Mindenki előtt nyitva áll a 350 éves templom ajtaja

Több mint negyven programmal ünnepelték a magyaróvári plébániatemplom felszentelésének 350. esztendejét. A város a civil szervezetek, egyházi közösségek számára pályázati alapot nyit.

Mészely Réka

A magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia február 11-én jubileumi évet hirdetett. A Szentszék által két dekrétummal is támogatott különleges időszak az egyházi év végével lezárult. Ezt összegezte Bodó Zoltán plébános és Árvay István polgármester sajtótájékoztatón.


Szent Gotthárd halálának 980., a magyaróvári templom felszentelésének 350. évfordulóján a Szent László-szobor felavatásának negyed évszázadát, a hildesheimi szent csontereklye (ennek méltó hely készült a Szent Gotthárd-kápolna falba épített ereklyetartójában) befogadásának egy évtizedét is ünnepelték. Több mint negyven programra várták az érdeklődőket a családok évéhez is kapcsolódva.

Bodó Zoltán plébános foglalta össze a jubileumi évet.

Bodó Zoltán plébános foglalta össze a jubileumi évet.

– A jubileumi év jelmondata: „Templomunk ajtaja mindig nyitva áll, hívjuk és szívesen látjuk a hozzánk betérőket!" Célunk ugyanakkor az evangélium hirdetése, az önzetlen szeretet missziója, a közösséghez való tartozás erősítése – hangsúlyozta Bodó Zoltán. A jubileumi évet dr. Veres András megyés püspök nyitotta meg, aki a továbbiakban részt vett a városi keresztúton, egy „tabuk nélküli" beszélgetésen. November 11-én pedig megáldotta a megye első hospice-házát.


A nagyböjt idején lelkigyakorlatokra és kórus-hangversenyre várták a híveket. Számos előadás színesítette a programot. Így az érdeklődők többet tudhattak meg a 350 éves templomról, a Habsburgok és Magyaróvár kapcsolatáról, a szent ereklyékről vagy például a templom harangjairól is.


Bodó Zoltán itt jegyezte meg, hogy jelenleg három harang hangját hallhatjuk, melyek 1923-ból valók. 2023-ra tervezik, hogy egy újat készíttessenek.


Különleges színfoltként a Voluta vízi fesztiválon a plébánia Karitász-csoportjának missziós asztalánál a spriccer mellé lelki fröccsöt (egy-egy igeidézetet) is mértek. A városi hittan-versenyen száznál is több iskolás mérte össze tudását. Zarándoklatra is indultak, többek között Győrbe, Lébénybe és Hildesheimbe, a templom névadójának sírjához. A zeneiskola növendékei 350 év zenéjéből nyújtottak ízelítőt.


A városi szintű események közül kiemelték a gyermekrajz-pályázat, a Szent Gotthárd-napok keretében tartott komplex családi napot, valamint a Szent László király-napi színes kavalkádot. Fotó-, süteménysütő és szakácsversenyt is hirdettek. Számos program folytatását tervezik a jövőben.


Komoly, új szerepeket vállalt fel a magyaróvári egyházközség a jubileumi év mellett azzal, hogy a hospice-ház létrehozása mellé álltak – vélekedett Árvay István.

Pályázat közösségépítő programokra

Árvay István polgármester bejelentette: a civil szervezetek, egyházi közösségek 2–7 millió forint értékben pályázhatnak közösségépítő programjaik megvalósítására. A kérelmek benyújtására 2019. január 2-tól 2019. április 30-ig nyílik lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!