Hivatalosan is natúrpark lett a Szigetköz

A földművelésügyi tárca is rábólintott erre, Lipóton ˝adták át˝ a címet.

Cséfalvay Attila

A natúrpark keresztelőjének nevezte dr. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke a szerdai ünnepséget. A tárca ugyanis elfogadta a megalapozó szakmai háttértanulmányt, aláírta „a Szigetköz Natúrpark Címbirtokosság Oklevelét."  

Natúrparki település – Lipót is az lett, akárcsak a többi 25 szigetközi csatlakozó (felvételünkön Tóth Péter lipóti polgármester és dr. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke). Fotó: Bertleff

„Kultúrkincset hordozunk: a natúrpark nem kisöccse, hanem partnere lesz a Fertő-Hanság Nemzeti Parknak." 


Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte az egységet, a bizalmat, melyre szükség volt a sikerhez. A natúrparki alapelv lényege a tájjal, a hagyományokkal összhangban megvalósuló fejlesztések segítése, a térségben élőkkel, önkormányzatokkal, civil szervezetekkel együttműködésben. 


A Szigetköz Natúrpark alkalmas lehet térségi érdekképviseletre és lobbira is. Ilyen például a csípő szúnyog kérdése, a hód kártételek megelőzése, az elárasztásos vízpótlás, s „a mértéktelen turizmus természetkárosító hatásainak csökkentése."

 Szigetköziek a címmel - a települési elöljárók konstatálhatták, szerdától natúrparkban élnek.

Szigetköziek a címmel – a települési elöljárók konstatálhatták, szerdától natúrparkban élnek.

A szúnyogkérdést Tóth Péter, lipóti polgármester is hangsúlyozta, aki a szigetközi polgármesterek nevében beszélt. „Sok minden nem pénz, hanem szemlélet kérdése is" – mondta az illegális szemetelés kapcsán.


Széles Sándor megyei kormánymegbízott Szigetköz múltját is felidézte, s utalt arra, amikor az évezredforduló után nemzeti parki címért küzdött a térség. „Akkor nem az történt, amit szerettünk volna, de eljön a pillanat, amit ki kell használni, élni a lehetőséggel. Van rá esély, hogy a szigetközi natúrpark sikeres lesz." 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!