Sokan őriznek '56-os ereklyéket

Számos magángyűjtő és helybéli tárgyait, dokumentumait, fényképeit is bemutatják azon a kiállításon, amit az 1956-os mosonmagyaróvári események hatvanadik évfordulója alkalmából rendez a Hansági Múzeum.

Méhes Ákos

A tárlat nem csupán a forradalom napjait, hanem az egész ötvenes éveket átfogóan bemutatja – magyarázza Székely Zoltán igazgató. Elmondta: a kiállítás egyik része a korabeli életet próbálja felvillantani, mindennapos használati eszközökön keresztül, hogy miként hatolt be az emberek intim szférájába is a kommunista propaganda. Ugyancsak ezt szemlélteti az ötvenes évek oktatása is, az úttörőmozgalom dokumentumain és korabeli könyveken keresztül. Ilyen például a koreai háborúról szóló, kisgyerekeknek készült mesekönyv is. Egy másik vitrinbe sztahanovista oklevelek, a munkaverseny dokumentumai kerültek, de herendi Sztálin-mellszobrot és Rákosi Mátyás életéről szóló könyveket is megnézhetnek a látogatók.


Az 1956-os októberi események tárgyi emlékeit bemutató teremben röviden felidézik a budapesti történéseket installációkon és az azokon az eddig sehol nem látott felvételeken, amik a közelmúltban kerültek elő és amikből egy kiadványt készített a múzeum az évfordulóra. A kiállítás középpontjában a mosonmagyaróvári, október 26-i események állnak. Képekkel, dokumentumokkal elevenítik fel a múltat. Kevés tárgyi emlék maradt fenn erről a néhány napról, de a fellelhetők közül többet bemutatnak a tárlaton, így például egy szétlőtt kerékpárt, ami a Terror Háza Múzeum kiállításának része, ám erre az alkalomra visszahozták Mosonmagyaróvárra, a felvonuláson használt nemzeti színű zászlókat vagy a térről származó lőszereket, amik egy későbbi járdaépítésnél kerültek elő. A kiállítás további részében a forradalom leverése utáni megtorlást, majd a Kádár-rendszer propagandáját mutatja be, ami a szabadságharcosokból terroristát, a forradalomból ellenforradalmat csinált – mondja Székely Zoltán.

 A kiállítás főtémája az október 26-i mosonmagyaróvári események.

A kiállítás főtémája az október 26-i mosonmagyaróvári események.

Az igazgató kiemelte: a felhívásokra sokan adtak be tárgyakat, dokumentumokat a múzeumba, ami jelzi, hogy még mindig vannak rejtegetett ereklyék. Remélik, hogy ez a kiállítás és az évfordulóhoz kapcsolódó városi rendezvények megmozgatják azokat, akik őriznek még ilyen emlékeket.


A „Mindig új élet lesz a vérből – Az 56-os forradalom és Mosonmagyaróvár" című kiállítás csütörtöki megnyitóján köszöntőt mondott Árvay István polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!