Vérzéscsillapítás új módszerekkel a gasztroenterológiai osztályon

Lakosonként húsz forintot összeadva, 1,8 millió forinttal ismét támogatta a Mosonmagyaróvári Térségi Társulás a Karolina Kórház gasztroenterológiai osztályát.

Mészely Réka - Kisalföld napilap

Több mint tíz éve vált hagyománnyá, hogy a mosonmagyaróvári Karolina Kórház gasztroenterológiai osztálya együttműködik a Mosonmagyaróvári Térségi Társulással. Ennek is köszönhetően itt a tárgyi feltételek jók és folyamatosan fejlesztik azokat. A korábbi években hasonló együttműködésben beszereztek gasztroszkópot, kolonoszkópot, a lézeres polipektómia műszerét. Idén újabb eszközökkel gazdagodott az osztály a térség településeinek jóvoltából. Hogy mivel pontosan, azt dr. Pécsi Gyula osztályvezető főorvostól tudtuk meg.


– Az összeg ezúttal elsősorban új endoszkópos vérzéscsillapító módszerek bevezetését teszi lehetővé. A heveny emésztőszervi vérző betegek ellátására a nap 24 órájában endoszkópos készenléti ügyeletet biztosítunk. Az eddig alkalmazott vérzéscsillapító módszerek mellé beszereztük és bevezettük az úgynevezett Ovesco Clip technikát, amivel nagy kaliberű érképletek, vérző gyomorfekélyek szoríthatók, zárhatók le. Így sok esetben sikeresen elláthatóvá válnak sebészeti műtét nélkül – emelte ki az osztályvezető.

 

Dr. Pécsi Gyula Kokas Mariann osztályvezető főnővér, dr. Bertalan István főigazgató társaságában Kovács Gábornak mutatja a most beszerzett eszközöket.

Dr. Pécsi Gyula Kokas Mariann osztályvezető főnővér, dr. Bertalan István főigazgató társaságában Kovács Gábornak mutatja a most beszerzett eszközöket.


Ugyancsak bevezették az úgynevezett „hemospray" technikát. A katonai orvoslásban nyílt vérző sebek ellátására kifejlesztett módszer, endoszkópos alkalmazásakor egyéb módon nem csillapítható vérző képletek (fekély, daganat) felszínét speciális vérzésgátló anyaggal fújják le. Így azonnali vérzéscsillapító hatás érhető el. Dr. Pécsi Gyula érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy évente 150 gyomorvérzéses beteget látnak el. Ez olyan életveszélyes állapot, melynél sajnos minden tizedik beteg életét veszti. A két új módszer – melyet már tavaly év végétől alkalmaznak – segít a betegek gyors ellátásában.


Az említett betegcsoport mellett az osztály profilját továbbra is az endoszkópos operatív beavatkozások képezik. Tavaly 1347 végbél-, illetve vastagbélpolip endoszkópos eltávolítását és mintegy 100 epeúti beavatkozást végeztek. Évről évre növekszik a teljes intravénás anesztéziában végzett fájdalommentes endoszkópiák aránya. A krónikus vírusos hepatitises betegeket a Hepatológiai Munkacsoport látja el.


– Továbbra is kiállok amellett, hogy idén is megérkezzenek a térségi társulás huszonhét településétől a lakosonként befizetett húszforintok. Ugyan a Karolina Kórház állami fenntartású, ám ezzel a gesztussal továbbra is azt tudjuk kifejezni, hogy az egészségügyi intézmény fontos számunkra. Legutóbb 1,8 millió forinttal tudtuk támogatni az intézményt, és azt remélem, idén is összejön ez az összeg – fogalmazott Kovács Gábor lébényi polgármester, a társulás szociális bizottságának elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!