Tamás Milán, egy mosonmagyaróvári fiú volt a leggyorsabb a Győztesek Versenyén

A mosonmagyaróvári Tamás Milán képviselte többek között hazánkat a Győztesek Versenyén, melynek idén tizedszer adott otthont Moszkva. Az onkológiai kezeléseket sikeresen befejezett gyermekek nemzetközi megmérettetéséről két éremmel és sok élménnyel tért haza az Ujhelyi-iskola hetedikese. Büszkén mutatja az érmeket és sorolja: kitől milyen ereklyét kapott Tamás Milán.

Mészely Réka

A hetedikes kamasz a napokban ért haza Moszkvából, ahol Magyarországot képviselte a Győztesek Versenyén. Ennek a vetélkedőnek hagyományosan az orosz főváros ad otthont, és az onkológiai kezeléseket sikeresen megjárt 7–16 éves gyermekek mérik össze gyorsaságukat, ügyességüket.

 

Az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvánnyal utazott a nemzetközi versenyre Tamás Milán, aki az Ujhelyi-iskola tanulója. 2017-ben egyébként szintén egy ujhelyis diáklány, a leukémiából gyógyult Rémay-Grafl Fanni csatlakozott a magyar csapathoz.

 


– Milánnál kilenc és fél hónapos korában diagnosztizálták a neuroblasztómát. Folyamatosan lázzal és torokgyulladással küzdött, és lila folt jelent meg a szeme alatt. A győri kórházban állapították meg a betegségét, mely a mellékvesét érintette. Az egyik veséjét ki is operálták, s bár azóta meggyógyult, évente járunk ellenőrzésre – meséli Milán édesanyja, Tamásné Varga Hajnalka.


A hetedikes fiú tavasz óta sportol a Mosonmagyaróvári Atlétika Clubban. Áprilisban Kiskőrösön is részt vett egy sakkversenyen, s a harmadik helyezése által kapott meghívást a moszkvai megmérettetésre.


– Hatvan méteren indultam futásban, ahol bronzérmet szereztem, de nem sokkal előzött meg a fehérorosz és egy kirgiz vetélytársam. Ugyanakkor a magyarok közül a leggyorsabb futónak bizonyultam – árulja el a fiatalember, akit egy nemzetközi focicsapatba is beválogattak a Győztesek Versenyén. Kapusként így egy ezüstéremmel is hazatérhetett.

 


Sakkban, úszásban és asztaliteniszben is kipróbálhatta magát.


Ez volt az első külföldi útja, melyre nem a családja kísérte el. De mint mondja, a repülőút előtt megismerkedett az útitársakkal, akik közül már többeket barátként köszönthetett, hiszen már korábban táboroztak együtt.

– Rövid moszkvai városlátogatásra is jutott idő, így láthattam a Vörös téren a Kremlt, de megtekintettük többek között a Spartak stadionját is. Indiai és bolgár barátokat is szereztem, akikkel azóta is levelezek – számolt be élményeiről Milán, akit a megnyitón az a megtiszteltetés ért, hogy ő vihette a magyar lobogót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!