Megérkezett a harang

Őrbottyánban készült a hédervári lélekváltó harang. Öntéskor az adományozók névsorával ellátott tábla lett beolvasztva a harangtestbe. Hamarosan felszentelik.

Kiss Anikó

 – Községünk temetőjében üresen áll a harangláb, ezért a közösség értékeinek gyarapítására egy közös harang készíttetését kezdeményeztük. Az alapítvány nyitott ehhez egy elkülönített bankszámlát. Nagy összefogás volt ez a község részéről és harangszóval adhatunk hangot ennek. Július 7- én felszentelik a hédervári Szent Mihály-plébániatemplomban – mondta el lapunknak Györkös István, a Hédervár Templomaiért Alapítvány elnöke.

Fotó: Hédervár Templomaiért Alapítvány

Fotó: Hédervár Templomaiért Alapítvány

A bronzharang 58 kg, amit Gombos Miklós harangöntő készített a Hédervár Templomaiért Alapítvány és az egyházközség tervei alapján.


– Az ötlet akkor vetődött fel, amikor az alapítvány torony­órát készíttetett a Szent Mihály-templomba. 2019. januárban megrendeltük a harangot, amely pünkösdvasárnapra megérkezett a faluba. Öntéskor az adományozók névsorával ellátott táblát olvasztottak be a harangtestbe. Így személyesebb a közös búcsúzás hangja. Öt hónap alatt 1,7 millió forint gyűlt össze 161 adományozó segítségével. A harang öntése, kivitelezése 711.200 forint volt, a tartószerkezet és az elektronikus mozgatóegység 510.000 forint lesz, ezenfelül a haranglábhoz hangvetőket kell készíteni. A fennmaradó összeget az alapítvány kiegészíti és a temető emlékhelyének rendbetételére fordítjuk – zárta szavait Györkös István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!