Eurovegas-per – Újra első fokon a 48 millió eurós követelés

Továbbra is 48 millió euróról szól a Győri Törvényszéken folytatódott Eurovegas-üzletrész- per – ismét első fokon.

Cséfalvay Attila

A kérdés újra az: Supersbergeréknek mikor kell kifizetni a volt üzlettársat, s mit jelent a módosított szerződésben az esedékességre vonatkozó kipontozott rész.

Az Eurovegas-üzletrész-per – miután az ítélőtábla az elsőfokú végzést és részítéletet hatályon kívül helyezte – újabb tárgyalással folytatódott a Győri Törvényszéken. A felperes IP Beteiligungen és Rudolf Seyfried azon tavaly decemberi határozat ellen fellebbezett, melyben az elsőfokú részítélet szerint a felek dátumhoz akarták kötni az üzletrész kifizetését, de nem jelölték meg, melyik napon válik esedékessé. Így az első, 2006-os megállapodás lett mérvadó. Ez viszont az Eurovegas-részvények 80 százalékának értékesítéséhez köti a kifizetést, mely azonban máig sem történt meg – így a végzés szerint az egykori üzletrészes Rudolf Seyfriednek való vételár megfizetése is idő előtti lenne. Az ügy az ítélőtáblán folytatódott és most visszakerült a törvényszékre.

A tárgyalás elején a felperes jogi képviselője, dr. Horváth T. Béla leszögezte: a 48 millió eurós követelésükről szóló kereseti kérelmet változatlanul fenntartják. Dr. Megyes Géza bíró azt kérdezte a peres felektől: az eredeti adásvételi szerződésnél és a módosított megállapodásnál a vételár kifizetésének időpontját lényeges szerződési feltételnek ítélték-e meg? „Nem" – ez volt a válasza Horváth T. Bélának, aki elmondta: Seyfriednek már a 2007-es módosítás előtt szóban azt ígérték, napokon belül kifizetik az összeget. Hans Asamer azt kérte üzlettársától, ne 60, hanem csak 48 millió euróról írjon neki egy követelést, mert ez az akkori, lehetséges befektetőjelöltekkel való tárgyalásokhoz is szükséges volt. Mivel az egyeztetések még akkor folytak a lehetséges beruházóval, a módosításba ezért került a kifizetés időpontja helyett kipontozott rész. Az alperes Centrope Holdings Limited és a Land Development Holding S. á. r. l. jogi képviselője, dr. Flórián Tamás viszont igennel felelt a bírói kérdésre. Úgy fogalmazott: a módosítás során nem a követelés esedékességét akarták mellőzni, konkrét dátumhoz kötötték volna a teljesítést a projekt értékesítéséhez kapcsolódóan – csakhogy a beruházóval végül nem sikerült megállapodni.
Dr. Megyes Géza elmondta: az ítélőtábla útmutatásában foglaltak szerint vezeti az eljárást s hoz újabb döntést – már akár a következő, decemberi tárgyaláson.

Eurovegas-ügy: pénz nincs, de a perköltséget fizetni kell

Seyfriedék üzletrészükből még egy fillért sem láttak, ám az ítélőtáblának a részítélettel és a végzéssel kapcsolatos fellebbezés után perköltségként 3,77 és 1,57 millió forintot kell fizetniük (az alperes költsége kétszer 1,27 millió forint).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!