Megújul az óvári vár

A bontási és régészeti munkálatokat követően megkezdődött az óvári vár felújítása, mellyel a kivitelezőnek év végére kell végeznie. A látogatók előtt kinyíló épületben három állandó kiállítást terveznek, várhatóan 2020-as nyitással.

Mészely Réka

Már többször beszámoltunk róla: a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 1,3 milliárd forintból turisztikai célú fejlesztések kezdődtek a magyaróvári várnál. Hol tart jelenleg a felújítás? Mikorra kell befejeznie a munkálatokat a kivitelezőnek? Erről érdeklődtünk Virág Zsoltnál, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosnál. 

 

– A vár felújítása jelenleg 15 százalékos készültségen áll, a bontási és régészeti munkálatokat követően megkezdődtek a szakipari tevékenységek. A kivitelezési munkálatok 2019 végére készülnek el – tudtuk meg. 


Kultúra a várudvaron


Jelen projekt keretében a magyaróvári egyetemi karnak otthont adó épületet csak részlegesen korszerűsítik. Tulajdonképpen e program során a földszinti terek és az udvar újul meg, a homlokzat nem. A várudvar ad majd otthont a különböző kulturális rendezvényeknek és koncerteknek.


Turisztikai funkcióit bővítik, továbbá új állandó kiállítás és szolgáltatásbővítés képezi a fejlesztés alapját. Az építés mellett múzeumi tartalomfejlesztés valósul meg. Fontos cél a vár turisztikai hasznosítása, azaz – amint már többször hangsúlyozták az érintett szakemberek – az épület kinyitása a nagyközönség előtt. 


A fejlesztés szakmai részét a múzeumi tartalom jelenti a meglévő kulturális emlékekre építkezve. Célként tűzték ki, hogy a meglévő gyűjtemény és ismeretanyag a hagyományos múzeumi megoldások mellett olyan inter-

aktív elemekkel és eszközökkel egészüljön ki, hogy az minden korosztály számára élményt nyújtson. 

A jelenlegi 1,3 milliárdos projekt csak az óvári vár részbeni felújítását fedezi.

Vártörténettől a gazdászmúltig


Az elkészült kiállítási forgatókönyv szerint alapvetően három kiállítási tartalom kap helyet a vár földszinti tereiben a közel 1200 négyzetméteren. A Miniszterelnökség közleménye szerint mindegyik „interaktív elemeket tartalmaz és a legkorszerűbb technikákkal ellátott, a fejlesztés eredményeképpen létrejövő elemek modern felfogásban, de korhű ábrázolásban valósulnak meg". A tárlatok várhatóan 2020-ban nyílnak majd meg.


A vártörténeti kiállítás fókuszában a vár történelmi múltjának megismertetése mellett a középkori paraszti és katonai, váruradalmi élet bemutatása, óvári gazdászhagyományok játékos megelevenítése, az egyes évszázadok jelentős eseményeinek nem száraz ismertetése, hanem élményalapú, érdekes vagy épp meghökkentő elemeinek kiemelése áll. Az érintőképernyők mellett kipróbálható, megfogható tárgyak lesznek. Az intézmény a kiállítás során az akadémia múltjának ismertetése mellett főként a legérdekesebb diákok, tanárok bemutatására fókuszál.


Itt az oktatás során alkalmazott egy-egy kornak megfelelő oktatási eszközök bemutatására is törekednek, akár valóságosan, akár virtuálisan. Az élelmiszeripar és mezőgazdasági tematikájú kiállításon az intézmény hagyományaihoz illeszkedő tartalmat a mai tanszékekkel együtt alakítják ki. Kézbe vehető eszközök segítségével közel hozzák a ma emberéhez a múltat és a gazdász tevékenységét. Az állandó kiállítások mellett időszaki kiállítási terek is létrejönnek. Az üzemeltetésről a későbbiek során születik döntés.

Középkori kincsek

A 2017 decemberében lezajlott előzetes régészeti próbafeltárások mélyen fekvő középkori alaprétegeket hoztak elő, ezeket a helyükön hagyják. A kivitelezési munkálatok közben – a régészeti felügyelet mellett zajló padlóbontási munkák során – középkori történeti alapfalrészek kerültek elő, melyek régészeti vizsgálata, értékelése jelenleg is zajlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!