Nagyon régi álom a kultúrház felújítása Novákpusztán

Megkezdték - részben társadalmi munkában - a novákpusztai kultúrház felújítását, amely már nagyon régi terv a Kimléhez tartozó kistelepülésen. A temetőt is bővítenék.

Mészely Réka

„Ha kész lesz, biztos szép lesz" – vélekedett a kultúrház felújításáról Wojnisek Mátyásné, aki korábban húsz évet dolgozott ott könyvtárosként. Nagyon régi álom az eredetileg cselédháznak épült novákpusztai kultúrház korszerűsítése. Itt korábban működött orvosi rendelő, volt szolgálati lakás és fiókkönyvtár is. A kimlei önkormányzat 2016-ban sikertelenül pályázott a ház teljes felújítására. Most újból adtak be pályázatot és abban bíznak, hogy sikerül pályázati forrást szerezniük. Addig is megkezdték a munkákat: az épület új tetőszerkezetet kap, falelvágással hőszigetelnek és hamarosan a nyílászárók cseréje is megtörténik.

Miklósi István képviselő a felújítás alatt álló novákpusztai kultúrház falainál.

– Az ezernyolcszázas évek végén a novákpusztai kastély cselédházaként emelték azt az ikerépületet, melynek az egyik szárnyában kultúrházat alakítottak ki korábban. Az ingatlan nagyon rossz állapotban van. Társadalmi munkában vertük le a vakolatot kívül-belül és most néhány hónapot száradniuk kell a falaknak. Eddig cserépkályhával fűtötték ki, nem volt bent víz és gáz, mindkettőt bevezetjük. Mosdókat is kialakítunk. Létrejön egy tágas terem és egy klubszoba is, továbbá egy büfé is helyet kap az épületben. Minderre további forrásokat keresünk – sorolta az elképzeléseket Miklósi István, aki a kimlei testületben a kétszázhatvan lelkes Novákpusztát képviseli.


Mint már említettük, korábban orvosi rendelő is működött itt. Jelenleg kedden és csütörtökön a falubusz szállítja a novákpusztai pácienseket Kimlére doktorhoz.


Miklósi István azt reméli, hogy a jövőben elkészülhet a megszépült kultúrház, ahol az eddigi programkínálatot is bővíteni tudják. Így a hagyományos farsangi bál és a júniusi falunap mellett további rendezvényeket is szerveznek itt.


– Most egy új lakóparkot is terveznek. Sokkal olcsóbbak itt az ingatlanok. A régi házakba hála istennek szívesen költöznek a fiatalok. Számukra is szeretnénk egy élhető településrészt – tette hozzá a képviselő.

Eddig a régi rendezési terv jelentett akadályt a novákpusztai ravatalozó bővítésénél is. A megkötéseket kivették, így hamarosan elkezdődhet a rossz állapotú épület felújítása, bővítése új tetőszerkezettel és egy előtérrel, s térkövezés is lesz. A tervek már korábban elkészültek, a kivitelezőket is kiválasztották, tavaszra ígérték a munka elvégzését. Ugyanakkor a temető is bővítésre szorul, innen egy járda is indulna a falu irányába, melynek előkészületeit szintén megkezdték. A helyi önkormányzat vásárol egy területet a bolt mellett, ott egy parkot kívánnak kialakítani.


A novákpusztai kastély áldatlan állapota sem hagyja nyugodni a helyieket. A teteje részben beomlott, beázik és a környezete is lepusztult. Bíznak abban is, hogy itt is történik változás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!