Pro Urbe díjat kapott Csókay András agykutató Mosonmagyaróváron

A nagyszülei révén mosoni kötődésű dr. Csókay András magyar idegsebész-agykutatónak ítélték idén a Pro Urbe díjat, melyet kedden adtak át ünnepi testületi ülés keretében.

Mészely Réka

Dr. Csókay András agykutatónak ítélte idén Mosonmagyar­óvár képviselő-testülete a város legrangosabb kitüntetését, a Pro Urbe díjat. Az elismerést tegnap ünnepi testületi ülés keretében adták át.

A neves idegsebész ugyan nem Mosonmagyaróvár szülötte, ám gyermekkora nyarait mosoni nagyszüleinél töltötte a királydombi házban – amint arról az ünnepségen is megemlékezett. Kötődése a városhoz máig megmaradt. Ősei köztiszteletben álló mosoni iparosok voltak, az egykori szalámigyárat üzemeltették.

A Honvédkórház idegsebészete vezető főorvosának nevéhez kötődik az éralagút-technika, amely által a súlyos traumás agyduzzadás kezelhető. A nemrég a koponyájuknál összenőtt bangladesi sziámi ikrek végleges szétválasztó műtétjét koordináló, munkásságáért már többször kitüntetett orvos a Pro Urbe díját családjának ajánlotta. Laudációját Csókay Károly jezsuita szerzetes mondta el, s közeli ismerősei – így többek között Eperjes Károly színművész – is méltatták.

 

Dr. Csókay András a nyugdíjasegyetem legjobb előadója díjat is átvehette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!