Lemondott Lébény plébánosa

Utolsó szentmiséit mutatta be Gőgh Tibor lébényi plébános az elmúlt hétvégén a kisváros templomában, valamint a hozzá tartozó községekben, a napokban ugyanis lemondott hivataláról. Döntése a híveket ugyan váratlanul érte, de - mint a Kisalföldnek elmondta, benne hosszú ideje érlelődött.

Hancz Gábor

„Egy plébános figyelmének rendkívül sokfelé kell kiterjednie és nem csak arról van szó, hogy öt faluban kell szentmisét tartania. Más energiát kíván például a keresztelésre érkezők fogadása, mást a gyászolóké és megint mást a vállalkozókkal való tárgyalás. Intéznie kell az épületek felújítását, karbantartását – és nem egy, hanem öt helyen. Ezenkívül – hiszen a plébániáknak nincs pénzük fizetett alkalmazottakra – ott van további rengeteg ügy, teendő a temetőfenntartástól a sírhelymegváltáson át a hitoktatásig. Ráadásul nem lévén családja, a saját életében is mindent magának, egyedül kell végeznie. Ebbe sajnos nagyon bele lehet fáradni" – fejtette ki döntése hátterét Gőgh Tibor, aki a jövőjéről még nem tud semmi biztosat. Kérdésünkre hozzátette: béke van a lelkében.

Gőgh Tibor köszöni a sok szeretetet és támogatást, amit a hívektől az elmúlt két évtizedben kapott. Fotó: Kisalföld-archívum/H. Baranyai Edina

Gőgh Tibor köszöni a sok szeretetet és támogatást, amit a hívektől az elmúlt két évtizedben kapott. Fotó: Kisalföld-archívum/H. Baranyai Edina

– Dr. Veres András püspök úr szomorúan, de elfogadta elhatározásomat. Barátsággal váltunk el – hangsúlyozta.

A szlovákiai Gútáról származó Gőgh Tibort 1997-ben, 25 évesen szentelték pappá a győri bazilikában. Utána Kapuváron és Komáromban volt segédlelkész, 1999-ben pedig lébényi plébános lett, s egyúttal ellátta Győrsövényház, Fehértó és Bezi, majd 2017-től Mosonszentmiklós lelkipásztori feladatait is. A kisvárosban és a községekben sokak megbecsülését vívta ki szerteágazó tevékenységével. Nagy szerepet játszott a lébényi Boldog Jolán Karitász létrehozásában. Zarándokutak sorát szervezte a hívek számára többek között Rómába, Toscanába, Krakkóba, Prágába, Tirolba, Horvátországba és számos hazai településre. Rengeteget tett a lébényi, idén 813 éves Szent Jakab-templom ismertségének növeléséért. Ennek eredményeként tavaly május óta a helyi látogatóközpont – amelynek működtetését akkor a győri Széchenyi István Egyetem és a Győri Egyházmegye közösen vette át – csaknem tízezer látogatót fogadott. Plébánosi ideje alatt a lébényi templom részben, a győrsövényházi, a fehértói és a bezi teljesen megújult, csakúgy, mint több kápolna. Lébényben és Győrsövényházon új plébániaépület épült, Mosonszentmiklóson pedig közösségi kertet hoztak létre.

Lapunk megkereste a Győri Egyházmegyét, de ezidáig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!