Nem lesz Béketúra rendőri biztosítás nélkül

Több mint ezer hobbikerékpáros bosszankodik amiatt, hogy lefújták és szeptemberre halasztották a szokásos, hétvégére tervezett kerékpáros Béketúrát. A szlovák hatóságok múlt héten jelezték, az EP-választás és a jégkorongvébé miatt nem tudják vállalni a biztosítást.

Cséfalvay Attila

Tekerés és dzsembori – így jellemezhetnénk a három ország összefogásában harminc éve elindult kerékpáros Béketúrát. Ahogy a szervezők (Starz Bratislava, nickelsdorfi polgármesteri hivatal, Szenyor Kerékpáros Szabadidő Sport Egyesület, mosonmagyaróvári önkormányzat) fogalmaznak, a hármas határ körüli biciklizésen bárki indulhat, szlovák, osztrák, magyar kerékpárosok (versenyzők, túrázók) korra és nemre való tekintet nélkül. Minden évben tavasz végén több mint ezren tekernek közösen a nagyszabású túrán.

Pozsonyból indulnak a kerékpárosok, majd a felvezetés mellett Jarovcénél lépik át a szlovák–osztrák határt. Nickelsdorfban megpihennek, hogy aztán Magyarországra érjenek, s Hegyeshalmon, valamint Mosonmagyaróváron keresztül, 65 kilométer után célba érjenek a lipóti fürdőben.

 

„Az idén május 25-re, szombatra meghirdetett túrára a regisztráció kezdetét, múlt szerdán reggel kilenc órára hirdettük meg. Tíz percre rá hívtak Szlovákiából, hogy az ottani rendőrség nem tudja biztosítani a rendezvényt. Arra hivatkoztak az illetékesek, hogy leterheltek, európai parlamenti választások lesznek ezen a hétvégén, ráadásul Pozsonyban rendezik az A csoportos jégkorong-világbajnokság két elődöntőjét aznap. Szlovák partnerünk már márciusban a megszokott módon kérte a rendőri biztosítást, ám szinte csak az utolsó pillanatban jelezték az ottani hatóságok, hogy nem tudják az ezer kerékpáros eljutását biztosítani az osztrák határig" – mondta a Kisalföld érdeklődésére Tóth István „Szenyor" főszervező. A túrát így egy későbbi időpontban, szeptember 21-én rendezik majd meg. 

Idén egy későbbi időpontban rajtol el majd a mezőny.

Idén egy későbbi időpontban rajtol el majd a mezőny.

Rengetegen érdeklődtek, Pécsről, Nyíregyházáról is érkeztek volna, s csalódottan vették tudomásul, hogy májusban elmarad a rendezvény. A rendőri biztosításért pedig – mindhárom országban – fizetnek is a szervezők.

Érdekesség, hogy a magyar kerékpárosok kétharmada nemcsak a 65 kilométeres távot teljesíti, hanem Mosonmagyaróvárról kiteker a pozsonyi rajthoz – majd szeptemberben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!