Komp: a szakhatóság mindent rendben talált a hajón

Az üzemeltető válasza: a hajó menetrendszerűen közlekedik, biztonságos, és minden engedélyük megvan.

Mészely Réka - Kisalföld napilap


– Úgy gondoljuk, hogy az idegenforgalmi szezon kezdetén a balesetek megelőzése érdekében tisztázni kell a komp alkalmasságát. Szerintünk a hajót nem a helyi vízviszonyokhoz igazítva tervezték meg. Véleményünk szerint ami jelenleg a komp műszaki átalakítása körül folyik, veszélyes kísérletezgetés.

Tömegközlekedési eszközről van szó, amire különleges szabályok vonatkoznak. A polgármester legutóbbi sajtóban megjelent nyilatkozata szerint tervezési és kivitelezési hibák történtek. Azt szeretnénk, ha a Nemzeti Közlekedési Hatóság illetékes szakemberei felülvizsgálnák a komp működését, és megfelelő jogosultsággal rendelkező tervezők dolgoznának az áttervezésén az utasok biztonsága érdekében.

A próbautakon a komp többször elakadt, szerintünk azért, mert irányítástechnikai gondokkal küzd. Ezt igazolja az is, hogy sorra mondanak fel a kapitányok. Úgy tudjuk, egy autó is a vízbe esett a kompról, amit aztán másfél kilométerre onnan „halásztak" ki – ezzel a felvetéssel keresték meg szerkesztőségünket a lipóti termálfürdő tulajdonosai, Juhász János és Turi István.

Kompmenetrend. Hétköznapokon napi három, hétvégén négy járatpár közlekedik Bős és Dunaremete között.

Kompmenetrend. Hétköznapokon napi három, hétvégén négy járatpár közlekedik Bős és Dunaremete között.

– Ha a hajó rendelkezik az átalakítások után a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyével és megfelelő jogosultságú tervezők dolgoztak az átalakításon, akkor hogyan fordulhat elő, hogy útközben áll meg a hajó, zátonyra fut, és miért nem jár menetrendszerűen? – teszi fel a kérdéseket Juhász János. – Nem szeretnénk, ha egy kompbaleset tenné tönkre Lipót hírnevét – tették hozzá.

Közismert, hogy a fürdő tulajdonosai és a lipóti polgármester viszonya évek óta igen feszült. A Kisalföld erről többször is hírt adott. Erre utalt megkeresésünkre Tóth József Péter polgármester is.

– Nagyon sajnálom, hogy a vállalkozók az én egzisztenciámat nyilvánosan szeretnék lejáratni. Amint legutóbb is hangsúlyoztam, valóban találtak a szakemberek tervezési és kivitelezési hiányosságokat. Kijavításuk sajnos mind a tervezés, mind az engedélyeztetés, mind a kivitelezés időigényes volta miatt idáig húzódott.

A munkák végeztével kértem a Nemzeti Közlekedési Hatóságot hajóvizsgálati felülvizsgálatra, éppen az utasok biztonsága érdekében. Kijelenthetem, hogy pár napos, egészen friss, a hajó üzembiztonságát megerősítő jegyzőkönyvvel rendelkezem erről. Ha mostanában a kompot látták a Duna közepén vesztegelni menetidőn kívül, az azért volt, mert egy turistacsoport horgászati lehetőséget kért. Én is hallottam, hogy a hajókikötő rámpáról egy kocsi belecsúszott a Dunába. Megjegyzem, hogy a komphoz és az üzemeltetéséhez az esetnek nincs köze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!