Sikert hoztak a Kisalföld szekrényei

Június 22-től szeptember 1-jéig volt látható A szökrönytől a szekrényig című időszaki kiállítás a Hansági Múzeumban. Az interaktív tárlat bemutatta a Kisalföld szekrényeit és azok történetét. Szilágyi Dánielt, a kiállítás kurátorát kérdeztük a különleges tárlat sikeréről.

Kiss Anikó

 Több mint százötven éves szekrények titkait ismerhettük meg a mosonmagyaróvári tárlaton. A Kisalföld térségéből összegyűjtött ritkaságok mindegyikét megtapinthattuk és még az ódon ajtók mögé is beleshettünk.

„Különösen a bútornevek etimológiáját olvastam nagy élvezettel" – írta az egyik látogató a vendégkönyvbe. Egy kecskeméti csoport szerint „az állandó és az időszaki kiállítás is nagyon látványos" – olvasható egy másik jegyzetben.

– Örömmel konstatáltuk, hogy meglepően sok visszajelzést kaptunk. A vendégkönyv mellett egy kihelyezett szekrénytáblára is írhattak üzeneteket a látogatók. A gyerekek örömmel írták rá nevüket és rajzoltak hozzá valamit. Közel nyolcszázan látogatták meg időszaki kiállításunkat. Ez egy picivel több, mint tavaly. Nyáron kevesebb a látogatónk, mint iskolaidőszakban, de a sok pozitív visszajelzésre nagyon büszkék vagyunk – mondta el lapunknak Szilágyi Dániel, a kiállítás kurátora.


Szerepelt a kiállítás a televízióban is. Húsz éve volt utoljára bútorokból kiállítás a múzeumban. Idén nyáron a kisalföldi szekrényeké volt a főszerep.

– Az M5 Híradóban szerepeltünk, július 30-án. Örültünk, hogy ennyi figyelmet kapott a tárlat. Reméljük, hogy ez tovább segíti a múzeum munkáját. Szeretnénk ebben az irányba folytatni és hasonló „stílusú" kiállításokat rendezni. A mostani tárlatra nyertünk a Nemzeti Kulturális Alaptól 700 ezer forint támogatást és újabb pályázatot is adtunk be. Szeretnék továbbra is hétköznapi tárgyaknál, hétköznapi tevékenységeknél maradni, ezeket kibontani. Egyik tervem a mosás-mosakodás-mosogatás (Mos-ON) tágabb körüljárása, és nemcsak néprajzilag, hanem a többi tudományágat is bekapcsolva. Hogyan tisztálkodtak a rómaiak, hogyan mostak? És középkori eleink? A mosófától az intelligens mosógépig milyen ívet tudunk megrajzolni? Vagy például a mosás és az időgazdálkodás viszonya hogyan változott? Ma bedobjuk a gépbe – valamikor egy napig tartott a mosás. Ebben megint sok lehetőség van a játékra, a közönség „bevonására", a szórakoztatva tanulásra. Ezek mentén szeretnénk folytatni – zárta szavait Szilágyi Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!