Kalandozás fáklyafényben a Hansági Múzeumban

Koncertek, tárlatvezetések, irodalmi színpad és ismeretterjesztő előadások egyaránt várták az érdeklődőket szombaton Mosonmagyaróváron a Múzeumok Éjszakáján.

Mészely Réka

Fáklya- és gyertyafényben úszott szombaton este a Hansági Múzeum. Az intézmény a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz csatlakozva számos programmal fogadta látogatóit. A két múzeumi épület mellett további helyszíneken is. Így a Tűzoltó Múzeumban is tárlatvezetéssel készültek. Thullner István nyugalmazott történelemtanár az érdeklődőket a Szent Gotthárd-plébániatemplom altemplomába invitálta, ahol Habsburg Frigyes főherceg, a Monarchia hadseregének egykori főparancsnoka és felesége lelt végső nyughelyet.

 

A női selyemruhát sokan megcsodálták a Mosonvármegyei Múzeumban.

A női selyemruhát sokan megcsodálták a Mosonvármegyei Múzeumban.

A Gyurkovich-gyűjtemény egyik szerényen megbúvó, ám annál szebb darabja Körösfői Kriesch Aladár női portréja. A mester gazdag és sokoldalú életművéről a hagyatékot gondozóKriesch György, a festő és iparművész unokája mesélt a Cselley-házban.

Körösfői Kriesch Aladár önarcképe - A művész gazdag és sokoldalú életművéről   Kriesch György, a festő és iparművész unokája mesélt.

Körösfői Kriesch Aladár önarcképe – A művész gazdag és sokoldalú életművéről Kriesch György, a festő és iparművész unokája mesélt.

A Mosonvármegyei Múzeumban Kralovánszky Mária egy női selyemruha újjászületésének részleteibe avatott be. Mintegy kétszáz munkaóra eredménye, hogy a múzeum e különleges darabját sikerült megmenteni az utókor számára. Amint azt a restaurátor érdeklődésünkre kifejtette, ugyan nem sokat tudni a ruha egykori tulajdonosáról, s hogy hogyan kerülhetett az intézmény tulajdonába, ám a készítésének pontos évét mégis sikerült megfejteni. Ugyanis a XIX. század végén tulajdonképpen évente változott a divat. A finom selyemruha szabása, a szoknya formája, ibolyacsokor díszítése árulkodó: ilyet 1892-ben hordtak a nők. Vélhetően a hetvenes években már restaurálták ugyan, de azóta jelentősen romlott az állapota. Tulajdonképpen darabjaiból kellett újjáépíteni.


A múzeum legutóbbi, Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak című időszaki kiállításán Székely Zoltán igazgató és Ligeti László, a Mosoni Zsidó Hitközség elnöke hívta fel a figyelmet az érdekességekre. Emellé izraeli bort és flódnit is kóstolhattunk.

 

  Ligeti László  a zsidó időszaki kiállításon kalauzolt.

Ligeti László a zsidó időszaki kiállításon kalauzolt.


Az intézmény legrégebbi anyaga a régészeti. A múzeum régésze, Czuppon Tamás az őskortól a népvándorlás koráig kalauzolt, bemutatva a korabeli Ad Flexum jelentőségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!