Emberölés Darnózselin? Judit a gyermekeiért küzdött

Az eltűnését megelőző években a bírósághoz és a rendőrséghez is fordult segítségért N.-né Kovács Judit, akinek megölésével férjét gyanúsítják.

kisalfold.hu

A bíróság korábban már elítélte a férfit Judit bántalmazásáért. Egy másik bíróság mégis az apánál helyezte el kiskorú gyermeküket.

Portálunk május 30-nn számolt be arról, hogy a rendőrség eltűntként keresi N.-né Kovács Juditot. Az ügyben később emberölés miatt indítottak nyomozást ismeretlen tettes ellen. Július 2-án Darnózselin őrizetbe vették a férjet, két napra rá előzetes letartóztatásba helyezték és őt gyanúsítják a tett elkövetésével.
A rendőrség nyomoz. Az ügy kapcsán számos bizonyítatlan információ és vélemény terjedt el és jelent meg a sajtóban is. Ezekkel lapunk továbbra sem kíván foglalkozni. Közlünk azonban néhány tényt, melyek segíthetnek a történtek megítélésében.

Az ügy a Kisalföld számára sem előzmény nélküli. Még 2012-ben ismertük meg Judit különös történetét, s osztottuk meg az olvasókkal. Tartva nem kívánt következményektől, megváltoztatott névvel jelent meg a cikk.

Judit elbeszélése azt érzékeltette, hogy milyen kiszolgáltatott lehet egy nő, ha már tarthatatlan az az állapot, amit odahaza teremt neki a családfő. Amikor úgy érzi, hogy nincs más mód, mint harcolva gyermekeiért, de ki kell lépnie a házasságból.

Amikor először írtunk Juditról, már külön élt férjétől, folyt a válóper és az ideiglenes gyermekelhelyezési per, ennek részleteiről is beszámoltunk.
A Mosonmagyaróvári Városi Bíróság első fokon az ő gondozására bízta a kiskorú gyermekeket (a nagyobb gyermek ideiglenes elhelyezését nem tartotta szükségesnek, mert ő ideje döntő részét középiskolai kollégiumában töltötte). A másodfokon eljáró Győri Törvényszék ezt az ítéletet megváltoztatta, s a férj felügyeletére bízta az akkor tízéves fiút és tizenöt éves lányt. A bíró nem vette figyelembe, hogy az apa ellen felesége bántalmazása miatt eljárás folyt és el is marasztalták: a bíróság könnyű testi sértésért két év próbaidőre bocsátotta. Ebben az ügyben az elsőfokú ítélet 2012. augusztus 28-án született (ez 2012 decemberében emelkedett jogerőre).

Az ítéletben az szerepel, hogy „a vádlott nem tekinthető szavahihetőnek", „agresszív, kirívóan durván bántalmazta házastársát". Az ítéletet tanúvallomások mellett orvosi látlelet és egy magnófelvétel támasztotta alá. A törvényszék a gyermekelhelyezésről rendkívüli gyorsasággal, egy nappal az említett ítéletet követően, augusztus 29-én hozott döntést. Megállapította, hogy „a városi bíróság a felvételt nem hallgatta meg", csupán annak leírt változatát vette alapul, az „alperesi agresszivitás (...) nem lehet alap" az elsőfokú döntésnél, továbbá lényeges körülménynek tekintette, hogy „az alperes agresszív, fenyegető magatartása nem a kiskorú gyermekek, hanem a felperes ellen nyilvánult meg".

Előzetesben a férj

Előzetesben a férj

Ezzel nem ért véget a nő kálváriája: 2012 őszén munkahelyéről hazafelé tartva zörgést hallott autója hátsó kereke felől (naponta ingázott Győr és Mosonmagyaróvár között). A szervizben kiderült, a négy kerékanya közül három hiányzott és az egyetlen, negyedik is laza volt már. A dísztárcsa pedig eredetileg a helyén volt. Az asszony erről is értesítette lapunkat.
Javaslatunkra fordult a rendőrséghez, feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya folytatta le a nyomozást. Végül nem sikerült megállapítani, hogy ki a felelős a kerékanyák eltüntetéséért. A nyomozást lezárták, de nem bűncselekmény hiányában, hanem „a tettes ismeretlen" megjegyzés került az aktára.

Ezt követően, ugyancsak a Kisalföld közvetítésével Judit a megyei rendőrfőkapitány fogadóórájára is elment, hogytanácsot kérjen. Az akkori megbízott főkapitány meg is hallgatta és ismertette vele a lehetőségeit. A főkapitányi meghallgatás után zaklatás miatt tett feljelentést az asszony, azt az ügyet az ügyészség szüntette meg bizonyítottság hiányában.

N.-né Kovács Judit eltűnését megelőző este küldött egy levelet ügyvédjének, melyben kéri a Mosonmagyaróvári Járásbíróságtól a darnózseli ház közös használatának szabályozását, mert vissza akart költözni. Levelében ez áll: „Ezért jutottam arra az elhatározásra, hogy amíg a végleges döntés meg nem születik, hazaköltözöm Darnózselire. Bár félek az újbóli bántalmazások eshetőségétől, de sokkal nagyobb a fájdalom bennem, ha nem láthatom gyermekem mindennapjait." 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!