Tudásközpont a gátőrházból

37 millió forintból újul meg és kap új funkciókat az évek óta elhagyatott kisbodaki gátőrház. Az országosan is egyedülálló vízi kultúrház helyet ad a kisbodaki vízisport-egyesületnek is, de információs pontot, ajándékboltot és csónakházat, illetve vízi oktató- és kutatóhelyet is terveznek benne, huszonegyedik századi megoldásokkal.

Mészely Réka

Az „Aktív vízi turisztikai hálózatfejlesztés a Szigetközben, kapcsolódó járásmódokkal" elnevezésű projekt keretében év végéig felújítjákés új funkciókkal látják el a kisbodaki gátőrházat. Erről nemrégiben számolt be a helyi kultúrházban Timár Gábor kisbodaki polgármester, Babos Attila konzorciumvezető és Klemencz Henrik, a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség alelnöke. 


Babos Attila dunaszegi polgármester rámutatott: jelenleg két pályázat keretében is fejlesztik a szigetközi vízi turizmust, melyek összekapcsolódnak. A fent már említett projekt során 300 millió értékben három szigetközi településen épületet emelnek, három esetében konténert helyeznek ki, Kisbodakon pedig a gátőrházat újítják fel. Huszonkét túravezető képzését is a napokban kezdték meg. Eszközökkel is bővülnek, kajakokat, kenukat szereznek be a túrakerékpárok mellett. 


– A régóta üresen álló gátőrház átépítésének terve hosszú évek óta zajló szellemi munka eredménye – hangsúlyozta Timár Gábor. A TOP-pályázat keretében sikerült erre forrást is szerezni: 36 millió forintot nyertek el erre a célra, amit 800 ezer forinttal kell a falunak kiegészítenie az azóta emelkedő kivitelezési költségek miatt. A kisbodaki polgármester kiemelte: országosan is egyedülálló a gátőrház újjászületése. A kivitelezővel megkötötték a szerződést, a munkálatokat fél éven belül kell befejeznie. Az ötvenes években emelt, kétszáz négyzetméteres épületben ajándékboltot és büfét alakítanak ki. Létrehoznak egy kutatószobát dr. Mahunka Sándor professzor emlékére, aki Világi József kisbodaki gátőrről nevezett el egy általa felfedezett élőlényt. Az emeleten oktatóterem, öltöző, mosdó és iroda kap helyet.

 

A vízi kultúrház látványterve.

A vízi kultúrház látványterve.


Klemencz Henrik az egyik ötletgazdaként a terveket részletezte. Mint mondta, hazánk első vízi kultúrháza jön létre hamarosan, mely civil vízparti közösségi tér. 


– Nem egy kajak-kenu klub kibővített koncepciója ez. Számos funkciót képzeltünk el a gátőrházban: oktató- és vizsgaközpont, általános iskolások számára elindítanánk a „Matula-programot", amely során földrajzi, biológiai ismereteiket bővíthetnék. Konferencia-helyszín, kutatószoba, vízisport-klub, csónakház, ahol a kenu mellett kerékpárt is lehet kölcsönözni. A pályázat keretében két-, három- és négyszemélyes túrakenukat szerzünk be GPS-navigációval, illetve öt túrakerékpárt. Turisztikai információs pont, ajándékbolt, vízi értékőrző múzeum és skanzen is egyben – sorolta többek között Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség alelnöke. 


Egy XXI. századi megoldást is említett: a kiterjesztett valóság technológiáján alapuló virtuális tanösvényt, a környezetbarát fejlesztés országosan is egyedi. Az iskolahajó-projekt keretében 10–12 személyes csónakokkal lehetne túrázni. 


 Pándi László, a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség kommunikációs alelnöke arról számolt be, hogy Kisbodakon helyezik el az első bőgős hajót, melyhez hasonló további öt helyszínen is elérhető lesz az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!