Könyvelőből lett ironman a mosonmagyaróvári Printz Ákos

Tizenkét óra egy perc alatt teljesítette a 3.8 kilométer úszást, 180 kilométer kerékpározást a maratoni távval a Strucc Futóklub sportolója, Printz Ákos. A nagyatádi hosszútávú triatlon versenyen elsősorban saját magának szeretett volna bizonyítani a könyvelőként tevékenykedő mosonmagyaróvári édesapa.

Mészely Réka

Edzettsége alapján tizenegy óra alatt szerette volna leúszni a 3.8 kilométert, a 180 kilométer kerékpározással és a maratoni távval. Minden bizonnyal az aznapi 35 fokos hőség is befolyásolta, hogy végül a nemrég Nagyatádon szervezett jubileumi 30. Ironman hosszútávú triatlon versenyt végül tizenkét óra egy perc alatt teljesítette a mosonmagyaróvári Printz Ákos.


- A mozgás mindig is fontos szerepet játszott az életemben. Édesanyámat még óvodásként veszítettem el, s a sport egy kitörési lehetőséget jelentett számomra. Korábban kosárlabdáztam, majd baseballoztam. Harmincéves koromban kezdtem a kerékpározásba. A Strucc Futóklub berkein belül öt éve futok. 2016-ban fogalmazódott meg bennem, mi lenne, ha az általam szeretett két sportágat, a futást és a kerékpározást összekötném. A klubban egy triatlon részleg is működik, így csatlakoztam ehhez a csapathoz – meséli az egyébként könyvelőként tevékenykedő fiatalember.


Tavaly eldöntötte: indul az ország egyedüli hosszútávú triatlon versenyén. Edző segítette a felkészülésben, dietetikus meg az étkezésben.

 


- Mosonmagyaróváron egy jó kis triatlonos közösség befogadott és hasznos tanácsokkal láttak el az „utam" során a frissítéstől a helyes úszó technika elsajátításig, mely kellett, hogy „legyőzzem" a távokat. A verseny a csodaszép Gyékényesi-tóban kezdődött, ahol az adrenalint szinte már „érzeni" lehetett. A szervezők fantasztikus hangulatot teremtettek a közel 700 sportolónak és az őket elkísérő szurkolóknak. Az ágyú dörrenését követően próbáltam egy jó kis bolyt megtalálni, ahol képességeimhez megfelelő úszókkal igyekeztem teljesíteni a két kört.


A bringázás sem volt könnyűnek mondható, hiszen Somogy megye dimbes-dombos tájain kellett a közel 35 fokos melegben haladni. A kálváriám már a kerékpározás során jelentkezett. A közel 6 órás bringázás után jöhetett a 8 körös futás a maratoni távon. Az első két kör leküzdése után sajnos rosszullétek tömkelege jött. Tudtam, hogy feladni nem szabad, hiszen azért jöttem el Nagyatádra, hogy én is ironman legyek. Az utolsó kilométereknél éreztem, hogy bármennyire is rosszul vagyok, ezt meg fogom csinálni – avat be a verseny részleteibe Ákos, aki kisfiának, Barnabásnak is példát szeretett volna mutatni.


„Mikor az utolsó métereken megláttam kisfiam mosolyát, aki büszkén nyújtotta a kezét, hogy együtt fussunk be a célba, éreztem, hogy ez a pillant minden szenvedést megért. Ironman lettem egy fél napos kihívás után." – osztotta meg örömét az édesapa, aki jövőre is próbára teszi erejét Nagyatádon. Legközelebb pedig a tatai Old Lake Man triatlonon szeretne bizonyítani.


Fotó – Hetven százalék mentális erő, a többi fizikális felkészülés, táplálkozás kérdése. Ez kell ahhoz, hogy valakiből ironman váljon – vallja Printz Ákos, akit kisfia, Barnabás várt a cél előtt Nagyatádon

0828 – 14,51

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!