Kastélyok még mindig üresen

Az 1900-as évek elején épült újrónafői kastélyt egy évszázad alatt többször bővítették, s tulajdonosai is változtak. Az évek óta üresen álló épület jelenleg egy biotechnológiával foglalkozó cég tulajdonában van. A korábban a kastélyhoz tartozó vadászházban ma községháza működik.

Gondár Flóra

A Hőnel Béla magyaróvári építész tervei alapján 1906-ban épült úri lakóházat cselédházaival, marha- és lóistállóival következő tulajdonosa, Somogyi Dezső földbirtokos jelentősen kibővítette 1922-ben. Az új szárny a meglévő kastély északnyugati részéhez kapcsolódott egy folyosón keresztül. A kastélyépület legutóbb a Karolina Kórház tüdőgyógyászati osztályának adott otthont, de a szovjet repülőosztag parancsnoksága is állomásozott az épületben. 


Jelenleg a kastély egy amerikai szálakkal bíró, biotechnológiai cég tulajdonában van, amely 2007-ben vásárolta meg a közel héthektáros parkkal együtt.


Kertész Attila polgármester úgy tudja, a cég a tervek szerint kastélyszállót, egészségházat szeretne létesíteni az épületben, ami egyben kutatóhelyként is működne. A létesítmény ma üresen áll, a kastélyt ölelő kertet gondnok tartja rendben. A parkban a tulajdonos hozzájárulásával a településvezető és a község közhasznú alkalmazottai a fákon természetvédelmi célból mesterséges madárlakokat helyeztek el. A kihelyezett ládák közül több odúba beköltöztek már az énekesmadarak.


A hajdan a kastélyhoz tartozó vadászház építésére akkori tulajdonosa, Somogyi Dezső kért engedélyt 1911-ben. Ez az épület most a helyi önkormányzat tulajdonában áll, itt működik ma a polgármesteri hivatal, emellett közösségi térként is funkcionál. A felújítások során igyekeztek megőrizni a vadászkastély régi állapotát: a belső terekben még ma is láthatók az eredeti ólomüveg ablakok és egy szecessziós stílusú cserépkályha is.

Novákpusztán még mindig az enyészet az úr

Utoljára 2015 áprilisában írtunk a novákpusztai kastély siralmas állapotáról. Akkor a faluvezetés „ultimátumot" adott a tulajdonosnak, aki korábban lovardát szeretett volna létesíteni a területen, de ezt az akkori önkormányzat és a helyiek sem támogatták. 


Eller Gizella kimlei polgármester elmondta, a tulajdonos nemrég bemutatta a kastély átépítésével kapcsolatos terveit, melyeket márciusban benyújt az építési hatóságnak. A településvezetőtől megtudtuk: nemrégiben jártak az épületnél, ami évek óta romos, elkeserítő állapotban van. Semmiféle javítást nem tapasztaltak, a Mosoni-Duna-parti terület még mindig alapos rendezésre szorul, a tulajdonostól a minap a növényzet rendbetételére kaptak ígéretet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!