Műszaki hiba miatt halt meg egy beteg a mosonmagyaróvári kórházban

Másodfokon is felfüggesztett fogházra ítélték a mosonmagyaróvári kórházi haláleset négy vádlottját.

A másodfokon eljáró Győri  Törvényszék is felfüggesztett fogházra ítélte pénteken a  mosonmagyaróvári kórházi haláleset négy vádlottját, helyben hagyva  az első fokon eljáró Mosonmagyaróvári Járásbíróság tavaly június  8-i határozatát - tájékoztatta a Győri Törvényszék sajtószóvivője  az MTI-t. 

  

A mosonmagyaróvári Karolina-kórházban a műtőblokk felújítása  után az orvosigáz-ellátó rendszer műszaki hibája okozta egy 62 éves  nő halálát 2013. július 26-án, a fordítva bekötött oxigén- és  altatógázcsövek miatt. A kórház vezetője a haláleset utáni napon  jelentette be, hogy műtét közben meghalt egy beteg, aznap pedig egy  31 éves nő altatásakor léptek fel komplikációk: a műszer a beteg  oxigénhiányos állapotát jelezte, ezért az altatóorvos levette őt a  lélegeztető gépről, és a műtétet kézi lélegeztetéssel fejezték be.   


Havasiné Kulcsár Petra elmondta, hogy a másodfokú bíróság  határozatának indokolásában rámutatott arra, hogy a végzetes  eredményt előidéző folyamatot az első rendű vádlott kisebb  szerelési hibája indította el. Az a hiba kiküszöbölhető lett volna  egy gázazonossági próbával, amely azonban elmaradt.    

   

A műszaki átadás-átvételi folyamat egyes ütemeiben a  vádlottakat külön-külön is és mégis egymásra épülve ellenőrzési  kötelezettség terhelte, amelyet a saját területükre vonatkozó  foglalkozási szabályok írtak elő számukra. Amennyiben az egymásra  épülő ellenőrzési kötelezettségét bármelyik vádlott teljes körűen  teljesítette volna, abban az esetben nem halt volna meg a 62 éves  nő.    

   

Az ügy elsőrendű vádlottja A.Z., akit a kivitelezéssel  foglalkozó alvállalkozó bízott meg a műtők gázellátó hálózatának  kiépítésével. A másodrendű vádlott, K.B., a kivitelezéssel  foglalkozó alvállalkozás ügyvezetője, egyben a munka  építésvezetője. A büntetőper harmadrendű vádlottja D. B., a  fővállalkozó kft. műszaki igazgatója, az építés felelős műszaki  vezetője, a negyedrendű vádlott S. Gy. P. az európai uniós  támogatásból megvalósult felújítás projektmenedzsere.   

   

A büntetőper 2015 októberében indult halált okozó, foglalkozás  körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vádjával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!