Kertváros Bezenyén egymilliárd euróból

A szerződést aláírták, július végére átutalják a vételárat a tervezett kertváros beruházói. Az egymilliárd eurós fejlesztés több lesz paradicsomtermesztő üvegháznál: iskola, bevásárló- és szállodaközpont is épülhet az egykori Eurovegas-földeken.

Cséfalvay Attila

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti, feldolgozási és logisztikai központja épülhet Bezenye és Hegyeshalom között – a márciusi bejelentés óta sem tétlenkedtek a beruházók. Hamarosan a tranzakció végére is pontot tehetnek. 

 

Tóth Károlytól, a FAKT Hungária ügyvezetőjétől megtudtuk: az adásvételi szerződést aláírták, a vételár kifizetési határideje július vége, addigra átutalják az összeget. A projekt előkészítése tart. Hegyeshalom és Bezenye önkormányzatával is egyeztettek, akik pozitívan álltak a fejlesztéshez.

 

Ha a beruházó kifizeti a vételárat, nyár végére bejegyezhetik az új tulajdonost, azt követően a telekadó is befolyhat az érintett falvaknak. Ennél azonban jóval többek profitálhatnak, ha a megaberuházás nem csak papíron létezik majd. 

Kertvárosi tervek - A beruházók július végéig kifizetik a vételárat. A fejlesztés előkészítése az elmúlt hónapokban is zajlott (felvételünkön Nagy István agrárminiszter és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója).

Kertvárosi tervek – A beruházók július végéig kifizetik a vételárat. A fejlesztés előkészítése az elmúlt hónapokban is zajlott (felvételünkön Nagy István agrárminiszter és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója).

A tervek szerint a 330 hektáron megvalósuló fejlesztés több mint egymilliárd euróba kerül, a német vállalat ötven hektáron feldolgozó- és logisztikai központot, harminc hektáron üvegházat, ötven hektáron szabadföldi kertészetet hoz létre. Nagy István agrárminiszter a magyarországi „mezőgazdaság korszakváltásaként" jellemezte a projektet. 


Az amerikai Bloomberg hírügynökség május végén írt a bezenyei beruházásról. Eszerint az egymilliárd eurós, 500 futballpályányi területen elinduló zöldberuházásban a napenergiára és a biogáz erőforrásokra alapoznak. Nicolai Ulrichra, a FAKT igazgatósági tagjára hivatkozva közölték, a „zöldmezős városban" a paradicsomtermesztő üvegházak mellett ezer otthon, étterem, szálloda és vasútállomás kialakítása is a projekt része (a lakásépítések egyébként a Hegyeshalomhoz tartozó területeket érintik). Hangsúlyozzák, fenntartható projektekben gondolkodnak. 


A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet májusi nyílt napján Hubert Schulte-Kemper, a német FAKT AG elnök-vezérigazgatója mutatta be a projektet. 


Az üvegházi létesítményekben paprikát, paradicsomot, padlizsánt és gyógynövényt termesztenek majd. A fejlesztés későbbi eleme lehet egy halgazdaság és a termékek ipari feldolgozása hűtőházakkal és a logisztikai központokkal. Emellett egy modern, családbarát óvoda, általános iskola, bevásárlóközpont, szállodai és konferenciaközpont is része a gigaberuházásnak. 


„Valóban eljöttek hozzánk is a beruházók, bemutatták terveiket, az elképzeléseikről beszéltek. Szóba került az M15-ös márialigeti lehajtójának végleges megnyitása, ezt fontosnak tartják. Úgy számolunk, amikor a terület tulajdonosává bejegyzik a céget, fizethetik majd Hegyeshalomnak is a telekadót. Nálunk ez az összeg négyzetméterenként 25 forint: éves szinten 15–20 millió forint adóbevételt remélünk a fejlesztéstől" – mondta Szőke László hegyeshalmi polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!