Huszonegy év után eltűnt a feketeerdei gólya

A kilencvenes évek eleje óta laknak gólyák Feketeerdőn. A kisfaluban központi téma, mikor érkezik, mennyit költ és mikor távozik a vándormadárcsalád. Idén azonban a tavasszal könnyített fészek már üres.

Mészely Réka - Kisalföld napilap

Most üresen áll – a feketeerdeiek szomorúságára – a községháza és a helyi bolt között a villanyoszlopon lévő gólyafészek. Pedig több mint két évtizede évről évre lakják azt a fehér-fekete vándormadarak. A helyiek azt találgatják, hová tűnhettek a madarak.


– A komfortos gólyafészket kontár módon megkurtították még tavasszal, a gólyák érkezése előtt: így a szép „családi házból" tulajdonképpen egy „garzon" lett. Amíg korábban elfért benne öt gólya, mostanra egyszemélyes lett. Láttam, ahogy a hím megérkezett, szárnyaszegetten nézte, mi lett az egykori otthonával. Már nem kelepelt, ahogy korábban szokott. Aztán néhány nappal később megérkezett a párja is.


Reméltem, hogy hátha visszaszállnak a fészekre, de erre már nem kerülhetett sor. A tojót nem sokkal ezután a közeli legelőn találták meg elpusztulva, a hímmel meg nem tudjuk, mi lett – meséli Galambos Jenőné, aki a fészekhez közeli családi házban él. Az egykori polgármester egyébként évről évre jelzi Balsay Sándornak, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Helyi Csoportja elnökének a gólyák érkezését, szaporulatát, elhullását és távozását.

Tervezik a cseréjét, és remélik, hogy újból felfedezik majd maguknak a gólyák. Fotó: olvasó-tudósító

Tervezik a cseréjét, és remélik, hogy újból felfedezik majd maguknak a gólyák. Fotó: olvasó-tudósító


– Feketeerdő kis falu, ahol központi kérdés, hogy mikor érkezik a gólya. A kilencvenes évek elején, polgármesterségem idején helyeztük ki a gólyakosarat, s már az első évben lakta azt egy gólyapár. Reméljük, sikerül új fészket kialakítani és újból ránk találnak majd – tette hozzá a természetbarát.

Novák András polgármester szerint is üde színfoltja volt a falunak a gólyákkal teli fészek, mely most üres. Ugyanakkor ő is bizakodó a jövőt illetően.


Balsay Sándor, a térség gólyamegfigyelő hálózatának koordinátora is elmondta: már korábban jelzést kaptak a pár eltűnéséről. Azt várták, hogy a gólyák kiegészítik a fészket és újból lakni fogják.

 Üresen áll a tavasszal könnyített fészek

Üresen áll a tavasszal könnyített fészek.


– Feketeerdőn régi típusú a fészektartó, azaz jóval keskenyebb, mint amit mostanában használunk. Szorgalmazni fogjuk a cserét, a kosarat megfonva rakjuk ki, mert másként nincs értelme – hangsúlyozta a szakember. Statisztikája szerint 1995-ben érkezett az első fiatal gólyapár a településre, 1996-ban helyezték el a mostani tartót a villanyoszlopra. 2000-től minden évben keltek ott fiókák.

A fészekkönnyítésről

Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa kifejtette: „Az áramszolgáltató a fészkeket azért nyírja körbe (ezt könnyítésnek hívjuk), mert bár egyes párok nem nagyon növelik a fészküket, de vannak olyanok is, amelyek minden évben komoly anyagmennyiséget építenek be és a fészek akár hatalmasra, többmázsásra is dagadhat.


Ha leszakad, akkor jó eséllyel egy napra nincsen áram az utcában és tönkremegy a költés is. Ezért a könnyítés egy rendszeresen alkalmazott, hasznos eljárás." Ugyanakkor arról is beszélt, tulajdonképpen kész csoda, hogy egyáltalán van még gólya, olyan sok veszély leselkedik rájuk. Itt nálunk, a fészkelőterületen egyértelműen a középfeszültségű, szigeteletlen oszlopok (20–35 kV) a legnagyobb „ellenségek".


Vonulás alatt pedig tengeren, sivatagon, sűrűn lakott afrikai területeken, háborús zónák felett kell átrepülniük, ami szintén nem egy kimondott életbiztosítás. – Magyarországon hosszú múltjuk van a gólyákkal kapcsolatos kutatásoknak, elég pontosan tudjuk, mi okozza a veszélyeket és mi a megoldás: sok ezer kilométernyi elektromos vezetéket kellene úgy átalakítani, hogy a vadon élő madarakat ne üsse agyon az áram.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!