Sörcsapolásban döntős a mosonmagyaróvári fiatal vendéglátós

A mosonmagyaróvári Kondor Trisztán nemrég bejutott egy ausztriai országos sörcsapoló bajnokság döntősei közé. A tizenhat éves fiú szenvedélye a vendéglátás. Na de mi a titka a tökéletes sörhabnak?

Gondár Flóra

Kondor Trisztán hatodikos kora óta Ausztriában jár iskolába. Jelenleg Nezsiderben (Neusidl am See) tanul vendéglátást, most tizedikes a középiskolában. Az iskola elvégzése után pincér-, szakács- és recepciós szakmát kap a kezébe. Nemrég bejutott egy ausztriai országos sörcsapoló-bajnokság döntősei közé. 


– A tizedik és tizenegyedik évfolyamokon a felszolgálás-órán belül van sörcsapolás képzésünk. Ennek keretében hirdettek versenyt, ahonnan a három legjobb került a következő fordulóba. A zsűri a hab minőségét, magasságát és az összképet pontozta, a harminc elnyerhető pontból huszonkilencet kaptam – részletezte Trisztán. Mint megtudtuk, a következő fordulót Wieselburgban tartották. Itt először döntetlen volt az állás közte és egy másik versenyző között, egyforma pontszámmal. Így újra kellett csapolniuk.

Élete a vendéglátás – Országos verseny döntőseivel méri össze hamarosan tudását Kondor Trisztán. 

– A megmérettetésen végül harmadik lettem, mert nem jött fel rendesen a hab. Mégis bekerültem az országos verseny döntősei közé, amit április 25–26-án tartanak Zipfben, a szlovén határtól nem messze – mesélte. 

– Azt mondják, sört csapolni könnyű, mindenki tud. Ez igaz, de mi a minőséget tartjuk szem előtt, a habot formázzuk. A hitelesítő jelzésig sör kerül a pohárba, a jelzés fölé pedig minél magasabb habot kell építeni. Nem vágjuk le sörkéssel, hanem meghagyjuk, a közepére pedig egy bemélyedést készítünk. Én úgy csinálom, hogy nagyjából a pohár egyharmadáig töltöm a sört, utána elkezdem építeni a koronát a habnak, majd utána töltök újra sört. A versenyen egy speciális műszer milliméterre pontosan leméri a hab magasságát. Pontot von le például akkor, ha a hitelesítő jelzés alatt van a hab – magyarázta az ifjú sörcsapoló.


– A vendéglátás mindig is érdekelt, ebben nőttem fel. A családom kávéházában dolgozom hétvégenként és a szabadidőmben. Így közeli kapcsolatban állok a szakmával. Az iskola ideje alatt továbbképzéseken is részt vettem, barista-, sajtsommelier-vizsgát tettem. Jelenleg borsommelier-nek tanulok, a jövőben pedig a bartenderképzést is szeretném elvégezni – mesélte Trisztán. Mint mondta, nem izgulós típus, az országos versenyre van még ideje felkészülni. Mellesleg egy ilyen megmérettetésnél kifejezetten hátrány a vizsgadrukk: nehezíti a munkát, ha remeg a sörcsapoló keze, rázódik a sör, ezáltal nem lesz tökéletes a koronája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!