Virágzó közösségek - új szlogennel készült Mosonmagyaróvár

Középvárosok kategóriában Mosonmagyaróvár képviseli Magyarországot a Virágzó Közösségek virágos világversenyen. Június 8-án - amikor az Európában is egyedülálló Apró Kezek, Csodakertek Gyermek Kertépítő Versenyt szervezik - érkezik a szakmai zsűri a városba. A felkészülésről sajtótájékoztatón számoltak be.

Mészely Réka

A „Communities in Bloom" (Virágzó Közösségek) virágos világverseny magyarországi képviselője, dr. Bocsi Andrea azzal a megkereséssel fordult a mosonmagyaróvári önkormányzathoz, hogy – a hazai és korábbi európai környezetszépítési sikereket megkoronázandó – a Lajta-parti város képviselje hazánkat 2019-ben a nemzetközi középvárosok kategóriában. A képviselő-testület februári ülésén adott zöld utat az induláshoz, s a versenyre való felkészülésre 8 millió forintot szavaztak meg. Hol tart most ez a folyamat? – erre adtak választ Árvay István polgármester, dr. Bocsi Andrea és Lobitz Ákos, az Apró kezek, csodakertek verseny ötletgazdája. 


„Virágzó közösség" – új szlogennel szólítunk meg mindenkit, aki akar és tud tenni a városért – emelte ki a polgármester. Mint elmondta, a februári egyhangú testületi döntés óta javában folyik a felkészülés. Összeállt egy csapat, összeállítottak egy útvonaltervet, mely felöleli a város értékeit. Az épített környezet mellett további helyszínekre is ellátogatnak, a szélkerekekhez, de például a komposztálást is bemutatják. Számítanak a városrészi civil szervezetekre, így többek között a Belvárosi Üzletkörre, a kertbarátokra és a Szigetközi Szatyorra is.


– Célunk a meglévő értékeink bemutatása. A közterületeink rendben vannak. Az idei évre betervezett feladatainkat igyekszünk előbbre hozni – hangsúlyozta a városvezető. Mint elmondta, nagyobb beruházással nem készülnek.

 Viszont kisebb beavatkozásokat említett: a magyaróvári templomkertet a belváros ékszerdobozaként öntözőrendszerrel látják el. 


A Manninger-lakótelep zöldterülete is megszépült egy komplex fejlesztés keretében sportpályával, fitneszeszközökkel, a közelben a szintén most felújított Pálffy-villával.


 A Sun és Duna lakóparkban, a Kühne-gyárral szemben és a Károly utca 62. mögötti területen is várható beruházás.


 A Bágernél is folytatják a fejlesztéseket, a jég- és műfüves pálya után futópályát is létrehoznak új játszótérrel.

Dr. Bocsi Andrea arról számolt be, hogy a Virágzó Közösségek világverseny meghívásos megmérettetés, s kimondottan Mosonmagyaróvár kapott meghívást a középváros kategóriában, hogy Magyarországot képviselje. A verseny magyarországi képviselője követi az itt zajló munkálatokat. „Minden alkalommal azt látom, hogy szebb és szebb a város!" Hozzátette: június 8-án érkezik egy kanadai és egy európai szakember, akik június kilencedikén zsűriznek majd. Ezúttal a fő feladat a közösségek bevonása. 


Az útvonal az Apró Kezek, Csodakertek Gyermek Kertépítő Versenyen indul a Magyar utcán keresztül. Az Európában is egyedülálló program ötletgazdája Lobitz Ákos, aki idén már kilencedszer szervezi meg az óvodásoknak és első osztályosoknak kiírt versenyt. „Bízom benne, hogy ez megfelelő indítása lesz a napnak" – vélekedett a kertészmérnök, megjegyezve, hogy idén is szakmai zsűri emeli a verseny színvonalát. Mint a nagyobb mosonmagyaróvári zöldfelületekért felelős vállalkozó, kiemelte: a parkok fenntartására, a növények pótlására különösen odafigyelnek ebben az időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!