Ladikos Fesztivál: Zenei csemegékkel Mecséren - Átadják a Ladikos Emlékplaketteket

A Dresch Vonós Quartett, a Makám és a Muzsikás Együttes lesz az idei Ladikos Fesztivál húzóneve, de mellettük a hagyománynak megfelelően számos ismert fellépő szórakoztatja 2018. június 16-án, szombaton, Mecséren a hagyományos Ladikos Fesztivál közönségét.

kisalfold.hu

 Az igazi „ladikos hangulatot" a zene, a tánc, a vásári komédiások, fotó- és képzőművészeti előadások, kézműves foglalkozások, bor- és pálinkakóstolók teremtik meg. Az ország egyik legnagyobb népzenei rendezvényén idén először adják át a Ladikos Emlékplaketteket és itt kerül sor az őshonos magyar szőlőfajtákból készült pálinkák versenyének díjkiosztójára is.


A Szigetköz szívében, Mecséren idén 13. alkalommal megrendezésre kerülő Ladikos Fesztivál az ország egyik legkiemelkedőbb kulturális rendezvényévé vált: évről évre mintegy száz fellépőt és több ezer látogatót vonz magához.

-  Természetesen idén is szolgálunk új érdekességekkel. A zene mellett szabadtéren és zenei aláfestéssel a helyi templomban megrendezett fotókiállítások és egyéb kulturális csemegék fogadják az érdeklődőket, megemlékezünk a közelmúltban elhunyt neves néprajzkutatóinkról, Kallós Zoltánról és Borbély Jolánról és idén először adjuk át a Ladikos Emlékplaketteket. Hogy kiknek, az egyelőre maradjon még titok – mondta el Henics Tamás, a fesztivál főszervezője, akitől megtudtuk azt is, hogy idén a fesztivál keretében tartják az őshonos magyar szőlőfajtákból készült pálinkák versenyének díjkiosztóját, és az egész eseményről filmet forgat a Médiawave operatőri stábja.


Szokás szerint az idei fesztiválon is párhuzamosan több helyszínen zajlanak majd a programok. A Templomban Bozsaky Dávid „Élö Csönd“ című fotókiállítását nézhetjük meg, amihez a zenei aláfestést Diyar Van Derik nyújtja. A Nagyszínpadon egymást váltva lép majd fel a Dresch Vonós Quartett, a Makám, a Poklade Zenekar Versendi Kovács Józseffel, a Flare Beás Együttes, Csuvas sördalokat és meséket ad elő Berecz András, Navratil Andrea, Demeter László, fellép a vajdasági Juhász Zenekar és a Pósva Zenekar, az idei Felszállott a Páva vetélkedö zenekari nyertese Csiba Júliával. Fellép a Muzsikás Együttes és a Muszka házaspár Kacsó Hangával, valamint Csoóri Sándor és Fiai, Pali Marci és Bandája a mezőségi Székről. Meghallgathatjuk Czilika Gyulát és Kalotaszegi Bandáját és a Chalaban együttest, akik 10 berber énekessel és 6 dobossal érkeznek.


Az egész napos rendezvény jó hangulatáról a zenekarok mellett több tánccsoport, köztük a Délibáb Táncegyüttes (Ausztria), a Napraforgók Néptáncegyüttes (Bécs), a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes (Szlovákia), az Erdőfű Kamaraegyüttes, a Mecséri Óvodások (moldvai koreográfia), a BOKA SZÍNHÁZ a Mecséri Társulattal gondoskodik.


Előadások és bemutatók lesznek Kovács Norbi pajtájában, a Duna parton Kovács Peti fotó előadását nézhetjük meg, és idén is kinyit Kádár Ferkó Fotószínháza. A látogatókat a Ladikos Lakoma – Főzőverseny, a Koccintó Galéria és Folk Udvar, gasztro-pontok, bor- és pálinka bemutatók és kóstolók, kézműves- és gyermekfoglalkozások, tánctanítás, kirakodóvásár, valamint fotó-, néprajzi- és kortárs képzőművészeti kiállítások várják. A rendezvény előtt és alatt lovas szekeres beharangozó járja végig a települést és tudatja kicsikkel és nagyokkal, hogy milyen programokat nem szabad kihagyniuk.


A program sikeréhez nagymértékben hozzájárulnak a segítő kezet nyújtó helyi cégek és vállalkozások. Mecsér Önkormányzatának támogatása mellett, kiemelt támogató évek óta a mosonmagyaróvári Nolato Magyarország Kft, a helyi Jáger és Társa Kft, a Forrás Üzletlánc is. A fesztivál kiadványainak tervezését és kivitelezését Klebercz Gábor és grafikai stúdiója végzi, kivitelezésüket a győri Varázsceruza BT vállalta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!