Járási tűzoltóversenyt rendeztek Levélen

Százharminc éve alakult meg Levélen az Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A jubileum jegyében a hétvégén járási tűzoltó versenyt is rendeztek a községben.

kisalfold.hu

A Levél Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület 130 éve aktív, tavaly 10 káresethez vonultak ki. A helyiek mindenben számíthatnak a tagokra. A községben az egyesület tűzmegelőzési, tűzoltási, valamint polgári védelmi feladatokat lát el. Ezek mellett részt vesz szakmai összejöveteleken, versenyeken, gyakorlatokon, képzéseken is.

41 csapat 22 községből mérte össze tudását akadálypályán és kismotorfecskendős versenyszámban.

Az 1889-es alapítás óta eltelt évtizedekről Kiss Béla polgármester beszélt a hétvégén megrendezett járás tűzoltó versenyen:


- 30 éve volt utoljára tűzoltóverseny Levélen. Idén ünnepli megalakulásának 130. évfordulóját a Levél Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete. Bár már korábbi forrásokból is tudjuk, hogy a testület megalakulása előtt is nagy hangsúlyt fektetett a község a tűzvédelmi munkára, hiszen már 1852-ben kocsifecskendőt vásároltak. Ez a muzeális eszköz jelenleg a Mosonmagyaróvári Parancsnokság múzeumában látható. Aminger János evangélikus tanító volt az egyesület első vezetője, aki mellé 40 lelkes önkéntes csatlakozott. A második világháború után 1946. június 16-án újjászerveződött a Levéli Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az első gépesített felszereléssel, egy 800-as kismotorfecskendővel 1947 nyarán gyarapodott az egyesület – foglalta össze a polgármester a verseny megnyitóján.

Lipót férfi csapata 42,12-es idővel a kismotorfecskendős versenyszámban lett győztes.

Lipót férfi csapata 42,12-es idővel a kismotorfecskendős versenyszámban lett győztes.

Nagy Pál 1986-tól tagja az egyesületnek. A parancsnok a szervezet újkori történetéről beszélt lapunknak:


- 2002 óta az egyesület hivatalos neve Levél Község Tűzoltó Egyesülete. II. kategóriás együttműködési megállapodással rendelkezik a felettes parancsnoksággal. Technikai felszereltségünk 2010 óta sokat gyarapodott, mind az eszközállománnyal, mind a felszereléssel. 

Nagy Pál a Levéli Önkéntes Tűzoltó Egyesületének parancsnoka. Emléklapot kapott a községtől munkája elismeréseként.

Nagy Pál a Levéli Önkéntes Tűzoltó Egyesületének parancsnoka. Emléklapot kapott a községtől munkája elismeréseként.

A sikeres pályázatoknak köszönhetően 2013-ban kibővült és újjáépült a tűzoltószertár épülete, amely így már alkalmassá vált a felszerelés megfelelő tárolása mellett az oktatások tartására is. 2015-ben 2,2 köbméter vizet szállító gyorsbeavatkozó gépjárművel gyarapodott az egyesület.


A jubileum alkalmából szervezett egész napos járási önkéntes és létesítményi tűzoltó verseny zenés felvonulással kezdődött a tűzoltószertár elől. Majd versennyel folytatódott a helyi sportpályán, ahol 41 csapat 22 községből mérte össze tudását akadálypályán és kismotorfecskendős versenyszámban. Szlovákiából Ekecs és Szenc, Ausztriából Jois településekről is érkeztek a rendezvényre.

Hanna és Patrik Beziből érkezett szüleivel az egész napos rendezvényre. Felpróbálták a sisakot, mert pár év múlva már ők is versenyzőként szeretnének visszajönni.

Hanna és Patrik Beziből érkezett szüleivel az egész napos rendezvényre. Felpróbálták a sisakot, mert pár év múlva már ők is versenyzőként szeretnének visszajönni.

A legújabb és legmodernebb 300 literes gyorsbeavatkozó gépjárművet is bemutattak a Pannonhalmi Önkéntes Tűzoltók.


A versenyt végül Lipót férfi csapata nyerte, akik 42,12-es idővel a legjobban teljesítettek a kismotorfecskendős versenyszámban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!