Halálvonatok Csernobilból

Hegyeshalomban azt beszélik, hogy a vasútnál dolgozók közül többen a csernobili katasztrófa áldozatai lettek.
Sugárzásmérés.

A hegyeshalmiak közt már jó ideje járja a szóbeszéd, hogy a vasútnál dolgozók közül többen a csernobili atomkatasztrófa áldozatai lettek. A határszéli településen élőknek éppen a Nyugathoz való közelségük okozta a végzetüket.

Ismert: 1986. április 26-án a nukleáris energia békés célú felhasználásának eddigi legnagyobb balesete történt a csernobili atomerőmű negyedik blokkjának felrobbanásával. Amíg a katasztrófaelhárítás gépezete az erőmű környezetében amolyan „szovjet” stílusban – rutinos hírzárlat mellett –, de működött, a reaktorbaleset grafittüze a radioaktív kibocsátást a magas légkörbe juttatta, távoli, hatalmas területeket szennyezve el. Gyanútlan milliók szennyeződhettek a friss tavaszi levegőből radioaktív anyagokkal.

A légköri áramlások heteken át szállították keresztül-kasul Európa fölött is a radioaktív felhőket. A radioaktív port azonban nemcsak a légáramlatok vitték a környező országokba, hanem azok a vasúti szerelvények is, amik az atomkatasztrófa közvetlen környezetéből indultak útnak. A vagonok megállás nélkül roboghattak végig Magyarországon is, mígnem a szocialista blokk utolsó településéhez értek. Itt ugyanis az osztrák vasúti szolgálat mérte a kocsik radioaktív sugárzását. A Geiger–Müller-számláló már a szerelvényekhez közeledve a megengedett érték többszörösét mutatta, így nyugati szomszédaink nem engedték, hogy a vonatok ártalmatlanítás nélkül átlépjék a határt.

A Magyar Államvasutak akkori vezetősége elrendelte a hegyeshalmi vontatási főnökség kocsijavító részlegének, hogy mossák le az érintett szerelvényeket. A rendező pályaudvartól távolabb, egy félreeső vágányon, az úgynevezett „élőrakodónál” jelölték ki a munkálatok helyét, a sínek mellett pedig mély gödröt markoltattak, ahová elfolyhatott a szennyezett víz.

A megyei tanács elnöke utasított a folytatásra

A település mai vezetője még jól emlékszik a „csernobili vonatokra”. Vincze Zoltán elmondta: az akkori helyi polgári védelemért felelős vezetőként a Csernobilban történtek után figyelőszolgálatot állított fel. A megfigyelők másnap jelentették, hogy a falu határában lévő benzinkútnál egy kamiont a sofőrje vödörből mosott le, valamint két további, Ausztriába tartó teherautót a Lajtánál tisztítottak meg. Az esetet jelentették a megyei polgári védelemnek, ahonnan aztán egy főhadnagy érkezett Hegyeshalomba, hogy személyesen tájékozódjon az esetről. Vincze Zoltán szerint a MÁV-nál ezzel egy időben rendelték el a szerelvények mosását.

– A vasútnál dolgozók jelezték nekem, hogy elrendelték az Ukrajna felől érkező és Ausztriába tartó vonatok tisztítását. Azonnal kimentem a helyszínre, ám addigra már elkezdték a munkálatokat. A vagonok mosását végzőknek a szükséges feltételeket egyáltalán nem biztosították. Gumicsizmán kívül semmiféle védőfelszerelést nem kaptak. A vágány mellett kimarkolt mintegy négy méter mély gödörbe pedig szabadon folyt el a szennyezett víz. Telefonon megkerestem a vasúttársaság budapesti illetékesét és elmondtam, hogy ilyen körülmények közt nem lehet ezt a munkát végezni. Az illetékes válaszul cinikusan csupán annyit közölt: majd hozat homokot a gödörbe filternek.

– Jelentettem a történteket a megyei vezetésnek. Kijött a helyszínre a megyei tanács elnöke, illetve a polgári védelem parancsnoka. Nehezményezték, hogy saját hatáskörömben le akarom állíttatni a vagonok mosását. Azt mondták: milyen alapon állítok le egy központi intézkedést, hiszen erre még nekik sincs hatáskörük. Néhány nap múlva aztán mégis leállították a munkálatokat és betemettették a gödröt is.
– Az összefüggést ugyan soha nem sikerült bizonyítani, ám tény, hogy akik a szerelvények mosásában részt vettek, mindannyian meghaltak, viszonylag fiatalon.

A megengedett többszörösét mutatta

A hegyeshalmi vontatási főnökség kocsijavító részlegén dolgozott abban az időben Zwonitschek János is. A sugárzó szerelvények ártalmatlanításában részt vevők mindegyikét jól ismerte.
– Bár a csernobili balesetről Magyarországon hivatalosan keveset árultak el, a szomszédos Ausztriában tökéletesen tisztában voltak a hatásaival, így hozzánk is eljutottak ezek a hírek. A katasztrófa után néhány nappal toboroztak embereket az Ukrajnából érkezett vonatok tisztítására. A munkára jelentkezőknek háromszoros fizetést ígértek.

A sugárzás veszélyeiről azonban nem tájékoztattak senkit, csupán azt mondták: nem annyira veszélyes. Ennek ellenére azonban valamennyire tisztában voltunk a rizikóval, ezért nem is jelentkeztem a munkára. Többeket közülünk viszont csábított a magas fizetség, így elvállalták. A munkások semmilyen védőfelszerelést nem kaptak. Egy kézi permetezővel kellett valami vegyszert spriccelniük a kocsikra, majd slauggal egyszerűen leöblíteniük. Az osztrákok ezzel szemben teljes védőfelszerelésbe öltözve sem közelítették meg a szerelvényeket. A náluk lévő sugárzásmérő már távolról a megengedett érték többszörösét mutatta.

Már senki sem él, a mozdonyvezető sem

– A munkára jelentkezett öt kollégámnak néhány napon keresztül kellett csak a vagonokat mosnia, mégis ma már egyikük sem él közülük. Az eset után néhány éven belül mindegyikük meghalt viszonylag fiatalon daganatos, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben. Szintén meghalt már az a mozdonyvezető is, aki a szerelvényeket vontatta a mosásra. A radioaktív vagonok és a halálozások közt bizonyíthatóan ez idáig senki sem talált összefüggést. Az azonban több mint gyanús, hogy a munkálatokat végzők közül már senki sem él – mondta Zwonitschek János.

Szponzorált tartalom
Lottózni otthon is lehet – biztonságos lottózási ötletek otthonra – #lottózzotthon
Zavartalanul folytatódik a betegellátás Győrben, ne késlekedjünk kórházba menni
A biztonságos betegellátás érdekében március közepe óta teljesen elkülönül a járványos betegek kezelésére szolgáló részlegek és az egyéb kórházi ellátást igénylő betegek útja a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban.
Hatvan éve nem követelt ilyen kevés áldozatot lavina Svájcban
A svájci kutatók azzal magyarázzák a kedvezőbb adatokat hogy az időjárásnak köszönhetően januárban stabil hóréteg fedte a hegyeket.
Ronaldo csatártársa lehet Kane
A Juve legkevesebb 120 millió eurót fizethet az angolért a Tottenhamnek.
Kovács Zoltán: továbbra is kellő időben, kellő intézkedéseket hozunk (videó)
Az államtitkár szerint a járványhelyzet kezdete óta ehhez tartja magát a kormány és ez így marad a jövőben is.
Gyász
„A halál olyan súlyos veszteség, hogy valójában sohasem lehet feldolgozni. Az emléke elhalványulhat a szeretett személynek, de a hiánya mindig megmarad. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága testvérem, keresztanyám, sógornőm és rokonunk, TARCSAY ISTVÁNNÉ szül. Szalay Ilona zsebeházi születésű, rábapordányi lakos életének 71. évében csendesen elhunyt. A járványra való tekintettel szűk családi körben, 2020. április 9-én 15 órakor kísérjük utolsó útjára a zsebeházi temetőben. Gyászoló család
„Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke szívünkben otthont talál.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VARGA MIKLÓSNÉ szül. Babos Matild életének 82. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. április 9-én, csütörtökön 14 órakor lesz a rábapatonai temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke szívünkben otthont talál.” Fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédink, anyósunk, rokonunk és ismerősünk, SZELE GÁBORNÉ szül. Eőri Mária kisbaboti lakos életének 96. évében csendesen elhunyt. A járványra való tekintettel szűk családi körben, 2020. április 9-én 13 órakor kísérjük utolsó útjára a kisbaboti temetőben. Gyászoló család
„Egy erős ember abbahagyja a próbálkozást, ha nem érzi fontosnak magát. Nem erőlködik, nem könyörög, hanem megérti, hogy ott nincs helye, és elsétál.” Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy méltósággal viselt, súlyos betegsége következtében drága szerettünk, BABITS TIVADAR 2020. április 3-án, életének 68. évében elhunyt. A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel hamvait családi körben helyezzük örök nyugalomra. Engesztelő szentmisét későbbi időpontban az écsi katolikus templomban mondatunk lelki üdvéért, melyről külön tájékoztatást teszünk közzé. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik fájdalmunkban együttéreznek. Gyászoló család
„Megtört szívvel viseljük a válást, Isten irgalmából reméljük a viszontlátást. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapám, nagypapám és rokonunk, SCHMIED GYULA a volt Társ. Bizt. Ig. nyugdíjasa 2020. március 27-én, életének 96. évében csendesen elhunyt. A jelenlegi helyzetre való tekintettel szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a győr-nádorvárosi köztemetőben. Drága emléke szívünkben örökké él. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatom mindenkivel, aki ismerte és szerette, hogy apukám, REMBECZKI ZOLTÁN börcsi lakos 53 éves korában, április 3-án elhunyt. Mindenkit arra kérek, aki szerette, hogy egy percre gondoljon rá, és kívánjon neki jó utat. A búcsúztatásáról később gondoskodom. Búcsúzik Tőle lánya: Enikő
Fájó szívvel emlékezünk POLGÁR SÁNDOR halálának 9. évfordulóján. Hozzád már csak a temetőbe mehetünk, virágot is csak a sírodra vihetünk. Mikor már rátérek én is erre az útra, gyere elém, hogy találkozzunk újra. Elmegyek mindig hozzád, amíg élek, nem hagylak magadra, vissza-visszatérek. Vigyázzon RÁD a Jóisten, szívből kérem, nyugodjál békében. Szerető feleséged, testvéred és a rokonság
Véget ért egy út, az életnek útja, elmentél tőlünk egy hosszú, messzi útra. Égjen itt most minden gyertya az emlékedre, ígérjük hogy nem felejtünk, őrzünk egy életre. Sok szál gyertya ég, könnycsepptől áznak, lelkedre odafenn, az angyalok vigyáznak. Már nincsenek szavak melyeket suttog a szád, ma lehajtott fejjel, némán emlékezünk rád. Nem felejtünk el, ma érted ég a gyertyaláng, mutatja az utat neked, ha visszajössz majd megtaláld, ahol ezer szív vár fájdalmas könnyekkel, az elmosódott emlékek csak miattad törnek fel. Bennünk nem változott amit éreztünk irántad, reméljük hallottad az érted mondott imákat! Fájó szívvel emlékezünk MUSATICS SÁNDOR halálának 5. évfordulóján. Szerető feleséged, gyermekeid: József, Annamária, Rita és az egész család
„Nem dobog már a szív, mely a jóság tükre volt, ajka sem szól többé, mert lezárt, néma, holt. Megállott a két kéz, mely mindig csak adott, végsőkig küzdöttél, de erőd már elfogyott. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédink és rokonunk, HORVÁTH DEZSŐNÉ szül. Németh Erzsébet papréti lakos életének 86. évében csendesen elhunyt. Temetése április 7-én, kedden 15 órakor lesz szűk családi körben az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamánk, anyósunk, rokonunk, KOBL KÁROLYNÉ szül. Bur Katalin életének 62. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. április 9-én, csütörtökön 15 órakor lesz a mosoni temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VIDA GYULÁNÉ szül. Horváth Edit életének 85. évében elhunyt. Temetése április 8-án, szerdán 13 órakor lesz a mosoni temetőben, szűk családi körben. Köszönetet mondunk a Karolina Kórház ápolási osztálya összes dolgozójának áldozatos munkájukért, és mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JAKUS IMRÉNÉ szül. Kalányos Zsuzsanna életének 61. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása április 8-án, szerdán 15 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY JÁNOSNÉ szül. Macher Irma Margit életének 78. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. április 8-án, szerdán 11 órakor lesz a győr-újvárosi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésén részt vesznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VAJAS FERENC életének 79. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. április 8-án 15 órakor lesz a győr-nagybácsai Vámos úti temetőben, szűk családi körben. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk KISS JÓZSEFNÉ Homor Irén halálának első évfordulójára. „Mikor elmentél, kialudt egy csillag. Az Angyalok a mennyországba hívtak. De sajnos itt lent elvesztettünk Téged. A legtisztább angyalát a földnek, s az égnek.” Gyászoló család.