Szigetköz csöndje a vásznakon

Varga György, akit sokan csak a ˝Szigetköz festője˝-ként emlegetnek, a tájegység nyugalmát, madarait kedveli leginkább. A művész munkáit nemrég Dunaszerdahelyen állították ki, emellett kitüntetésben is részesült.

Gondár Flóra

A hetvenéves Varga György 1968 óta fest, a nyolcvanas években szobrászkodott is, a Flesch-központ előtt láthatjuk nonfiguratív fémszobrát. Nemrégiben Dunaszerdahelyen láthatta a közönség a tárlatát, ahol évtizedek alatt készített munkái közül szobrai is helyet kaptak.


A festőművész a Szigetköz szerelmese, elkötelezettségét tükröző alkotói pályájáért, kulturális szervezőtevékenységéért nemrégiben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott.

Varga György a természet és a festészet összhangját keresve járja be újra és újra a vidéket, amelynek szinte minden szegletét ismeri. Mindig képes friss szemmel, lelkülettel nézni a folyton változó, átalakuló természetet. Akvarelleket készít, emellett akrilfestékkel is dolgozik. A művész a mai napig fest dunaszigeti műtermében, ahol fogadta a Kisalföldet.

​Varga György legújabb kísérleteiben ötvözi a szigetközi hangulatokat és az absztrakt ecsetvonásokat.

– Édesapám horgász volt. Én nem szerettem horgászni, de bejártuk a környéket. Imádom a Szigetközt, legfőképpen a csendet, a nyugalmat, a csicsergő madarakat kedvelem – részletezte Varga György, aki túlnyomórészt tájképeket készít, azonban az utóbbi időben elkezdett absztrakt alkotásokat is festeni.

Mint mondta, meg kell újulni, s fel kell zárkózni a modern művészetekhez. Az absztraktabb képek között is találunk olyanokat, melyeken felsejlik a szigetközi táj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!