Ingyenreklám a mosonmagyaróvári lemezlovasnak

Az egyik legismertebb, audiotermékeket gyártó amerikai cég, a JBL hangszóróinak dobozán fedezte fel arcképét egy Mosonmagyaróvárról származó lemezlovas. Kálmán Bence, alias DJ Ben Colmen nem perel, sőt, számára ez a legjobb reklám.

Kiss Anikó

Az amerikai JBL cég fej- és fülhallgatókat, illetve hangszórókat gyárt. A mosonmagyaróvári származású Kálmán Bence (alias DJ Ben Colmen) arcképével árulják ezeket. A lemezlovas egy ideje Kanadában él. Lapunk érdeklődésére elmondta, hogyan fedezte fel az arcképét a terméken:


– Nemrégiben nézegettem hangfalakat egy online áruház kínálatában. Így vettem észre, hogy az egyik nagy hangfalgyártó cég felhasználta az egyik rólam készült fotót a terméke dobozán. A felvételt egyébként 2010-ben Vancouverben egy Kanadában élő fotós készítette. Eleinte eléggé fel voltam háborodva. Utána viszont az a kérdés foglalkoztatott, hogy hogyan tudja egy ilyen ismert cég a képemet felhasználni a terméke dobozán. Legfőképp az foglalkoztatott, hogyan jutottak hozzá az arcképhez.

 

A lemezlovas kisfia születése után visszavonult az éjszakai életből. Fotó: Reza Ryan Naghibi

A lemezlovas kisfia születése után visszavonult az éjszakai életből. Fotó: Reza Ryan Naghibi



Kálmán Bence megkereste a fotóst is, aki a felvételt készítette róla. – A fotós jó pár napig nem reagált, de aztán válaszolt. Elmondta, hogy feltette a felvételt egy stock fotóoldalra és valószínűleg a cég már onnan vette meg a képet. Mivel kiderült, hogy a fotós eladta a képet, a JBL pedig megvette azt, így ők már jogosan használták fel. Pereskedni nem fogok a fotóssal. A JBL is elmagyarázta nekem, hogy törvényesen vásárolták meg a képet és jogosan használták a termékük dobozán.

 

DJ Ben Colmen, alias Kálmán Bence arcképe a hangszórók dobozán.

DJ Ben Colmen, alias Kálmán Bence arcképe a hangszórók dobozán.


Az esettel kapcsolatban megkerestük az amerikai céget is. Megkeresésünkre Carole Campbell, a JBL cég Lifestyle Communications menedzsere levélben válaszolt. – A dizájncsapatunk választotta ki a képet a stock fotókból anélkül, hogy tudták volna, hogy egy DJ szerepel rajta. Amikor az esetet megtudtuk és azt is, hogy Mr. Colmen is zenész, arra gondoltunk, hogy örömmel adunk neki termékeinkből, hiszen mi nagy támogatói vagyunk a zenének és a zenészeknek. Kálmán Bence számára ez akár még jó reklám is lehet, bár elmondása szerint Kanadában nem keltett az eset akkora visszhangot, mint a közösségi oldalakon. 


Sőt, ennél jobb ingyenpromóciót nem is kívánhat magának az ember! Ha igazán szerencséje lesz, akkor még profitálhat is a dologból. – Nagyon rendes volt a cég. Küldenek nekem hangfalakat, hogy jó emlékeket őrizzek meg erről az esetről velük kapcsolatban. A hangfalak ára mintegy 400 ezer forint, de ezt számomra ingyen küldik el. Kálmán Bence egyébként 2005-ben kezdett el DJ-zenével foglalkozni Ben Colmen néven Mosonmagyaróváron és Budapesten.


 – Mostanság inkább zenét írok a stúdiómban és Facebook live broadcastet csinálok vendég DJ-előadókkal. Továbbá foglalkozom a lemezkiadómmal, a Kiko Recordsszal 2011 óta. Házasságom és kisfiam születése után viszont visszavonultam az éjszakai életből – mondta befejezésül.

Mi az a stock fotó?


A stock fényképezés során illusztrációnak szánt fényképeket készítenek azzal a céllal, hogy később azokat képügynökségek által, nyilvánosan elérhetővé tegyék. A képügynökségek által megosztott és értékesített fotókat honlapokon keresztül érhetik el a vásárlók. Az ott megvásárolt képeket a felhasználó illusztrációként használja fel online vagy nyomtatott formában. A képügynökségektől a stock fotók készítői pedig jellemzően jutalékot kapnak. 






 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!