Fügefalevél-tea és sajt a szatyorban

Tucatnyi őstermelő várja a vásárlókat csütörtökönként a Flesch-központ előtt: nemcsak a helyszín új, hanem a termékek köre is változott.

Mészely Réka

Szigetközi Szatyor névvel a tudatos vásárlást népszerűsítő kezdeményezés indult négy éve, mely a helyi termelők és vásárlók között kíván kapcsolatot teremteni. Balogh Zoltán áll a kezdeményezés mögött. Az eddigiekben a csütörtöki Kult-Utca keretében találtuk meg a helyben termett finomságokat, aztán a tél folyamán a magyaróvári egyetemi karon válogathattunk a termékek között. Ebben a szezonban új helyszínre költözött a Szigetközi Szatyor közösség, a Flesch-központ elé. Szeptember közepéig találjuk meg itt a portékákat.

 

Cél, hogy Mosonmagyaróváron és vonzáskörzetében népszerűsítsék a minőségi helyi termékeket és termelőket kutassanak fel.

Cél, hogy Mosonmagyaróváron és vonzáskörzetében népszerűsítsék a minőségi helyi termékeket és termelőket kutassanak fel.


– Csütörtökönként a Szigetközi Szatyor Alapítvány szervezi a programokat a Flesch előtt. Zenével, népi játékokkal fogadjuk a kilátogatókat. Célunk, hogy Mosonmagyaróvár és vonzáskörzetében a tudatos táplálkozást népszerűsítsük, a minőségi helyi termékeket és termelőket felkutassuk, támogassuk. A Szatyor nyári időszakban a hagyományokhoz híven heti szinten szervez termelő-vásárló találkozókat. Továbbra is várjuk a helyi termelők csatlakozását – tudtuk meg Balogh Zoltántól. Az ötletgazda úgy véli, hogy az új helyszín által új vásárlókhoz is eljutott a közösség híre. Ugyanakkor a kezdeményezéshez több új őstermelő is csatlakozott. 

– Szeptemberben tervezünk egy nagyobb rendezvényt, Vasárnap vásárnap címmel. Ide meghívjuk a régióból a helyi termelőket – fűzte hozzá a közösség mozgatórugója. 


Levendulás ajándéktárgyaktól a kézműves sörökig, házi szörpöktől, lekvároktól a friss zöldségekig, csemegekukoricától a csírákig sokféle terméket találtunk a legutóbbi találkozón.


Tartósítószer-mentes, akár cukormentes gyógynövényszörpöket, gyümölcslekvárokat kínált Molnár Kálmán. Az alapanyagok cikolaszigeti kertjük ajándékai. Mint elmondta, felesége kísérletezik különlegességekkel is, mint amilyen a fügefalevél-tea, a lándzsásútifű-szörp vagy a sárgarépalekvár homoktövissel.

 

A Szigetközi Szatyor összehozza a termelőt a vásárlóval: a felvételen a halászi Südiné Kovács Erzsébet sajtot vesz a kisbéri Sztankó Lászlónétől.

A Szigetközi Szatyor összehozza a termelőt a vásárlóval: a felvételen a halászi Südiné Kovács Erzsébet sajtot vesz a kisbéri Sztankó Lászlónétől.


Sztankó László és neje másodjára hozták el a Kisbéren termelt finomságaikat, melyeket a mosoni piacon is kínálnak. 


– Tizenkét szarvasmarhát, száz disznót gondozunk. Ide füstölt áruval, tehéntejtermékekkel érkeztünk, melyekkészítésével 2012 óta foglalkozunk – avatott be a kisbéri őstermelő. 


– Előtte a Kult-Utcában törzsvásárló voltam, ide most először jöttem. Az új helyszín előnye, hogy könnyebb parkolni, a fák meg árnyékot tartanak. Szeretek termelőktől vásárolni, hiszen sokkal egészségesebbek az ételek, mintha a szupermarketben venném meg – osztotta meg véleményét sajtvásárlás közben a halászi Südiné Kovács Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!