Hegyeshalomban hétfőn este minden csendes volt - Busszal vitték vissza Röszkére a menekülteket

Egy várandós nő rosszul lett. Áttörés Röszkén. Nagy-Britannia 20 ezer menekültet fogad 2020-ig. 54 ezer menekültet vehetnek át Magyarországtól. Az M1-esen halad a forgalom, a Railjetek is teljes útvonalon közlekednek. A hét végén 20 ezer menekült érkezett Németországba Magyarországról.

kisalfold.hu

Pénteken este és szombaton szinte minden menekült elindult ausztria felé: előbb gyalog, majd buszokkal, ki hogyan tudott. Vasárnap a menekültek távoztak Magyarországról, osztrák segítség is érkezett.

Ez történt pénteken, majd szombaton és vasárnap >>


23.55 - Autóbuszokkal visszaszállították a röszkei gyűjtőpontra hétfőn késő este azokat a migránsokat, akik délután törtek ki a táborból - jelentette az MTI munkatársa a helyszínről.


Hétfő délután sok száz ember kitört a röszkei gyűjtőpontról a rendőrsorfalon át. Egy részük az M5-ös autópályán nagy létszámú rendőri kísérettel, gyalogosan elindult Budapest felé. A rendőrség a gépjármű-forgalmat elterelte az autópálya bevándorlók által használt oldaláról, Kiskunfélegyháza és Szeged között a csongrádi megyeszékhely irányában nem lehetett közlekedni. Több mint 10 kilométer megtétele után a késő esti órákban a mintegy 150 fős csoport - köztük nők és kisgyermekek - Kiskundorozsma térségében az autópályán lepihent. Ekkor érkezett néhány csuklós busz, amelyekre a rendőrök erőszak alkalmazása nélkül felterelték az embereket és visszaszállították őket a röszkei gyűjtőpontra.
 

23.05 - Hegyeshalomra három vonat érkezett késő este, amelyről egy osztrák vonatra szálltak a menekültek -közölte az M1 tudósítója. "Most minden a régi medrében folyik: rendben van a közúti forgalom, nyitva a kishatár" - közölte a riporter.

23.05 - Az összes menekült felszállt a buszokra. A regisztrációs pontra, Röszkére viszik vissza őket.

23.00 Buszokra szállnak az M5-ösnél a menekültek

Az M1 felvételein az látható, hogy már csak néhányan maradtak a felüljáró alatt, de közülük is egyre többen kelnek fel a pokrócokról. A legtöbben már a buszokon várnak - írta az index.hu

22,30 - 50-en aludhatnak az autópályán

Úgy tűnik, hogy végül nagyjából ötvenen próbálják meg az M5-ösön az egyik felüljáró alatt eltölteni az éjszakát, a legtöbben már hálózsákokban, pokrócokban fekszenek a betonon, volt látható az M1-en. Hajnalban nagyon hideg lesz, akár 10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet -közölte az index.

22.10 - 70-80-an maradtak az M5-ösön

Az M1 szerint egyre több szállnak fel a buszokra az M5-ösön gyalogló menekültek közül, főként a kisgyermekes családok mennek inkább vissza a táborba.

21.50 - Petőfiszállás és röszke között lezárták az M5-öst.

21.30 - Áttörték a rendőrsorfalat Röszkénél menedékkérők - jelentette az MTI helyszíni tudósítója hétfő délután. Az emberek egy része elindult Budapest felé az M5-ös autópályán.

A rendőrség leterelte az autóforgalmat a pályáról. Késő este a készenléti rendőrség próbálta jobb belátásra bírni a főváros felé tartókat. A tudósító délután azt látta, hogy majdnem ezer migráns kijutott a röszkei gyűjtőpontról, miután áttörtek a rendőri élőkordonon. Előtte azt skandálták, hogy "freedom, freedom", vagyis "szabadság, szabadság". A rendőrök nem alkalmaztak semmilyen kényszerítő eszközt, nem vetettek be könnygázt, sem pedig gumibotot. A tömeg - amelyben nagyon sok a kisgyermekes család - elindult az M5-ös autópálya irányába, majd miután elérték a sztrádát, egy részük - a forgalommal szemben - elindult a főváros irányába.

A rendőrök előzőleg megpróbálták rábeszélni a migránsokat, hogy inkább a regisztrációs központba menjenek, de erre sokan azt kezdték skandálni, hogy "Budapest, Budapest", és nem engedelmeskedtek. A tudósító szerint a rendőrök az autópályán kísérik az embereket, és lezárták a forgalmat az M5 érintett sávjában. A rendőrség a police.hu-n hétfőn este azt írta: lezárták az M5-ös autópálya Röszke és Petőfiszállás közötti szakaszát mindkét oldalon. A rendőrök forgalmat kiterelik az autópályáról - tették hozzá. Késő estig már több mint 10 kilométert haladtak Budapest felé - jelentette az MTI helyszíni tudósítója. A tudósító szerint a menedékkérők egy része nagyon elszánt, és arra a kérdésre, hogy meddig mennek, azt válaszolták: ha kell, megteszik a teljes 170 kilométeres távot a fővárosig. Mintegy 150-en vannak.

Egy várandós nő rosszul lett, őt a mentők elvitték. Közben megérkeztek a készenléti rendőrség munkatársai a vonulókhoz, és azt kérték tőlük, hogy várják meg a buszokat, amelyekkel elszállítják őket regisztrációs központba. A rendőrök angolul figyelmeztették a menekülteket, hogy a fővárosig körülbelül három napig tart az út, de a migránsok egy részét ez nem érdekli, és azt bizonygatják, hogy akkor is elmennek odáig. A hangulat egyébként nyugodt, az emberek kezdenek kifáradni, eddig kétszer álltak meg pihenni.

20.55 - Így rohantak a menekültek az M5-ös autópályára

Az M5-ös autópályára rohantak a migránsok

20.50 - Hegyeshalomig szeparálva, onnan vegyülve utazhattak a menekültek

Amíg Hegyeshalomig szeparálva, a menekültek a vonat utolsó kocsijában utaztak - ahogy a MÁV biztonsági szolgálatos néni fogalmazott "azért, hogy ne legyen vegyülés" -, Bécset elhagyva már mindenhol vegyesen ülünk. Mi is kaptunk asztaltársaságot; két szír kisfiú illedelmesen üldögél velünk szemben és ropogtatják az adományalmát - írta az index.hu

20.45 - Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfő előre be nem jelentett határszemlét tartott Mórahalom térségében

 - értesült az M1 aktuális csatorna.

Az információt megerősítette a Miniszterelnöki Sajtóiroda is. A hírműsorban elhangzott, hogy a kormányfő találkozott a határzár kiépítésén dolgozó katonákkal és rendőrökkel is.

20.40 - Az Európáig eljutó migránsok történelmi próbatétel elé állítják az Európai Uniót, az egész világot próbára tevő feladatra a helyes válasz viszont nem a falak felhúzása vagy az elrettentés

, a nemzeti egoizmus vagy a tagállami lépések, hanem az egységes menedék- és menekültpolitika - foglalt állást a migrációs válsággal kapcsolatban Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) német, szociáldemokrata elnöke a szeptemberi plenáris ülés megnyitásakor.

"A teljes elkeseredettség veszi rá arra a családokat, hogy kisgyerekekkel együtt csónakokkal átkeljenek a Földközi-tengeren, pályaudvarokon táborozzanak, szögesdrót-kerítésen préseljék át magukat vagy hűtőkocsiban rejtőzzenek el" - mondta Schulz, hozzátéve: sokan az életükkel fizetnek ezért. 

20.00 - Áttörték a rendőrsorfalat Röszkénél menedékkérők - jelentette az MTI helyszíni tudósítója hétfő délután.

Az emberek egy része elindult Budapest felé az M5-ös autópályán. A rendőrség letereli az autóforgalmat a pályáról. A tudósító azt látta, hogy majdnem ezer migráns kijutott a röszkei gyűjtőpontról, miután áttörtek a rendőri élőkordonon. Előtte azt skandálták, hogy "freedom, freedom", vagyis "szabadság, szabadság". A rendőrök nem alkalmaztak semmilyen kényszerítő eszközt, nem vetettek be könnygázt, sem pedig gumibotot - tette hozzá. A tömeg elindult az M5-ös autópálya irányába, ami körülbelül félórányira van a gyűjtőponttól. A tömegben nagyon sok a kisgyermekes család. Miután elérték az M5-ös autópálya csomópontját, egy részük - a forgalommal szemben - elindult a főváros irányába. A rendőrök előzőleg megpróbálták rábeszélni a migránsokat, hogy inkább a regisztrációs központba menjenek, de erre sokan azt kezdték skandálni, hogy "Budapest, Budapest", és nem engedelmeskedtek. A tudósító szerint a rendőrök az autópályán is kísérik az embereket, és lezárták a forgalmat az M5 érintett sávjában. A rendőrség a police.hu-n hétfőn este azt írta: lezárták az M5-ös autópálya Röszke és Petőfiszállás közötti szakaszát mindkét oldalon. A rendőrök forgalmat kiterelik az autópályáról - tették hozzá.

19.55 - Az első becslésekben szereplő 10 ezernél jóval kevesebb, 3600 Magyarországról indult menedékkérő érkezhet hétfőn Münchenbe a helyi hatóságok este módosított előrejelzése szerint.

Délután 15 óráig nagyjából 2 ezer menedékkérő érkezett vonattal Münchenbe Magyarországról Ausztrián keresztül, és a nap folyamán még 1600-an érkezhetnek - ismertették hírportálok a felső-bajorországi közigazgatási régió vezetőségének esti prognózisát. A bajor tartományi főváros azonban már így is túlterhelt, ezért újabb központokat hoznak létre Németországban a menedékkérők elosztására - jelentette be Christoph Hillenbrandt, a közigazgatási szervezet vezetője. Tájékoztatása szerint az első új központ Lipcse lesz, és kijelölnek majd még két-két várost az ország északi, illetve nyugati régiójában is. Így összesen hat központból osztják szét a menedékkérőket a tartományok közötti tehermegosztási rendszernek megfelelően. A hét végén nagyjából 20 ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezett meg Münchenbe. Legtöbbjüket már továbbszállították.

A városban kialakított ideiglenes szálláshelyeken 6 ezren éjszakáztak vasárnap. Sokan nem a hatóságok szervezésében, hanem önállóan indulnak útnak és egyelőre lehetetlen valamennyi beérkező menedékkérőt regisztrálni - mondta Christoph Hillenbrandt a BR bajor közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint. A bajor belügyminisztérium a BR-nek megerősítette, hogy nem regisztrálnak mindenkit rögtön a megérkezés után. A tárca egy szóvivője kiemelte, hogy ez nem jelent biztonsági kockázatot. Azt mondta, hogy az önállóan továbbinduló menedékkérők valószínűleg más szálláshelyet keresnek és ott regisztráltatják magukat, így fokozatosan mindenki bekerül a nyilvántartásba.

19.50 - Hegyeshalomnál a kishatárnál zavartalan a forgalom, néha még menekültek mennek át Ausztriába, ahol buszok várják őket.

19.25 - Információink szerint körülbelül este fél 7-kor bezért a győri vasútállomáson a nemzetközi jegypénztár. A pályaudvaron továbbra is sok a menekült és a rendőr.

Győri vasútállomás hétfőn este

18.50 - Röszke és Szeged között mennek a menekültek

Áttörték a rendőrsorfalat Röszkénél menedékkérők - jelentette az MTI helyszíni tudósítója hétfő délután. Az emberek egy része elindult Budapest felé az M5-ös autópályán. A tudósító azt látta, hogy majdnem ezer migráns kijutott a röszkei gyűjtőpontról, miután áttörtek a rendőri élőkordonon. Előtte azt skandálták, hogy "freedom, freedom", vagyis "szabadság, szabadság". A rendőrök nem alkalmaztak semmilyen kényszerítő eszközt, nem vetettek be könnygázt, sem pedig gumibotot - tette hozzá. A tömeg elindult az M5-ös autópálya irányába, ami körülbelül félórányira van a gyűjtőponttól. A tömegben nagyon sok a kisgyermekes család.

Miután elérték az M5-ös autópálya csomópontját, egy részük - a forgalommal szemben - elindult a főváros irányába. A rendőrök előzőleg megpróbálták rábeszélni a migránsokat, hogy inkább a regisztrációs központba menjenek, de erre sokan azt kezdték skandálni, hogy "Budapest, Budapest", és nem engedelmeskedtek. A tudósító szerint a rendőrök az autópályán is kísérik az embereket, és lezárták a forgalmat az M5 érintett sávjában.

18.45 - Hétfőn 17 óráig 2095 határsértőt fogtak el a rendőrök - ismertette a legfrissebb statisztikai adatokat Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője esti budapesti sajtótájékoztatóján. A migrációs helyzetről szólva összehasonlításképp közölte: vasárnap összesen 2203 tiltott határátlépővel szemben intézkedtek. A nap folyamán eddig tíz embercsempésszel szemben intézkedtek, rajtuk kívül az idén már 943 ember ellen indult eljárás ilyen ügyben - tette hozzá. Ismertetése szerint a Nyugati pályaudvaron 70, a Keleti pályaudvaron mintegy 200 illegális bevándorló volt hétfő délután. Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója azt mondta: a menedékkérelmek száma 155 443 volt az idén. Hétfőn 17 óráig 1825 kérelmet regisztráltak, a befogadóintézményekben 3552-en tartózkodnak.

18.15 - Lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter >>

 

18.10 - Életképek a győri vasútállomásról hétfőn délután


Menekültek a győri vasútállomások hétfőn délután




18.00 - Ausztria továbbra is támogatja az Európai Bizottság javaslatát a menekültek kötelező befogadási kvótáira - jelentette ki Werner Faymann osztrák kancellár azt követően, hogy hétfőn Pozsonyban megbeszélést tartott a szlovák és a cseh miniszterelnökkel a migrációs válság kezeléséről. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő ugyanakkor a találkozó után újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Csehország továbbra is elutasítja a kötelező kvótákat és azt szeretné, ha a menekültproblémát összeurópai összefogással és együttműködéssel oldanák meg - közölte a CT 24 közszolgálati cseh hírtelevízió Sobotkáéhoz hasonló álláspontot fogalmazott meg Robert Fico szlovák kormányfő is.

17.50 - Áttörték a rendőrsorfalat Röszkénél menedékkérők - jelentette az MTI helyszíni tudósítója hétfő délután. A tudósító azt látta, hogy a majdnem ezer migráns kijutott a röszkei gyűjtőpontról, miután áttörtek a rendőri élőkordonon.

 

Előtte azt skandálták, hogy "Freedom, Freedom", vagyis "szabadság, szabadság". A rendőrök nem alkalmaztak semmilyen kényszerítő eszközt, nem vetettek be könnygázt, sem pedig gumibotot - tette hozzá. A tömeg elindult az M5-ös autópálya irányába, ami körülbelül félórányira van a gyűjtőponttól. A tömegben nagyon sok a kisgyermekes család.

17.25 - Röszkén, a gyűjtőpontnál egy nagyobb tömeg próbált meg szeged felé a mezőn át elmenni a gyűjtőpontról. Néhány méter után a rendőrség megállította a csoportot - ez látszott az M1 élő közvetítésén.

17.15 - Úgy tudjuk, hétfőn délután fél 2-kor megnyitották az 1-es főúton Hegyeshalomnál a kishatárt.

Információink szerint az osztrákok szurópróbaszerűen ellenőriznek.

Hegyeshalomnál mindkét határátkelőn lehet közlekedni.

17.05 - Mintegy harmincan tüntettek hétfőn a római magyar nagykövetség közelében az Arci olasz baloldali civil mozgalom szervezésében a magyar kormány "erőszakos és rasszista" migrációs politikájával szemben. A demonstrálók "Nem a falakra! Nem a szögesdrótra!" feliratú transzparenseket tartottak a magasba. A tüntetés vezetője, Filippo Miraglia azt mondta, hogy azért tiltakoznak, mert "Magyarország állt a menekültekkel szemben falak és szögesdrót mögé zárkózó kelet-európai országok élére". A megmozduláson elhangzott beszédében Miraglia kijelentette: "az Orbán-kormány képviselte Európa nem az, amilyet mi szeretnénk". A kevesebb egyórás demonstráción többen is felszólaltak. Egy idősebb férfi hálátlannak nevezte magyarokat és cseheket, akik elfelejtették, miként találtak ők is 1956-ban és 1968-ban befogadásra Európa nyugati államaiban. A nagykövetségi utca sarkán álló tüntetőknél több volt a rendőr és az újságíró a környéken.

16.45 - A brit kormány a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020-ig húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába a szíriai határok mentén működő menekülttáborokból

- mondta hétfőn a londoni alsóházban David Cameron brit miniszterelnök.

Részletek >> 

16.40 - A 16.48-kor Győrből Rajkára induló személyvonatra is szálltak fel menekültek.

Győti bvasútállomás hétfőn félután fél 5-kor

Győri vasútállomás hétfőn félután fél 5-kor

Győti bvasútállomás hétfőn félután fél 5-kor

Győri vasútállomás hétfőn félután fél 5-kor

16.35 - Egy Németországban elvégzett televíziós közönségszavazás résztvevőinek túlnyomó többsége szerint [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnöknek igaza van abban, hogy a menekültválság német probléma. Az N24 hírtelevízió telefonos felmérésében azt a kérdést tették fel a nézőknek, hogy helytálló-e vagy téves Orbán Viktor magyar kormányfő állítása, miszerint a menekültválság német probléma. A hét végén tartott közönségszavazás eredményei alapján a résztvevők 84,4 százaléka szerint helytálló a kijelentés, míg 15,6 százaléka szerint téves.

A felmérés az úgynevezett TED (Tele-Dialog) telefonos közönségszavazási rendszerrel készült, amely fizetős telefonhívásokon alapul, eredményei nem reprezentatívak a német lakosság egészére nézve. A 2000 óta működő N24 hírtelevízió az Axel Springer csoport része, a felnőtt lakosság körében a közönségaránya másfél százalék.

16.30 - A Győrből 16.32-kor Bécsen át Münchenben tartó Railjetre körülbelül 100 menekült vár a győri vasútállomáson.

 Rendőrök is vannak a pályaudvaron.

16.15 - Szeptember 15-ével a jelenleginél sokkal szigorúbb szabályok lépnek életbe, "nem lesz olyan egyszerű" átlépni a magyar határt

- jelentette ki Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője hétfőn Röszkén. A kormánypárti politikus a röszkei átkelő mellett, a határzár egy szakaszán tartott sajtótájékoztatón elmondta, a hónap közepétől a határhoz csatlakozva gyűjtőpontokat, befogadóállomásokat alakítanak ki, ahol gyorsított eljárásban elbírálják a kérelmeket, és döntenek arról, hogy valakinek vissza kell fordulnia vagy menedékesként beléphet az Európai Unióba.

15.28 - Összeütközések voltak a menekültek és a macedón rendőrök között a görög-macedón határ melletti Idomeniben hétfő reggel, amikor a hatóságok csak lassan, kis csoportokban akarták átengedni a Közel-Keletről érkezőket - számolt be a térség sajtója.   
   
Az értesülések szerint mintegy kétezer menekült gyűlt össze a határ menti kisvárosban. A feszültségek csak akkor enyhültek, amikor a rendőrök engedtek a nyomásnak, és nagyobb csoportok is átkelhettek. Becslések szerint a délelőtt folyamán körülbelül ezren jutottak itt át Macedóniába.  

14.50 - Nem utazhatnak, és eddig sem utazhattak vonattal Szerbiából Magyarországra a migránsok - jelentette ki a Blic című szerb napilapnak Milimir Vujadinovic, annak a szerbiai tárgyalócsoportnak a tagja, amely vasárnap igyekezett meggyőzni a Belgrádból Budapestre tartó vonaton tartózkodó migránsokat, hogy szálljanak le Szabadkán, vonattal ugyanis nem folytathatják útjukat.   

13.53 - Nem sokkal hétfő dél után mintegy kétszáz menekült ismét el akarta hagyni a röszkei Dugonyi úton kialakított rendőrségi gyűjtőpontot - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.   
   
A csoportnak sikerült áttörnie a rendőrök sorfalát, de a vasúti sínek előtt meg tudták állítani őket. A rendőrökkel szembeszálló migránsok között voltak olyan férfiak, akik a gyereküket maguk előtt tartva mentek neki a sorfalnak.  
   
A csoportot, amelyet többségében afgán férfiak alkotnak, a rendőrök leültették a földre, és tolmács segítségével próbálják együttműküdésre bírni őket. A tolmács elmondta nekik, hogy ha ellenszegülnek, bűncselekményt követnek el, büntetett előélettel pedig nincs esélyük arra, hogy eljussanak Nyugat-Európába.  
   
A bevándorlók mindeközben a "No camp" és a "Freedom" jelszavakat skandálják, valamint műanyag palackokat és konzervdobozokat dobálnak a rendőrök felé.

13.32  -

Újra kitörtek a menekültek Röszkénél.

Újra egymásnak feszültek a rendőrök és a menekültek. Nagy erővel tolják vissza a mintegy 100 fős tömeget. Megint afgánok okozták a balhét. A férfiak gyerekeket maguk elé tartva mentek neki a rendőrök sorfalának. Most a földön ülnek, tolmács magyarázza nekik, hogy nem mehetnek ki a gyűjtőpontól - írja a delmagyar.hu.

Fotó: delmagyar.hu

Fotó: delmagyar.hu

Fotó: Segesvári Csaba

Fotó: Segesvári Csaba

13.29 - Az Index arról ír:  hatalmas a tülekedés a 13:10-es Railjetre a Keleti pályauvaron, már húsz perccel az indulás előtt, kb. 12:55 után nem nagyon engednek be menekülteket. A rendőrök előreengedik most is a családokat, és van, amikor egy kisgyerek húzza vissza az apukáját a kordonhoz, mert a többi rokon kint ragadt.  

13.26 - A nickelsdorfi vasútállomáson azért nincsenek menekültek, mert a hét végi tapasztaltok alapján az osztrákok átszervezték az ellátást: a Magyarországról érezőket a Novarock Halléba viszik, ahol pihenhetnek. Onnan vagy busszal viszik oket Bécsbe, vagy a nickelsdorfi vasútállomásra, de mindig csak annit visznek, amennyi ülőhely van az épp érkező vonaton. Délután 1 óra körül elment egy MÁV-szerelvány tele menekülttel, tehát ezek szerint a MÁV már átviszi őket a határon  – írja a 444.hu.

12.33 - Egy neve mellőzését kérő uniós forrás hétfőn megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, miszerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt fogja javasolni, hogy a tagországok 54 ezer menekültet vegyenek át Magyarországtól.    
   
 Az uniós forrás hétfői tájékoztatása szerint Juncker azt fogja javasolni, hogy a 40 ezret fejeljék meg további 120 ezerrel, és ebből a 120 ezer emberből 54 ezret a magyaroktól vegyenek át a többiek. E 120 ezres létszámból a legtöbbet - 31 és fél ezer embert - Németország vállalja, Franciaország pedig 24 ezret.

11.53 -

Az 1-es főúton Hegyeshalomnál az osztrák hatóságok lezárták a határt.

A személygépkocsival közlekedők Albertkázmérpusztánál és Jánossomorjánál átléphetik a határt - írja az Útinform.

Az M1-es autópályán Hegyeshalom felé továbbra is zavartalan a forgalom. A határátkelőnél nincs torlódás, folyamatos a haladás.



11.47 - Franciaország befogad 24 ezer menekültet a következő két évben az Európai Bizottság által javasolt elosztás alapján - jelentette be hétfőn Francois Hollande francia államfő.    
   

11.24  - Hétfőn a kora hajnali órák óta több mint ötezren érkeztek Szerbiába Macedóniából, és újabb óriási migránshullámra lehet számítani az elkövetkező napokban a macedón-szerb határon - értesült a magyar közmédia Presevóban tartózkodó tudósítója.   

Hajnal óta ötezren érkeztek Szerbiába, újabb óriási migránshullám jön


   
Ez az eddig legnagyobb emberáradat, néhány óra leforgása alatt ilyen sokan még nem érkeztek a nyugat-balkáni országba. Huszonnégy óra alatt eddig a legtöbben augusztus 23-án léptek be Szerbiába Macedóniából, akkor több mint hétezer migráns lépte át a határt, hétfőn várhatóan ennél többen érkeznek.  

11.07 -

Borkai: fűthető csarnokot keres Győr a menekülteknek



Használaton kívüli, üres csarnokot keres a győri önkormányzat, amelyben a hidegebb idők beköszöntével a menekültek ideiglenesen melegedhetnének – jelentette be Borkai Zsolt győri polgármester azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet a város migránshelyzet miatt elkészített intézkedési tervéről tartott.  A teljes cikk itt >>

11.03 - Az osztrák rendőrség fokozza az ellenőrzést az embercsempészek elfogása érdekében a magyar határon, de magát a határellenőrzést nem szigorítja Ausztria - közölte a burgenlandi rendőrség szóvivője hétfőn.   
   
Helmut Marban hangsúlyozta, nem lesz határellenőrzés, ugyanis az szembemenne a schengeni egyezménnyel. Ugyanakkor "láthatóbbá teszik" az embercsempészek elfogása céljából az ellenőrzéseket.   
   
Werner Faymann osztrák kancellár vasárnap bejelentette, hogy Ausztriának fokozatosan vissza kell vonnia azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghozott.
    
"Mindig is azt mondtuk, hogy ez egy vészhelyzet, amelyben sürgősen és emberségesen kellett eljárnunk. Több mint 12 ezer emberen segítettünk égető helyzetben" - fogalmazott az osztrák kancellár, aki közleménye szerint "intenzív megbeszéléseket" folytatott Angela Merkel német kancellárral és telefonon beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

10.15  - 

Újra kitörtek a menekültek Röszkén, kövek is repültek a rendőrök felé

A menekültek többször nekifeszültek a rendőrsorfalnak. Jól látszott, hogy egy-két hangadó próbálja meg irányítani az apadó tömeget - írja a delmagyar.hu.

Az arab tolmács segítségével sikerült csillapítani a kedélyeket valamennyire. Azért egy-két kő elrepült a testpáncélt viselő rendőrök felé. Most nyugalom van, a menekültek arra várnak, hogy felszállhassanak a buszokra.

9.54 - A hét végén nagyjából 20 ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe, hétfőn pedig több mint 10 ezren érkezhetnek a felső-bajorországi közigazgatási régió vezetője szerint.   
   
Christoph Hillenbrand az ARD német országos közszolgálati televízió hírportálján hétfőn megjelent összeállítás szerint elmondta, hogy a nap folyamán "11 ezren, vagy még többen" érkezhetnek. Pontosabb becslést később lehet adni.   
   
"A helyzet nagyon feszült" - mondta.    
   
A felső-bajorországi közigazgatási régió vezetésének (Regierung von Oberbayern) szóvivője, Simone Hilgers azt mondta, hogy a hatóságok közelednek teljesítőképességük határához, "méghozzá nagyon jelentősen". Hozzátette, hogy az önkéntesek is panaszkodnak a növekvő terhelésre.  
   
A müncheni rendőrség a Twitter közösségi portálon közölte, hogy "sürgősen" további önkéntesekre van szükség a főpályaudvaron.  
   
Az ARD beszámolója szerint vasárnap a hatóságokat "meglepte" a Magyarországról Ausztrián keresztül érkező, menedéket kereső emberek hulláma. Eredetileg 7 ezer emberre számítottak, de 13 ezren érkeztek egy nap alatt.  
   
A szövetségi belügyminisztérium terve szerint a menedékkérőket a szokásos rendben osztják el a tartományok között, az úgynevezett königsteini képlet alapján, amely a lakosság nagysága és az adóbevétel figyelembevételével határozza meg a terhek megosztását a 16 tartomány között.  
   
Az "elosztóközpont" szerepét a müncheni főpályaudvar tölti be. Sok menedékkérőt rögtön továbbszállítanak vonatokkal vagy buszokkal. Berlinbenpéldául hétfő hajnalban több százan érkeztek buszokkal. A Der Tagesspiegel című berlini lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint őket a Spandau nevű kerületben helyezik el egy régi laktanyában, illetve a laktanya területén sátrakban, az első buszokat több tucat ember várta a helyszínen, a buszokból kiszálló menedékkérőket tapssal fogadták.

9.26 - Reggel 8 óráig 999 illegális bevándorlót fogtak el hétfőn, velük együtt 167 740-re nőtt idén a tiltott határátlépést elkövetők száma - mondta a rendőrség sajtótájékoztatóján Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője.    
   
Az ezredes közölte: embercsempészet miatt öt főt fogtak el; idén eddig 943 ember ellen indult eljárás.   
   
A Nyugati pályaudvarnál 50, a Keleti pályaudvarnál 160 illegális bevándorló van - mondta. Hozzátette: az autópályákon és a vasúti pályákon nincs fennakadás, a közlekedés biztosított.   
   
Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese ismertette: idén eddig 155 443 menedékjogi kérelmet regisztráltak munkatársaik, ebből vasárnap 2204 kérelmet rögzítettek, hétfő reggel 6 óráig pedig 453-at. A befogadóállomásokon 3525 fő tartózkodik.   
   
Beszámolt arról is, hogy vasárnap este két fiatal osztrák nő bemászott a Vámosszabadi befogadóállomás területére és a körletekhez ment, őket kikísérték az intézmény területéről és átadták a rendőröknek. Hozzáfűzte: nem tudják, hogy a két nőnek mi volt a célja.   
   
Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának főosztályvezető-helyettese az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a vasárnapi osztrák autókonvoj tagjai ellen indult-e bármilyen eljárás, intézkedtek-e velük szemben, azt mondta: a vasárnapi ellenőrzések során bűncselekményre utaló tény nem jutott a hatóságok tudomására.   
   
Arra az újságírói kérdésre, miszerint a hírek szerint a röszkei gyűjtőpont megtelt, Balázs László azt mondta: a gyűjtőpontokra a beszállítás folyamatos és biztosított.


8.59 - Menekültek csoportja gyalogol Vámosszabadiról Győr felé hétfőn délelőtt.

Galéria! Fotók: Bertleff András



8.46 - Gyorsított eljárásban két szerb embercsempészt három év börtönbüntetésre, egy rendőrorvosra támadó migránst pedig másfél év, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Szegedi Járási Bíróság - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t hétfőn.   
   
Szanka Ferenc közölte, a két szerb vádlott - akit négy és öt évre ki is utasítottak az országból - több száz euró fejében a zöldhatáron keresztül illegálisan magyar területre lépő migránsokat szállított volna Ausztriába. Amikor a rendőrök el akarták fogni őket, egyikük a határsértőkkel együtt megpróbált elszaladni, másikuk járművével a rendőrautónak ütközött, de senki nem sérült meg.  
   
Az ügyészség bíróság elé állította azt az iráni migránst is aki csütörtök délután támadt a hangár egészségügyi részlegében a fiát kezelő rendőrorvosra. A vádlott az orvos folyamatos csitítgatása ellenére megcsavarta a sértett kezét, és rálökte a gyógyszeres dobozokra. Az orvos nem sérült meg. A vádlottat közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett erőszak bűntette miatt másfél év - négy év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte a bíróság, és öt évre kiutasította az országból.

8.21 -

Hétfőtől minden Railjet vonat a teljes útvonalon közlekedik, az utasoknak már nem kell másik szerelvényre átszállniuk.

A Budapest−Győr−Hegyeshalom vonalon menetrend szerint közlekednek a belföldi és a nemzetközi járatok. A hétfő délelőtti EC345 (AVALA) Bécs helyett Hegyeshalomból indul Budapestre (és tovább Belgrád felé) - tájékoztatott a MÁV.

8.15 -

Ötezer bevándorló érkezett Szerbiába Macedóniából  hétfőn a  hajnali órákban, ez az eddig látott legnagyobb áradat

- mondta az M1 aktuális csatorna tudósítója Presevoban.   
   
Jelenleg mintegy kétezren várakoznak a helyi sátortáborban, szintén kétezren pedig már el is indultak a szerb-magyar határ irányába, tehát egy-két napon belül újabb hullám érheti el Magyarországot - tette hozzá.  
   
A Hegyeshalomból jelentkező tudósító azt mondta, az 1-es úton lévő "régi" határátkelőhely még mindig le van zárva, csak a migránsokat szállító buszokat engedik át. Magánszemélyek az M1-es autópályán keresztül érhetik el Ausztriát, emiatt azonban autópálya-matricát kell vásárolniuk.

8.10 - Útinform: Az M1-es autópályán Hegyeshalom felé továbbra is zavartalan a forgalom. A határátkelőnél nincs torlódás, folyamatos a haladás.

7.40 -

Vámosszabadiból ismét nagy számban indultak el menekültek Győr felé, a 14-es főúton hétfőn reggel.

 Az úton nagy a forgalom, vezessenek figyelmesen!

7.35 - Országszerte összesen 5386 határsértőt fogtak el a rendőrök péntektől vasárnapig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható összesítés szerint pénteken 2181, szombaton 1002, vasárnap 2203 volt az elfogottak száma. 38 gyanúsított ellen embercsempészés, öt esetben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

7.15 - Az M1 hírfolyamában az M1-es autópálya hegyeshalmi határátkelőjéről jelentkező tudósító azt mondta, az autósor folyamatosan halad, és egyelőre nem tapasztalják a jelét annak, hogy az osztrák fél lezárná a határt. Menekülteket sem láttak az út szélén.

7.10 - A röszkei gyűjtőpontnál körülbelül ötszáz illegális bevándorló van - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről hétfő reggel.

A gyűjtőponton komplett sátortábor alakult ki, tábortüzek égnek a sátrak között, és akinek nem jutott sátor, a földön, pokrócokba és hálózsákokba bugyolálva vészelte át az egyébként nagyon hideg éjszakát. A legtöbben pokrócokat, hálózsákokat kérnek az önkéntesektől, ezek mellett orvosi segítséget, mert sok a lázas kisgyerek az utóbbi időszak hidege miatt, a sátrakból is egyre gyakrabban hallani köhögést.

Mióta feljött a nap, ismét érkeznek csoportok a gyűjtőponthoz. A rendőrség folyamatosan viszi a migránsokat a hétvégén megnyitott új és a régi regisztrációs pontra.

7.05 - 28 irakit csempészett a román férfi, az M1-esen fogták el - videó



Egy  férfit vett őrizetbe a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A francia hatósági jelzésű kisteherautóval közlekedő 31 éves román állampolgárt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai állították meg az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán a 94. kilométerszelvényben. A vámosok átvizsgálták a járművet, amelynek rakterében 28 iraki állampolgárt találtak. A helyszínre érkező rendőrök az illegális bevándorlókat Győrbe, a járművezetőt Tatabányára vitték. A román férfi gyanúsítotti kihallgatásán elismerte a bűncselekmény elkövetését. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya kezdeményezi a gyanúsított gyorsított, 72 órán belül történő bíróság elé állítását.

6.15 - Az M1-es autópályán Hegyeshalom felé továbbra is zavartalan a forgalom. A határátkelőnél nincs torlódás, folyamatos a haladás.

6.10 - Németország kormánya úgy döntött, hogy további 3 milliárd eurót - 940 milliárd forintnyi összeget - szabadít fel a tömegével érkező menekültek és bevándorlók miatt kialakult helyzet kezelésére. Az összeget az érintett tartományi kormányok és önkormányzatok kapják - áll a német kormány több mint ötórás ülése után hétfőn kiadott közleményében.

A kormánykoalíció megegyezett abban is, hogy gyorsítani kell a menedékkérelmek ügyintézésén és a bevándorlóknak készülő menhelyek építésén. A 3 milliárd eurón kívül a kormány tervbe vette további 3 milliárd euró felszabadítását saját kiadásai fedezésére, egyebek közt a menedékkérők pénzbeli támogatására - áll a közleményben.
A koalíciós megállapodásba bekerült az is, hogy Berlin Koszovóval, Albániával és Montenegróval szélesíti a biztonságosnak ítélt országok körét, amelyek polgárainak zöme nem remélhet menekültstátust. A Balkánt illetően eddig Szerbia, Macedónia és Bosznia minősült biztonságosnak. A kiszélesítés révén az ügyintézés a valóban nem biztonságos - belháborúk, vagy legalábbis belviszályok - sújtotta országokból érkezőkre összpontosíthat, a Szíriából, Irakból, Afganisztánból Németországba vándorlókra, akik számára gyorsabbá válhat státusuk megítélése, dokumentumaik rendezése.

6.00 - Magyarország uniós tagként tartja magát a schengeni egyezményhez, amely biztosítja az uniós polgároknak a szabadságot, vagyis a határok ellenőrzés nélküli átlépését - jelentette ki Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára az osztrák közszolgálati tévé (ORF) vasárnap esti vitaműsorában.
Hangsúlyozta: azonban azzal, hogy a menekültek regisztráció nélkül léphetnek az unió területére, feladjuk a schengeni elveket. A helyettes államtitkár felelőtlennek nevezte azt, ha fontos európai országok azt kérik Magyarországtól, hogy ezt ne tegye többé és egyszerűen beengedik az embereket.


5.30 - Számunkra a szolidaritás azt jelenti, hogy megvédjük a határainkat - hangsúlyozta Szijjártó Péter külügyminiszter a Der Standard című osztrák lap hétfői számában megjelenő interjújában, amelyben kitért arra is, hogy Magyarország számára a határok védelme a legkiemeltebb feladatok közé tartozik.

Szijjártó Pétertől itt olvahat még többet >>


Vasárnap 23.25 - A Vámosszabadiból elindult konvoj elérte a Hegyeshalmot, onnantól gyalog mennek tovább a menekültek.

Vasárnap 22.15 - Orbán Viktor a határzárak létesítését szorgalmazta az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) adott interjújában vasárnap este. A miniszterelnök úgy vélte, hogy le kellene zárni Európa határait, egyúttal Németországnak és Ausztriának világosan ki kellene jelentenie, hogy több menekültet nem fogad be. Orbán Viktor a Zeit im Bild című hírműsorban elmondta, attól tart, hogy máskülönben "több millió" menekült fog Európába érkezni.



Fotókon is mutatjuk a hétvége legfontosabb történéseit

A miklóshalmi (Nickelsdorf) vasútállomáson a migránsok helyzete

Az autópályán gyalogolnak a menekültek Ausztria felé pénteken

Az osztrák autósok győri akciója

Élelmiszert osztottak a Vámosszabadiból gyaloglóknak

Életképek a Nickelsdorf-i vasútállomáson

Győrbe érkeztek a Bécsből indult menekültmentők

Győrben gyalogolnak a Vámosszabadiból indult menekültek

Hegyeshalmi határon

Hegyeshalmi vasútállomás vasárnap

Károlyházán, a vasútállomáson a menekültek

Menekültáradat - Hegyeshalomban az éjjel és szombaton

Menekültek a győri pályaudvaron vasárnap

Menekültek a magyar-osztrák határon - Fotó: H. Baranyai Edina

Menekültek a magyar-osztrák határon szombaton - Ausztriában buszra szállnak

Önkéntesek segítettek a menekülteknek Abdán

Tömeg a hegyeshalmi vasútállomáson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!