Tudásközpont lesz a gátőrházból Kisbodakon

Pályázati pénzből újul meg és kap új funkciókat az évek óta elhagyatott kisbodaki gátőrház. Az épület helyet ad a kisbodaki vízisport-egyesületnek is, de lesz itt Tourinform-pont, ajándékbolt és csónakház is, illetve vízi oktató- és kutatóhely.

kisalfold.hu

Évekkel ezelőtt a helyi civilek és a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség közösen rakták össze a gátőrház helyreállításának és hasznosításának terveit. E kezdeményezést karolta fel a 2014-ben megalakult új képviselő-testület. 

 

– 2015-ben felvetettük egy közös vízi turisztikai hálózat létrehozását a Szigetközben – ismertette a kezdeti lépéseket Timár Gábor kisbodaki polgármester. Végül hét település hozott létre konzorciumot a helyi fejlesztésekre (a témával március 8-án „Vízre épülő jövőképek" címmel foglalkoztunk). Timár Gábor szerint e projektben Kisbodak speciális és országosan is egyedülálló elem. 

 

– Az elhagyott gátőrházban olyan oktatóhelyet hozunk létre, ahol a „Bejárható Magyarország" kerettanterv vízi orientációs tanmenetének alkalmazásával szerettetjük meg a helyi és környékbeli iskolásokkal a vízi világot. Fontosnak tartjuk, hogy erősödjön a fiatalok vonzódása a környezetükhöz. Bizakodásra ad okot, hogy tavaly tucatnyi helyi fiatallal újjáalakult a kisbodaki evezősklub – részletezte a faluvezető. 

Látványterv: Az állami tulajdonban, a vízügy vagyonkezelésében álló, de az önkormányzat által bérelt gátőrház és udvara alkalmas arra, hogy ott többfunkciós közösségi tér jöjjön létre.

A pályázati forrásból oktatóterem, kutatószoba, turisztikai információs pontként is működő ajándékbolt, a sportegyesület számára pedig öltöző, tusoló létesül. Az épületet felújítják: kicseréltetik az épületgépészeti elemeket, a nyílászárókat, továbbá hőszigetelést és napelemes rendszert is terveznek. 

 

– Megpihenhetnek itt nemcsak az evezős, hanem a kerékpáros, a bakancsos vagy akár a lovas túrázók is. Jelenleg az építészeti tervek készülnek, ezt követően indíthatjuk a közbeszerzést az eszközbeszerzéssel együtt 39 milliós támogatottságú beruházáshoz. Az építési költségek jelentősen nőttek a pénzügyi terv elkészítése óta. Félő, hogy az elnyert támogatás nem lesz elegendő a jövőre záródó beruházásra. Ez esetben megvizsgáljuk a műszaki tartalom csökkentésének, esetleg más források bevonásának lehetőségét – zárta a bemutatást Timár Gábor.

 

– A fejlesztés meghatározó eleme a vízi sportolási lehetőség biztosítása a környékbeliek, kiemelten az általános iskolás korosztály számára – veszi át a szót Klemencz Henrik, a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség alelnöke. 

– Terveink szerint a vízi sportfoglalkozásokon a részvétel 

szakedző irányítása mellett, a kisbodaki sportegyesület égisze alatt történik – fűzte hozzá az alelnök. 

Vízi értékőrző múzeum


További forrásoktól függően tervezik egy úgynevezett vízi értékőrző múzeum létrehozását is. Itt helytörténeti gyűjtemény interaktív feldolgozásával lesz bemutatható Kisbodak tágabb környezete, a Szigetköz és Csallóköz múltja, élete, néprajza és hagyományai. Kiemelkedő szerepet kapnak majd a helyben jellegzetes népi mesterségek: halászat, pákászat, hajómolnárság, aranymosás, szigeti állattartás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!