg a III/III ügynökök, no meg azok is akik eme röpke 20 év alatt oly könnyedén kifosztották e gyönyörű hazát, s most Ők és leszármazottaik nagyon büszkén, lenézően, teljes távolságtartással tekintenek honfitársainkra...!
  Ezekről senki nem beszél...!?”
 • 5. Japo 2010. november 02. 17:32
  „Ha többet akartok tudni 56-ról figyeljétek a mosonmagyaróvár kábelhálózatról eltávolított LDR TV műsorát. Ilyet úgysem láttok sehol de itt igen.http://tv.partystudio.tk/csatornak/ldr.htm”
 • 4. akela4 2010. október 30. 02:09
  „A legszomorúbb, hogy a leggyalázatosabb dologról évtizedek óta először lehetett olvasni, hogy a lőtt sebek robbanó lövedékektől erednek!
  Hány nemzedéknek kell még mindig hazugságban élni!
  A nemzetközi egyezmények már jóval a felhasználás előtt betiltották a robbanó lövedékek használatát!
  Már az is csak súlyosbítja a gaztettet, hogy még mindig használták is, sőt a válogatott pribékekből álló alakulat a saját népe ellen használta. Még kimondani is iszonyat!
  A kórház gondnoka pedig még élt, amikor elkezdődött a gyalázatos kirakatper, de az igazságot inkább hazugságok váltották fel és az adatok megmásítása, mert a tényleges számát az áldozatoknak egyszerűen megfelezték.
  Sajnos hiába tudjuk az igazat, mert még akik tudják, azokat soha nem kérdezték meg hivatalosan.
  Kihal majd mindenki, aki személyesen érintve volt és csak a hazugság lesz maradandó.
  A nyilvánvaló emberiség elleni bűntett az égbe kiállt igazságért, de még mindig ködösítenek”
 • 3. RUDI 2010. október 29. 19:04
  „Nagyon szomorú hogy ezek az események megtörténtek.Kérdőjel csak az mikor tudja meg az emberiség a való igazat és azok kik elveszítették gyermeküket családtagjaikat ők örökké a lelkük mélyén a sírba viszik a fájdalmukat.Akik ott átélték azt a borzalmat,fájdalmat,soha nem felejtenek.Egy kis vigasz lenne számukra ha kitudódna a való igazság.Remélem hogy ez utóbbi lesz hogy lesz majd igazság és egy kicsit a fájdalmas lelkek az emberek szívében enyhülni fog.”
 • 2. amivarosunk 2010. október 29. 11:36
  „Ötvenhat elhullajtott levelei Mosonmagyaróváron

  Ezek az archív képek már megtekinthetők a Városi Kollégium,Gorkij u. 3. sz.alatti épületében
  nyílt Mosonmagyaróvár,1956. című emlékkiállításon.
  A képeken kívül további korabeli relikviák ( újságcikkek,levelek,zászlók,stb..) , festmények, tematikus fotógyűjtemények és egy emlékérem gyűjtemény is megtalálható.
  A kollégium folyosóján kihelyezett asztalokon végig olvasható A mosonmagyaróvári 1956.október 26-ai sortűz áldozatainak sírjai a mosoni temetőben c. tanulmány is.
  A kiállítás a Városi Kollégium.a Hansági Múzeum, az Akadémia, a helyi levéltár, a Mosonmagyaróvári ´56-os Egyesület és magánszemélyek felajánlásaiból került összeállításra.
  A kiállítás 2010.november 30-ig,hétköznaponként 8.00 és 20.00 óra között tart nyitva.( 2010.11.01.zárva)
  2010.11.02. és 2010.11.05. között, 8.00 és 12.00 óra között látogatható.
  További érdelődésre ajánlva a: www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu című weboldal és a
  www.youtube.com videomegosztó,ahol varosikollegium feltöltő név alatt letölthetők a kollégium prezentációi.”
 • 1. 01010 2010. október 29. 10:36
  „:(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fekete- iskola is segített az iszapkatasztrófa károsultjainak

Mosonmagyaróvár - A Fekete István Általános Iskola diákjai és szüleik, valamint vállalkozók és pedagógusok közel 175 ezer forintot gyűjtöttek össze az iszapömlés károsultjainak. Tovább olvasom