Veszélyesebb a klíma, mint az influenza

A kánikulában egyre többen kerülnek kórházba néha egészen súlyos tüdőgyulladással.

Mészely Réka

A szakemberek szerint az ok a nem megfelelően karbantartott légkondicionáló berendezésekben keresendő, de a kinti és benti hőmérséklet közötti több mint tízfokos különbség sem tesz jót az egészségünknek. Hiszen ahogy feljebb csúszik a hőmérő higanyszála, úgy nyomjuk meg egyre ösztönösebben a bekapcsológombot a légkondicionálón az autóban, otthon és a munkahelyünkön.


Aztán csak azt érezzük, hogy vagy a nyakunk „áll be", vagy a torkunk kapar. Pontosabban jó esetben, mert sajnos ennél komolyabb következményei is lehetnek a klíma nem megfelelő használatának.


Jelenleg legalább annyian fekszenek a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban tüdőgyulladással, mint influenzaszezon után.

Dr. Unger Erika és dr. Hati Krisztina


– Sokan azt hiszik, tüdőgyulladás csak a hideg időjárásban kapható el, de a legmelegebb napokon is könnyedén kialakulhat. Gyakran a helytelen légkondihasználat következtében lesz beteg az ember. Általában bakteriális, ritkábban vírusos eredetű. Gyakran egy úgynevezett atípusos baktérium, a Legionella pneumophila okozza, mely súlyos tüdőgyulladást válthat ki – tudjuk meg dr. Unger Erikától, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház tüdőgyógyászától.


– A legionellabaktérium vizes közegben, 25–40 fok közötti hőmérsékleten szaporodik. A klímaberendezések mellett a vízhálózatban otthon, termálfürdőkben, strandokon is előfordulhat. A tömegközlekedési eszközök, szállodák, üzletek klímájában éppúgy megtalálható, de tömegesen egy munkahelyről is jelentkeztek már nálunk – részletezi a doktor.


A szakember rávilágít: bármely korosztályt érintheti a betegség, mely gyengébb immunrendszer esetén súlyosabb formában jelentkezhet. A tünetek jellemzően hirtelen alakulnak ki, láz, köhögés, nehéz légzés mellett hidegrázás a kezdeti tünetegyüttes. Fokozatos kialakulás is előfordulhat, fáradtság, hőemelkedés a legjellemzőbb. Később pedig megjelennek a légúti panaszok, akár kétoldali tüdőgyulladással, mely súlyos légzési elégtelenséggel is járhat, ami néha gépi lélegeztetéshez vezethet. A tüneteket azért fontos komolyan vennünk, mert manapság a tüdőgyulladás a tizedik vezető halálok.


Dr. Hati Krisztina, a kardiológiai szakmacsoport vezető főorvosának tájékoztatása szerint míg tavaly június–júliusban 17, idén ugyanebben az időszakban eddig már 24 beteg feküdt tüdőgyulladással a Karolina Kórházban. Többségüket a kardiológiai osztályon gyógyítják, körülbelül minden tizedik páciens kerül az intenzív osztályra e kór súlyossága vagy szövődményei miatt.


Az egyik mosonmagyaróvári hűtő- és klímatechnikai cég szakembere arról beszélt a Kisalföldnek, hogy évről évre nő a légkondik száma. A vállalkozás felhívja a figyelmet a berendezések évenként tisztítására. Ugyanakkor nem csak az eszköz megfelelő karbantartása fontos.


Ártalmas a szervezetünkre az is, ha a kinti harmincöt-negyven fokos kánikulából hirtelen a benti húsz-huszonöt fokos, klimatizált térbe jutunk. Ugyanis az emberi test nehezen tud alkalmazkodni egy ilyen jelentős hőmérséklet-különbséghez. Dr. Unger Erika javaslata, hogy ha tehetjük – otthonunkban, munkahelyünkön –, csak pár fokkal kevesebbre állítsuk a légkondicionálót a kinti körülményekhez képest. Ha egy közösségi térben, üzletben, tömegközlekedési eszközön tartózkodunk, ott pedig vegyünk magunkra egy pulóvert vagy egy kendőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!