Turisztika szakirány indul nyelvi előkészítővel Mosonmagyaróváron

Nyílt napokon, pályaválasztási fórumokon népszerűsítette a 2016-2017-es tanévben induló képzéseit a Győri Szolgáltatási SZC Haller János Általános Iskolája, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, ahol az idei tanévtől német nyelvi előkészítő osztályt is hirdetnek.

Mészely Réka

Az általános iskolák február 15-ig továbbítják a tanulóik jelentkezési lapját a középfokú oktatási intézményeknek. Addig kell dönteniük a nyolcadikos diákoknak, milyen képzésre, iskolába jelentkeznek.


– Szeretnénk, ha minél több általános iskolás diákunk továbbra is minket választana. A jelentkezési lapokat folyamatosan töltik ki a tanulók – tudjuk meg Bakos Bulcsútól, a Haller-iskola vezetőhelyettesétől, akitől a Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrumhoz tartozó intézmény képzési palettájáról is érdeklődtünk. 


Biztos megélhetést adó szakmák


– Szakács, cukrász és pincér szakközépiskolai képzést hirdetünk. Itt három év alatt lehet megtanulni a szakmát, illetve lehetőség nyílik újabb két év után érettségizni is. Egyébként ebben a rendszerben idén vizsgáznak az első érettségizőink és jók a tapasztalatok. A szakács szakot – mint hiányszakmát – ösztöndíjjal támogatják, ami még vonzóbbá teszi ezt a képzést. Van olyan fiatal, aki konkrétan ezért jelentkezik ide – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes.


Hirdetik a már hagyományos vendéglátóipari és turisztikai szakgimnáziumot, és újdonságként ezeket nyelvi előkészítős évfolyammal is tervezik indítani. Utóbbi esetében a diákok egyéves német nyelvi képzésen vesznek majd részt, majd négy év szakgimnáziumi tanulmány után egy év alatt sajátítják el a vendéglátóipari és turisztikai ismereteket.


 

A szakács szakot

A szakács szakot – mint hiányszakmát – ösztöndíjjal támogatják, ami még vonzóbbá teszi ezt a képzést. Van olyan fiatal, aki konkrétan ezért jelentkezik a Hallerba.


Szakmák Éjszakája


Az érettségizettek egyébként továbbra is jelentkezhetnek a vendéglátás-szervező és turisztikai szervező, értékesítő kétéves képzésekre. Ide elsősorban más intézményből várnak diákokat.


Harangozóné Kovács Edina gyakorlatioktatás-vezető tájékoztatása szerint az intézmény kínálatát az iskolai nyílt napokon, szakképzési kiállításokon népszerűsítették többek közt. Több vidéki általános iskolába is kilátogattak, ahol a hetedikes-nyolcadikos tanulók mellett a szülőknek is bemutatták a lehetőségeket. Sok fiatalt érdekelt a Szakmák Éjszakája programjuk is, ahol a pincér-, szakács- és cukrásztanulók ízelítőt adtak tudásukból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!