Közel kétszázan várnak ellátásra

Száznegyvenen várakoznak az idősek otthonaiba és közel százan az átmeneti elhelyezést biztosító gondozóházba. A bővítést régóta tervezik, egyelőre azonban a felújításra jut forrás, kis lépésekben.

Mészely Réka

A harmincöt ágyas Idősek Gondozóháza jelenleg teljes kihasználtsággal működik, akárcsak a két mosonmagyaróvári idősek otthona. A Soproni utcai hatvanöt rászoruló idősnek, a Lengyári utcai húsznak nyújt élete végéig ellátást. Ennél azonban jóval nagyobb az igény ezekre a szolgáltatásokra. A gondozóház esetében 98 név szerepel a várólistán, az idősek otthonainál pedig 140. (Igaz, sokan mindkét helyre beadták kérelmüket.) Zalánné Giczi Erna, a bentlakásos intézmények vezetője szerint naponta több család is érdeklődik a lehetőségekről. 

A kártyaparti  már a mindennapok része, de advent idején számos más program is szórakoztatja a bentlakókat.

A kártyaparti már a mindennapok része, de advent idején számos más program is szórakoztatja a bentlakókat.

Korábban már pályázott a fenntartó térségi társulás a gondozóház bővítésére. A szakmai vezető szerint most újból terítékre került a téma: az Idősek Gondozóházának felújítását és egy új épületrésszel való bővítését tervezik. Ezzel a zsúfoltság megszűnhetne. Ehhez pályázati forrást remélnek. A fenti számok is igazolják, hogy szükség lenne egy hasonló fejlesztésre. Ugyanakkor mutatkozik igény piaci alapú ellátásra is, ami önálló lakrészes, magasabb színvonalú lakhatást jelentene a szépkorúaknak.


– Míg korábban sokan úgy kerültek a gondozóházba, hogy elégséges volt számukra a négyórás felügyelet, mára huszonnégy órás gondoskodásra szorulnak. Itt egyébként egy évet tartózkodhatnak az ellátottak, ami orvosi igazolással még egy évre meghosszabbítható. Örömmel mondhatom el, hogy sikerült az épületszárny minőségén javítanunk, eddig – 1991 óta – nem történt itt ugyanis nagyobb belső felújítás. Négy éve ugyan cserélték az ablakokat, az épület külső szigetelést kapott, majd napelemekkel korszerűsödött az energiaellátás, viszont a padló, a bútorzat már igen elavult volt. A térségi társulás felújítási keretéből és az intézmény idei költségvetéséből megoldottuk a festést. A padlócseréhez adományok is érkeztek, akárcsak a tapétázáshoz. A szekrények is balesetveszélyesekké váltak, így azokat is sikerült praktikus bútorra cserélnünk. Osztrák partnerektől mozgatható ágyak, kerekesszékek érkeztek – hangsúlyozta Zalánné Giczi Erna, rámutatva arra is, hogy még bőven akad tennivaló. Például a gondozóház mosdóiban.

Zalánné Giczi Erna a felújításra váró elavult mosdót mutatja a gondozóházban.

Zalánné Giczi Erna a felújításra váró elavult mosdót mutatja a gondozóházban.

– Dolgozóink létszáma nem igazodik a megnövekedett feladatokhoz. Szociális ápolóból, gondozóból állandó a hiány. Januártól egy hatórás nővér segíti munkánkat – fűzte hozzá a szakmai vezető. 

 

Élet a falak között

A bentlakókat – főként advent idején – számos program szórakoztatja. Barátságok, sőt, néha szerelmek is szövődnek. Több házasság is köttetett már az intézmény falai között: Csiszár Miklós itt ismerte meg Ács Gizellát, akivel két éve kelt egybe. „Jó, hogy egymásra találtunk, és itt vagyunk egymásnak" – tette hozzá az asszony. Egy másik pár pedig hatvanévnyi ismeretség után, itt találkozva újból, szeptemberben kelt egybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!