Kiállítás nyílik a Hansági Múzeumban vitéz Harmath Lajosról

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Pro Urbe díjas alapítójára, vitéz Harmath Lajosra kiállítás keretében emlékeznek ,,Magyarnak lenni: Büszke gyönyörűség!" címmel.

Mészely Réka

A Szent László Hadosztály egykori századparancsnoka, vitéz Harmath Lajos hagyatéka 2015-ben bekövetkezett halála után került a város tulajdonába.


– Harmath Lajos halála után fia adta át a több dobozból álló hagyatékot. Tavaly márciustól kezdtem el az anyag feldolgozását, azzal a céllal, hogy „Magyarnak lenni: Büszke gyönyörűség!" címmel emléktárlatot állítsunk össze a Vitézi Rend székkapitányáról és a mosonmagyaróvári tejüzem főművezetőjéről. Akit nem volt szerencsém ismerni, ám így objektíven vizsgálhattam ezt a nem mindennapi életművet – tudjuk meg Tóth Mátétól, a Hansági Múzeum történészétől, a kiállítás kurátorától. 

 

Ejtőernyősök gyakorlaton - a háttérben vitéz Harmath Lajos fotója pápai bajtársairól." border="0" class="kepkeret" data-id="2856783" src="/wp-content/uploads/2019/02/6198237_1.jpg?verz=1549889672" style="width:250" title="

Ejtőernyősök gyakorlaton - a háttérben vitéz Harmath Lajos fotója pápai bajtársairól." />

Ejtőernyősök gyakorlaton – a háttérben vitéz Harmath Lajos fotója pápai bajtársairól.


A tárlat alcíme – „Bölcsőtől a koporsóig" – is jelzi, hogy születésétől haláláig mutatják be életét, annak három korszakát. Harmath Lajos 1922-ben Gyömörén született postamester édesanya és csendőrtiszthelyettes édesapa gyermekeként. A pápai bencés gimnáziumban, a győri 16. gyalogezredben, majd Közép-Európa leghíresebb katonai akadémiáján, a Ludovikán is kiemelkedő eredményekkel végzett. Innen vezetett az útja a frontra századparancsnok-helyettesi beosztásban. Ejtőernyősként mindig ott vetették be, ahol legnagyobb volt a baj. 1944. karácsony másnapján Környénél sebesült meg a válla és a dereka ellenséges aknatűzben. 1945 májusában esett fogságba Graz mellett, ahonnan hazatérve egykori horthysta katonatisztként B listázták. 

Így a megálmodott katonai pályafutás helyett a Mosonmagyaróvári Tejüzemnél kannamosó segédmunkásként kezdte s – végigjárva a szamárlétrát – főművezetőként ment nyugdíjba. A sajtgyártásban nevéhez fűződött két újítás, a Lajta sajt és a Szigetközi csemege technológiájának kidolgozása. 


Idős kora ellenére a rendszerváltást követő években is aktív maradt. Megszervezte a megyében a Vitézi Rendet, melynek székkapitánya lett. 1998-ban létrehozta a Honvéd Hagyományőrző Egyesületet. Áldozatos munkáját számos kitüntetéssel ismerték el. 


A kiállításon megtekinthetőek a korabeli tejgyártás használati tárgyai éppúgy, mint a második világháborús ejtőernyős-felszerelések és fegyverek. Érdekesség az a fényképalbum, amelyben Harmath Lajos által készített fotókat is láthatunk. 

Tárlatvezetés


A Múzeumi esték keretében február 14-én, csütörtökön délután 5 órakor a Mosonvármegyei Múzeumban tárlatvezetéssel egybekötött előadást tart Tóth Máté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!