Tavasszal kezdik a bezenyei szennyvíztelep többmilliárdos bővítését

Egy biztos alapokon nyugvó, sikeres céget látok - értékeli az idén fennállása negyed évszázadát ünneplő Aqua Kft.-t ügyvezetője, Csapó Imre.

Mészely Réka

Huszonöt éve létezik az Aqua Kft., mely az induláskor a mosonmagyaróvári és a levéli fogyasztókat látta el ivóvízzel. 1995-ben csatlakozott a céghez Hegyeshalom, majd Máriakálnok és Halászi. 2011–2012-ben tovább bővült a kör. Mára 23 településen, 40 ezer fogyasztási helyen 80 ezer lakót szolgálnak ki. 


– Egy biztos alapokon nyugvó, sikeres céget látok – válaszol a cég ügyvezetője, Csapó Imre arra a kérdésünkre, hogyan értékeli az idén 25 éves Aqua Kft.-t. A negyed évszázadot egyébként március 19-én a városházán ünnepli meg az önkormányzati tulajdonú vállalkozás.

Az iszapvíztelenítő berendezés cseréjét tervezik a mosonmagyaróvári szennyvíztelepen - tudtuk meg Kis Balázs telepvezetőtől.

Az iszapvíztelenítő berendezés cseréjét tervezik a mosonmagyaróvári szennyvíztelepen – tudtuk meg Kis Balázs telepvezetőtől.

– A rezsicsökkentés továbbra is él: így sem az ivóvíz, sem a szennyvíz díja nem változik idén a lakosok és közületek számára. A kintlévőségünk évek óta stagnál, csupán karácsony környékén nőtt az adósságállomány mintegy huszonötmillió forinttal. Egyébként a térségben jónak mondható a fizetési morál – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató, akit az idei tervekről is faggattunk.


– 435 millió forint értékben tervezünk beruházásokat. Kiemelt célunk a Feketeerdő–Mosonmagyaróvár 500-as átmérőjű távvezeték  Lajta-meder alatti és part menti vezetékeinek felújítása, összefüggésben a Lajta-híd bővítésével. Az engedélyek rendelkezésre állnak, az időjárástól függ, hogy mikor tudjuk elkezdeni ezt a mintegy negyvenmilliós munkát. Külön figyelmet fordítunk arra, hogy a hozzánk tartozó településeken az önkormányzati útfelújításokhoz kapcsolódó víziközmű-rendszereket szükség esetén felújítsuk – emelte ki Csapó Imre.

Biogáz felhasználásával villamos energiát állítunk elő, amely ideális esetben akár az energiaszükségletünk negyven százalékát is fedezni tudja - fejtette ki Kis Balázs telepvezető.

Biogáz felhasználásával villamos energiát állítunk elő, amely ideális esetben akár az energiaszükségletünk negyven százalékát is fedezni tudja – fejtette ki Kis Balázs telepvezető.

Idén a legnagyobb várható munkájuk az öt települést ellátó bezenyei szennyvíztelep többmilliárdos bővítése, korszerűsítése. A tervezés még tart, a munkálatok tavasszal indulhatnak. Ennek egyik fontos eleme, hogy a Bezenyéhez tartozó Paprétet rákötik a szennyvízhálózatra (egyébként még Arak és a Malomdűlő sincs ezen a hálózaton). Közben az Aqua megkezdi a rajkai vízellátás kapacitásbővítését is. A meglévő távvezeték mellé még egyet építenek 100 millió forintból. A rajkai népesség szinte robbanásszerű bővülése miatt várhatóan új víztornyot vagy víztározót is kell építeni a közeljövőben. Ehhez már idén megkezdik a vezetékek lefektetését. 


Ahogy a térség sok vállalkozásának, úgy az Aquának is szembe kell néznie a növekvő munkaerő-elvándorlással. Ezt tavaly 10,5, idén 12 százalékos béremeléssel igyekeznek kompenzálni. Csapó Imre szerint a béren kívüli juttatásokkal, a munkahelyi körülmények javításával is igyekeznek vonzóvá tenni a céget. 


Idén viszont már kevesebb külső munkával számolnak, mint a korábbi években. Az utóbbi három esztendő egyébként kiemelkedően sok feladatot adott. Most a legnagyobb munkálatok a Kiserdőnél és Rajkán zajlanak. 

Kinyílnak a kapuk

A víz világnapja alkalmából március 23-án és március 30-án reggel 8-tól délután 4 óráig kinyitják a látogatók előtt a feketeerdői, dunakiliti és darnózseli ivóvíztelepeket, a mosonmagyaróvári, hédervári, hegyeshalmi és jánossomorjai szennyvíztelepeket. Regisztrálni a [email protected] e-mail-címen lehet. Idén is hirdetnek rajz- és fotópályázatot, amely ezúttal prózapályázattal egészül ki. Ennek a díjátadója március 27-én lesz a Flesch-központban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!