Pénz van, munkás alig - Hulladékgazdálkodás Mosonmagyaróváron

A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 960 millió forintos beruházást hajt végre, amely hetvenegy települést érint. A cél a hatékonyság növelése. Csak legyen hozzá ember is.

Horváthné Csizmadia Dóra

Új járműveket és szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas edényeket is vásároltak abból aközel egymilliárd forintból, amelynek nagy részéhez a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) keretében jutott hozzá.


 Új eszközök, járművek, edények


– A fejlesztés elsődleges célja, hogy a térség szelektív hulladékgyűjtését rendszerezze és fejlessze – nyilatkozta lapunknak Hancz Attila, a Kisalföldi Kommunális Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. szolgáltatási vezetője hozzátéve: – A projekt legnagyobb eleme a jánossomorjai hulladékkezelő megépítése volt. Most a szállításhoz szükséges eszközök, járművek, edények megvásárlása következik. Többek között 60, 120, 240 és 1100 literes edényeket szerzünk be és osztunk szét a lakosok között. 

Edényzet lesz, ám továbbra is munkaerőhiánnyal küzd a társulás. Alig találnak embert a szolgáltatásra.

Bálatárolót is építenek


A begyűjtött csomagolási hulladéknak bálatárolót építünk, hogy az időjárástól függetlenül megoldott legyen a megfelelő tárolás. Anyagmozgató gépet is vásárolunk, valamint szeretnénk stabillá tenni a kezelőközpont és az átrakóállomás üzemeltetését egy homlokrakodó, egy dózer, egy kompaktor és egy mobil aprítógép beszerzésével.

A társulás a KEOP-ból 90 százalékos támogatással közel 860 millió forintot nyert, az önrész kiegészítésével mintegy 960 milliós a beruházás.


Folyamatos munkaerő-problémák


– A beruházás nagy előrelépést jelent a környék számára – mondta Árvay István, a nagytérségi társulási tanács elnöke, hozzátéve: – Szerencsére a lakosok ebből mindössze annyit érzékelnek, hogy a szállítók kiürítették-e a kukákat vagy sem. A háttérben rejlő rengeteg erőfeszítésből keveset. Jelenleg a legnagyobb gondunk az, hogy napokig nem tudtunk üríteni a lerakón, így saját telephelyen kellett megoldanunk a hulladékelhelyezését. Most úgy tűnik, ez a probléma – igaz, a lerakás havidíjának emelésével, de – megoldódhat. Emellett szinte folyamatosan komoly munkaerőhiánnyal küzdünk, rakodókat, sofőröket kell keresnünk. Ezek a problémák lassan meghaladják a lehetőségeinket, minden erőnket igyekszünk bevetni felsőbb szinteken is azért, hogy megnyugtató megoldás szülessen a hulladékkezelésben – mondta a Kisalföldnek a nagytérségi társulási tanács elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!