Pályaválasztási show az arénában

Fiatalok százai zsongták be Mosonmagyaróváron az arénát. Az interaktív, pályaorientációs kiállítás célja a térség ipari fejlődésének fenntartása, a jövő szakmunkásainak inspirálása volt.

Kiss Anikó

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében közel negyven kiállító, üzemek, gyárak, egyéni vállalkozók, intézmények vonultak ki standjukkal az arénába, hogy a munkájuk és hivatásuk rejtelmeibe vezessék be a fiatalokat. Több kiállító elmondta, hogy a fiatalokkal már most meg kell szerettetni a jó szakmákat. Egy jó szakmából pedig jól meg lehet élni.


A rendezvényre 650 diák érkezett a térségből. Aki vállalkozott rá, az felügyelt körülmények között ki is próbálhatta, mit jelent kozmetikusnak vagy éppen asztalosnak lenni. A szakmák megismerése élményszámba ment.

– A rendezvény egyik célja, hogy megoldásokat találjon a vállalatok szakemberhiányának csökkentésére – részletezte Pénzes László, a helyi kereskedelmi és iparkamara térségi elnöke. – Ennek a törekvésnek az egyik lépcsője a térségben működő általános iskolák tanulói számára szervezett interaktív, élményközpontú rendezvény. Az elmúlt két évben Kimlén volt a pályaorientációs kiállítás. Idén pedig új névvel és új helyszínen szerettük volna továbbfejleszteni rendezvényünket. A cél továbbra is a szakmák gyakorlatias megismertetése.

 

Denhardt Attila és Babos Dávid Ásványráróról, a Somogyi József Általános Iskolából érkezett és nagyon érdekli őket a villanyszerelő-szakma.

Denhardt Attila és Babos Dávid Ásványráróról, a Somogyi József Általános Iskolából érkezett és nagyon érdekli őket a villanyszerelő-szakma.


A 6. és 7. osztályosok az aréna egész területén kiállított standoknak köszönhetően képet kaptak többek között a vendéglátás, a gépjárműipar és a szépségipar szakmacsoportokról. Népszerű volt még a forgácsoló, az esztergályos és az egészségügyi szakmai stand. A helyszínen pályaválasztási tanácsadók, önismereti tréner hasznos információi is várták az érdeklődőket.


Élményhez kapcsolták a szakmák bemutatkozását. Nagy volt az érdeklődés az E.ON emelőkosaras autója iránt, amivel 18 méter magasba vitték fel a diákokat. Denhardt Attila és Babos Dávid Ásványráróról, a Somogyi József Általános Iskolából érkezett, s mint azt érdeklődésünkre elmondták, még nem döntöttek, de a sok szakma közül a villanyszerelés nagyon érdekli őket. Találkozásunkkor éppen egy szimulátorral dolgoztak az E.ON standjánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!