Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

1848 ünnepe a Mosonmagyaróvári Városi Kollégiumban

A Városi Kollégium nevelőtestülete és diáksága idén is többféle módon, különböző rendezvények szervezésével ünnepelte az 1848-as forradalmat.
Két emlékfalat készítettünk a folyosói előtérben, melyekre másolt dokumentumok, versek, plakátok kerültek fel. Március 10-én itt tartottuk a kollégiumi megemlékezést is. A műsort Belákovicsné Törzsök Júlia tanárnő állította össze. A 48-as forradalom nemzedékeken átívelő történelmi jelentőségére Németh Alajos tanár úr hívta fel a diákok figyelmét. A hónap végéig látható a kollégiumban egy fotókiállítás is,melyet a Mosonmagyaróvári '48-as emlékhelyekről állítottunk össze. A közelmúltban még részt vettünk a Hansági Múzeum 1848 emlékei című bemutatóján, Hellebrandt Éva múzeumpedagógus szervezésében illetve a Hunyadi Iskola ’48-as Kaszinó című történelmi vetélkedőjén. A csapat tagjai Joó Ágnes, Kaschik Marion és Kévedszky Péter volt. A kollégistákat Varga Bálint történelem szakos tanár készítette fel. A városi történelmi vetélkedőn a tizenhat induló csapatból a kollégium csapata a III. helyezést érte el.

További képekért kattintson ide!Március 15-én, nemzeti ünnepnapunkon a kollégisták lakóhelyükön külön is tisztelegnek az 1848-as forradalom emléke előtt.

Simon Zsuzsanna, ig.

Olvasóink írták

 • 2. egymóvári 2011. március 15. 22:28
  „1re. Se füle se farka amit ide írtál. Mi köze a cikkhez?
  A kis zászlócskák pedig a magyar nemzeti zászlónk -amit mellesleg 1848-ban határoztak meg- és városunk zászlója. Óvodások és kisiskolások készítették és viszik ki minden évben. Nem kellene?
  Mikor tennék ki ha nem az ünnepre, amit ugye csak előtte tehetnek ki.
  Vagy tán inkább két nappal később látnád szívesen amikor már elmúlt az ünnepnap?
  Azért munkaszüneti nap, hogy mindenki azon a napon -március 15. napján- ünnepeljen!
  Érdekes felfogása az ünnepnek és az emlékezésnek, hogy utána legyen tartva, ne a napján.
  Végül is ha az a cél, hogy ne legyen rajtad kívül senki az ünnepélyen, akkor menj ki 17-én az emlékműhöz és ünnepelj egyedül, ünnepi műsor nélkül. Nem fog zavarni a Himnusz, a szavalatok, a szónok ünnepi beszéde, és a művészi előadás sem. Bár a kis zászlócskák még kint lesznek, ezek viszont lehet zavaróak a számodra, úgy hogy inkább oda se menj. Maradj otthon, nézd a tvét. Véletlenül se érdekeljen, hogy ünnepel a városod!
  Egyébként, ha "még ma is aktuálisnak" tartanád a 12 pontot, akkor nem így írnál a nemzeti ünnepről és az ünneplőkről sem.”
 • 1. akela4 2011. március 13. 19:33
  „Ünnepelni azt már mindenki tud!
  Móváron is már 2 napja is láttam a megemlékezés zászlócskáit a múzeum melletti emlékműnél, de ha jól belegondolsz, a 12 pont követelése még ma is aktuális!
  Egyébként minek ez a nagy sietség?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyezség vagyonról, területről

Hosszas tárgyalások, egyezkedések után végre megegyezett egymással Mosonmagyaróvár és a különvált… Tovább olvasom