Negyedmilliárdért árverezték el telküket az egészségházért Rajkán

Csak egy ajánlat érkezett arra a nyilvános árverésre, melyen a rajkai önkormányzat egy közel tízezer négyzetméteres, lakóövezeti besorolású területet kínált. A telket kikiáltási áron, közel bruttó negyedmilliárd forintért egy, a községben régóta beruházó cég szerezte meg.

Mészely Réka

"Az egészség és közbiztonság házát építik meg" címmel még 2017. február 23-án számoltunk be arról a Kisalföldben, hogy az utóbbi évek legnagyobb beruházására készül Rajka: 365 millió forintból építenek egészségházat. Itt az orvosi, fogorvosi, családsegítő, védőnői szolgálat, patika mellett a polgárőrök és rendőrök is helyet kapnak. Az épületben hét szolgálati lakást is kialakítanak. A garzonok mellett két- és háromszobás lakás is rendelkezésre áll majd az itt dolgozóknak. Erre mutatkozik is igény.


– Négy ajánlat érkezett, és ebből a legkedvezőbbet választottuk ki. 365 millió forintból épül meg a ház, melyet részben önerőből, részben az el nem adósodott települések pályázatán szerzett pénzből finanszírozunk. Továbbá a kormány korábban engedélyezte a hitelfelvételt is, 217 millió forint összegben. Emellett az önkormányzat tulajdonában lévő területet is árverésre kínáltuk – vázolta az anyagiakat Kiss Vince polgármester. Az árverést csütörtökön tartották a rajkai községházán. Dr. Magyar Balázs ügyvéd ismertette a nyilvános árverési hirdetmény részleteit: az önkormányzat nyilvános árverésre bocsátotta a tulajdonát képező, a Bem apó utca és a Rákóczi Ferenc utca kereszteződésétől déli irányban elhelyezkedő, lakóövezeti besorolású, "kivett beépítetlen terület" megnevezésű, 9621 négyzetméter alapterületű, közművesített ingatlan tulajdonjogát. A licitre egy ajánlat érkezett: a Lajta Green Kft.-é. Ők kikiáltási áron, bruttó 242 millió forintért vásárolták meg az ingatlant. 


A cég már számos lakást felhúzott a szlovák határ mentén. A Kisalföld kérdésére elmondták: a területen társasházakat emelhetnek a jövőben. E terület környezetében egyébként már több négyemeletes társasház áll. A polgármester szerint ezen a telken mintegy nyolcvan további lakás épülhet a jövőben. – Ezt a parcellát – ahol korábban laktanya állt – még 2007-ben vásárolta meg a falu. Ekkor módosították besorolását, lakóövezetté nyilvánították. Az önkormányzat nem tud belevágni társasházépítésbe, ezért is értékesítettük a telket. A nekünk befolyó nettó 191 millió forint nem is kerülhetne jobb helyre, mint a már épülő egészségházba – szögezte le a településvezető. Megjegyezve, azt külön értékelik, hogy olyan vállalkozás nyert a liciten, melyhez több helyi beruházás is kapcsolódik. "Társasházakat és családi házakat is építettek már, és vevői panasz felénk még nem érkezett ezekkel kapcsolatban. A cégben partnerre találtunk. Így együtt készítettük el az elkerülő utat: jelentős forgalomcsökkenés tapasztalható Rajkán."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!