Egészségházat építenek, felújítják a sportcsarnokot Ásványrárón

A szigetközi települések közül Ásványráró is több pályázatot nyert tavaly. A pénznek köszönhetően új egészségház épül, valamint felújítják a sportcsarnokot.

Horváthné Csizmadia Dóra

Jelenleg is több beruházás fut egy időben, így nagyon sok feladatunk van – kezdte a beszélgetést Tatainé Popp Rita, Ásványráró polgármestere. – Az egyik legnagyobb az új egészségház megépítése. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében kaptunk pénzt erre, mivel a jelenlegi épületek nagyon rossz állapotúak. 


A felszabaduló orvosi épületeket is szeretnék helyreállítani és újrahasznosítani egyszer. 


Az új egészségházban egy helyen lesz a háziorvosi és a fogorvosi rendelő, illetve a védőnői szolgálat is. A beruházás összköltsége meghaladja majd a 150 millió forintot. Ebből mintegy 119 millió forint a pályázati pénz, a többi a falut terheli. Persze ez jelentősen befolyásolja az idei és a jövő évi költségvetést is, de visszalépni nem szabad a pályázattól, mert más lehetőségünk nincs, hogy korszerű körülmények között tudjuk működtetni az orvosi ellátást.


Emellett az óvoda tetejét is rendbe kell hozatni, hiszen egy vihar után derült ki, hogy az megcsúszott. A tetőszerkezet megerősítése már megtörtént, nemsokára pedig a tetőcsere következik.


Szükség van erre a felújításra is, főként azért, mert a minibölcsőde-pályázaton is nyertünk – tette hozzá a polgármester. – A település most is működtet úgynevezett ovi-bölcsit, de ezt a kettős felállást megszüntették, 2018. december 31. után ugyanis már nem működhet ebben a formában. Viszont tudjuk, hogy a bölcsődére szükség van a faluban. Ennek a kialakítása is elkezdődött már az óvodai épület átalakításával. Erre kicsit több mint 9 milliót nyertünk, ám a legkedvezőbb árajánlat szerint is majdnem tíz és fél milliós lesz az összköltség. Így ehhez is hozzáteszi az önkormányzat a hiányzó részt.


Az egyik leglátványosabb, már zajló felújítás a tornacsarnok burkolatának cseréje – mondta el Tatainé Popp Rita. – Több mint 15 millió forintot kaptunk rá, ám a felújítás közel 20 millióba fog kerülni. Persze itt nemcsak burkolatjavítás lesz, hanem olyan munkálatok is, mint a festés vagy a fűtés rendbehozatala. A nyertes pályázat egyébként még egy konténerelhelyezést is tartalmazott, amelyben rendezvény esetén a kültéri mosdóhasználatot tudjuk biztosítani. 


Ezek a fejlesztések már biztosan megvalósulnak, persze új tervek mindig vannak. A felszabaduló orvosi épületeket is szeretnékhelyreállítani és újrahasznosítani egyszer. Akár albérletek is lehetnének a helyén, hiszen nagyon sokan keresnek ilyen lehetőséget Ásványrárón. A betelepülési hullám ugyanis mára őket is elérte. Sokan vásárolnak régi családi házakat és újítják fel azokat. S bár új építkezések is vannak, számuk nem túl magas, mivel sem önkormányzati, sem magánkézben lévő telek nem nagyon van – zárta a beszélgetést a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!