Nemzetközi verseny - Levél idén már hetedik éve szerepel a világ sakktérképén

Hét éve szerveznek nemzetközi sakk opent a 2000 lélekszámú településen. Itt nem csak egy sporteseményről van szó, mert komoly szervezés áll a nemzetközi verseny mögött. Idén még Indiából is érkeztek versenyzők. A Levéli Sakk Klub vezetői beszéltek a kihívásokról és a megoldásokról.

Kiss Anikó

Sok feltételnek kell megfelelni és ma már a világ minden részéről jönnek játékosok. A FIDE-nek, vagyis a Nemzetközi Sakkszövetségnek kell elfogadnia először a tervezett versenyt. – Szervezőként sok feltétel van, amit teljesíteni kell. Például a meghatározott nagyságú versenyterem mellett szabványos méretű versenysakk-

készletek, -asztalok és indigós játszmalapok beszerzése csak egy kis része a sok feladatnak. Szükség van FIDE- vagy nemzetközi versenybíróra. Jelenteni kell a Nemzetközi Sakkszövetség felé, amit még rengeteg adminisztráció és papírmunka követ.


És ez csak a jéghegy csúcsa a sok tennivaló közül – foglalta össze röviden Török Attila, a verseny szervezője, aki Bodor Andrással közösen vállalkozott idén is a feladatra. – Openről, nyílt versenyről van szó, amiben kortól, nemtől függetlenül akárki részt vehet, ha érvényes versenyengedéllyel rendelkező játékos. Bárki bárkivel összekerülhet egy táblánál. Az idei évben a legfiatalabb versenyző a 7 éves Sayas Payyappat volt Indiából, a leg-

idősebb pedig Baranyai Antal Nádudvarról, aki 84 évesen ült le a fekete-fehér játékhoz. Azért is népszerű a nálunk rendezett verseny, mert itt lehet élő pontszámokat szerezni és aki szeretne felkerülni a világ sakktérképére, annak ez számít – tudtuk meg Bodor András titkártól, aki a klub adminisztratív feladataiért felel.

 

A nemzetközi sakk open versennyel Levél már szerepel a világ sakktérképén.

A nemzetközi sakk open versennyel Levél már szerepel a világ sakktérképén.



A verseny szervezéséhez az ötletet az igény hívta életre hét éve. Akkor még sehol sem rendeztek a megyében nemzetközi pontszerző versenyt. Egy fecske is csinál nyarat, mert azóta már hasonló volumenű versenyt szerveznek Győrben, amit 2–3 amatőr verseny egészít ki a megyében. A háromnapos rendezvény szervezéséhez tartozik a többnyelvű levelezés és kommunikáció. Idén tolmácsot is kellett szerezniük a szervezőknek. Bár a többség beszél németül, néha szükséges más nyelv ismerete is. Voltak már Ausztriából, Indiából, Kanadából, Németországból, Szlovákiából és Szlovéniából is versenyzők.


– A versenyzők igényeire is figyelni kell és sokszor kihívást jelent például a megfelelő szállás és ellátás megoldása. Egy kényelmes pihenő- vagy más néven "elemzőszoba" és társalkodó, büfé megléte pedig már megszokott elvárás egy nemzetközi szintű versenyen. A sokoldalú munka ellenére kárpótol minket az a sok pozitív visszajelzés, amiket kapunk a résztvevőktől. Nemzetközi mester és FIDE-mesterek is eljönnek a rendezvényre, akik sokszor csak a verseny kapcsán találkoztak községünk nevével. Reméljük, hogy továbbra is élvezzük majd az önkormányzat és a sakkbarátok támogatását, hogy jövőre is megrendezhessük az opent – zárta szavait Török Attila.

 

Török Attilának, a Levéli Sakk Klub szakosztályvezetőjének már nagy rutinja van a sakkversenyek szervezésében.

Török Attilának, a Levéli Sakk Klub szakosztályvezetőjének már nagy rutinja van a sakkversenyek szervezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!