Napóleon a Szigetközből

Több száz Mosonmagyaróvár és környéki egykori statiszta várja, hogy viszontlássa magát a képernyőn Napóleon katonájaként. A tavaly ősszel a Szigetközben is forgatott, a hadvezér életét bemutató négyrészes film első epizódját január elsején tűzi műsorra az RTL Klub.
Az ismert színész Christian Clavier játsza Napóleon szerepét.

Az Yves Simoneau francia–kana dai rendező irányításával készült, Christian Clavier, Gerard Depardieu, John Malkovich, Kenneth Branagh és Isabella Rossellini nevével fémjelzett Napóleon-film stábja tavaly szeptember 3-tól október 10-ig forgatott Magyarországon. A közel háromszáz fős stáb Tapolca és Devecser mellett, Ódörögdön, és a Szigetközben számos jelenetet rögzített, többek közt a waterlooi és az austerlitzi csatát, a jénai francia hódítást, illetve az orosz cárral való békekötést.
Egyébként Toby Stephens azért is említést érdemel, mert többek közt James Bond legújabb kalandjában, a „Halj meg máskor!” című filmben láthatták a nézők Pierce Brosnan ellenfeleként.

A Napóleon életét bemutató produkció szigetközi jeleneteihez a készítők több száz statisztát toboroztak a környékről. Kátay Zoltán több filmben statisztált már, sőt egyszer már egy szeszgyári raktárfőnököt is megszemélyesíthetett a vásznon. A feketeerdei férfi a szigetközi forgatás minden napján, három héten keresztül állta – esetenként a szó minden értelmében – a sarat.

Kátay Zoltán Tapolcáról érkeztek hivatásos katonatisztek, akik bemutatták és gyakoroltatták a szigetközi statisztákkal a mozdulatokat.

Balra át, jobbra át

– Az első hét a forgatás előkészítésével telt. Mindennap, reggeltől estig teljes felszereléssel gyakoroltuk a menetelést, a vezényszavakat és az egyéb formulákat, hiszen a 18–19. század fordulóján teljesen más volt a hadsereg alakisága, mint napjainkban. Tapolcáról érkeztek hivatásos katonatisztek, akik bemutatták és gyakoroltatták velünk ezeket a mozdulatokat – emlékszik vissza Kátay Zoltán az előkészületekre.

– A következő két hét kizárólag a forgatással telt. Vasárnap kivételével mindennap reggel hatkor kezdtünk és szinte sötétedésig folyt a munka. Én főként fénydublőr voltam, ami annyiból állt, hogy egy-egy jelenet felvétele előtt a főbb szereplők helyett velem állították be a kamerák magasságát, fényérzékenységét és a megvilágításokat. Egy jelenet beállítása esetenként akár egy óráig is eltartott, mire minden megfelelő volt. A Napóleont alakító Christian Clavier minden esetben megköszönte – még nekünk, statisztáknak is –, hogy kész van a jelenet beállítása. Ezenfelül természetesen több tömeg- illetve csatajelenetben is részt vettem. Egy alkalommal például azt a részt forgattuk, amikor a vesztes francia csapat visszatér a táborba. A szakadó esőben körülbelül százötvenszer kellett újrapróbálni a jelenetet, mert valami hiba folyton becsúszott. Szó szerint bőrig áztunk és az egyébként silány anyagból készült korhű jelmez eredeti súlyának többszörösére nőtt a sok víztől. A szomorú hangulatú jelenet ellenére néhány társammal kínunkban már nevettünk, ami a filmben valószínűleg keserves sírásként hat majd.

Ketten meghaltak szívrohamban

André Szőts, a film producere a Kisalföld érdeklődésére elégedettségét fejezte ki a magyarországi forgatással kapcsolatban, illetve beszélt a produkció francia és olasz fogadtatásáról.
– A négyrészes, egyenként százperces film közel egyharmadát – az összes csatajelenetet, illetve a fertődi kastély jeleneteit – vettük fel Magyarországon. A forgatás rendkívül gördülékenyen haladt, ezt mutatja az is, hogy negyvenöt napnyi munkával sikerült harmincöt nap alatt végeznünk. A magyarországi forgatás mindenféle különösebb botrány és tragédia nélkül zajlott le. Ellentétben Csehországgal, ahol például sajnos ketten is szívrohamban meghaltak a forgatás alatt.

– A magyarországi forgatás után a stáb Marokkóba települt át a sivatagi felvételekhez, majd egy kisebb csoport Szent Ilona szigetére utazott és még karácsony előtt rögzítették a jeleneteket. Ezt követően Kanadában vették fel a télen játszódó részeket és február 9-én fejeztük be a forgatást. Közben már megkezdődtek az utómunkák, így a négyrészes filmből kettőt már szinte a forgatás végére befejeztünk. A költségek tekintetében is sikerült tartanunk magunkat az eredeti elképzelésekhez, így összességében 40 millió euróba került a produkció, a magyar állam 380 millió forinttal járult hozzá a film elkészítéséhez.

– Franciaországban és Olaszországban már néhány hónappal ezelőtt bemutatták a produkciót és hatalmas sikert aratott, hiszen közel 40 százalékos volt ebben az időben az adott csatorna nézettsége. A kritikusok nagyon pozitívan értékelték a Szigetközben forgatott jeleneteket. Magyarországon januárban tűzi műsorra az RTL Klub, majd a közszolgálati televízió is levetíti. A magyar főcímek már elkészültek és a szinkronmunkálatok is a végéhez értek. A magyarországi premier után Ausztriában, Kanadában és Németországban is bemutatjuk a filmet, sőt készülünk vele az Egyesült Államokba is – mondta André Szőts.

Az asszisztensek rabszolgaként kezelték a statisztákat

– A forgatás alapvetően jó hangulatban telt, a stáb szinte minden tagja egyenrangú partnerként kezelt bennünket, a rendező is visszafogott, udvarias volt – mondta el Kátay Zoltán. – Az asszisztensek azonban – számomra érthetetlen módon – úgy viselkedtek velünk, mint a rabszolgákkal. A statisztálásért járó díj kifizetésével sem volt semmi probléma. A megállapodás szerint, korrektül a napi ötezer forintot mindenkinek kifizették a forgatás után egy összegben.
„ A szakadó esőben körülbelül százötvenszer kellett újrapróbálni a jelenetet, mert valami hiba folyton becsúszott. A szomorú hangulatú jelenet ellenére néhány társammal kínunkban már nevettünk, ami a filmben valószínűleg keserves sírásként hat majd.”

Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyám, Nagymamánk, Anyósom, Nővérem és Rokonunk, POÓR BÉLÁNÉ Margit néni volt SOTEX-dolgozó életének 90. évében türelemmel viselt, hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2019. október 25-én (pénteken) 14 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Engesztelő szentmise lelki üdvéért 2019. október 31-én 18 órakor a Szent István-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és mély gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk CSALA NORBERT tragikus halálának 7. évfordulóján. Lám ennyi az élet, gondoltad-e? Egy pillanat és mindennek vége. Szólni sem tudtál, hogy indulsz a messzeségbe. Maradt a nagy bánat egy csendes sírhalom. Szerető szívekbe örök gyász és fájdalom. Szüleid és testvéred
A Soproni Kereskedelmi Szakmunkásképző Iskola 1974-ben végzett diákjai 45 éves osztálytalálkozójuk alkalmából szeretettel és kegyelettel emlékeznek elhunyt osztályfőnökükre, Burián Györgyre illetve osztálytársaikra, Horváth Lászlóra és Pete Gyulára. Emléküket megőrízzük!
Fájó szívvel emlékezem drága fiamra BALKA ISTVÁNRA 50. születésnapján. Köszönetet mondok volt osztálytársainak és tanárainak, hogy Mihályi Általános Iskola 35. osztálytalálkozójuk alkalmából a megemlékezés virágait a sírján elhelyezték. Köszönettel: édesanyja és Lali
'Másnak talán rég elmúltál, De én látlak holtomiglan: Álmom vagy a valóságban, S valóság vagy álmaimban. Nincs ilyen más, egyetlen voltál. Hálás szívvel köszönjük a Jedlikben, 1999-ben végzett 12/E osztály osztályfőnökének és az osztálytársaknak, drága fiunk SZOMORA GERGELY MÁTÉ sírjánál az álomszép megemlékezést az osztálytalálkozó alkalmából. Szerető születi
„Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet. Elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamám és rokonunk, IVÁNKOVICS ISTVÁNNÉ szül. Bokkon Katalin életének 81. évében elhunyt. Temetése 2019. október 21-én, hétfőn 15 órakor lesz a vitnyédi temetőben. Előtte szentmisét 14.15 órakor tartunk a helyi katolikus templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik vagy megemlékeznek róla. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Én már alszom zúgó lomb alatt, ne zavarjátok édes álmomat. Borulj a síromra csendesen, ne félj, nekem már nem fáj semmi sem. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága gyermekem, édesanyánk, nagymamám, testvérünk, sógornőm és rokonunk, SÁRINÉ VARGA TERÉZ KLÁRA Teca 54 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. október 21-én, hétfőn 14 órakor lesz a győr-szigeti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek.” Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapám, apósom, nagyapánk, sógorunk, keresztapánk, testvérem, nagybátyám és rokonunk, HEGYI FERENC volt autóbusz-vezető életének 85. évében rövid betegség után, csendesen elhunyt. Temetése október 21-én, hétfőn 15 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák, végül is ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, szeressétek egymást, mert én már nem leszek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapám, apósom, nagypapánk és rokonunk, ALFÖLDI JÓZSEF a Kühne-gyár nyugdíjasa életének 79. évében csendesen elhunyt. Temetése október 22-én, kedden 15 órakor lesz az óvári temetőben. Előtte, 14 órakor engesztelő szentmise az ipartelepi olasz kápolnában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nehéz, küzdelmes volt az életed, amely most véget ért, fáradt, beteg tested megpihenni tér. Lelked velünk marad, szívünk nagyon fáj. Nyugodjál Békében, Drága Édesanyánk. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BUSZNYÁK ISTVÁNNÉ szül. Bella Anna életének 94. évében elhunyt. Temetése 2019. október 22-én, kedden 14 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Szeretteim, én már elmegyek, küzdöttem, de már nem lehet. Csend ölel át és a szeretet, isten veletek.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH LAJOS életének 69. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése október 21-én, hétfőn 13 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SEBE ALADÁRNÉ szül. Bognár Ágnes hédervári lakos, az Anubisz Kft. hédervári lerakatosa életének 75. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetése október 21-én, hétfőn 15 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson részt vesznek, és fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló férje, családja és a mosonmagyaróvári Anubisz Kft.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamánk, menyem, anyósom, testvérem és rokonunk, KÓSA ZOLTÁN JÓZSEFNÉ szül. Méhes Margit életének 62. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2019. október 21-én, hétfőn 16 órakor lesz a győrasszonyfai temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 15.15 órakor mondatunk a helyi templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk HEGEDŰS LAJOSNÉ Irénke halálának 3. évfordulóján. Évszámra nő a csend, egy angyal haza ment. Mi volna tenni mást: Várni az új találkozást.
ID. FEKETE MIHÁLY volt IKV parkettázója halálának 9. évfordulójára fájó szívvel emlékezünk. Lehunytad a szemed, csendesen elmentél, szívedben csak az volt, hogy minket szerettél. Bármennyi nap, hónap vagy év teljen is el, akik igazán szerettek, soha nem felednek el.'' Szerető feleséged és családja