Tíz év alatt megtérülhet a napelempark Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár nemrégiben döntött arról, hogy 14 ezer négyzetméteren elterülő naperőműpark megvalósításához 162 milliós hitelt vesz fel. A fennmaradó 90 milliós összeget a város állja.

Gondár Flóra

A közeljövőben naperőműpark épülhet Mosonmagyaróváron, a Feketeerdői úti temető mögötti területen. Ezt a parcellát az önkormányzat korábban különleges rendeltetésű területté nyilvánította e célból. Mára az engedélyköteles építési terv és a csatlakozási terv készítésével megbízott cég külön gazdaságossági számításokat, illetve árajánlatot készített a beruházásra és annak fenntartására.


Ebből kiderül, a győri NRG Services Kft. szakmai véleménye szerint megközelítőleg nyolc hónap szükséges a park megvalósításához. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal az áramtermelés időpontját 2018. november elsejében állapította meg, így amennyiben erre a határidőre nem üzemelik be a naperőműparkot, a villamosenergia-termelésre vonatkozó engedély is érvényét veszti. 

A Feketeerdői úti temető mögötti területen épülhet a napelempark

A Feketeerdői úti temető mögötti területen épülhet a napelempark.

Az önkormányzat gazdasági és városüzemeltetési bizottsága szeptember 13-i ülésére készült előterjesztésből kiderül, a város önkormányzata megbízási szerződést kötött a győri céggel a napelempark létesítéséhez. Az építési terv, valamint a csatlakozási terv még februárban elkészült. Jelenleg a jogerős építési és vezetékjogi engedélyek beszerzése zajlik. 


A teljes beruházás költsége megközelítőleg bruttó 256 millió forint. Ez a napelemek beszerzésétől kezdve a próbaüzemeltetésig mindent magában foglal. A város képviselő-testülete legutóbbi ülésén arról döntött, hogy 162 millió forintos hitelt vesznek igénybe a park megépüléséhez. A naperőmű éves üzemeltetési költsége várhatóan nettó 2,1 millió forint lesz. Ez tartalmazza többek között az üzemeltetési és karbantartási feladatokat, a biztonsági felügyeletet, továbbá a rendszerfelügyeletet és a biztosítás költségét is. A számítások szerint 10–13 év után térül meg a beruházás, évente nettó 20–20,5 millió forintos fajlagos bevétellel számolva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!