Dunakiliti régi álma a bölcsőde

Évek óta tervezi Dunakiliti egy bölcsőde kialakítását: ehhez most támogatást is kaptak. Az egykori védőnői szolgálat épülete helyére emelik a kétcsoportos, huszonnégy férőhelyes intézményt.

Mészely Réka

Hétszázötvenmillió forintból gazdálkodik idén Dunakiliti. Ebből jelentős tétel a falu régi nagy álma, egy bölcsőde. Az önkormányzat e célra tavaly novemberben pályázott a Pénzügyminisztériumnál és februárban kapták meg a 175 millió forintos támogatásról szóló döntést.


– Évek óta terveztük egy bölcsőde létrehozását és kerestük hozzá a pénzt. Jelenleg a dunakiliti apróságokat Mosonszolnokra, Dunaszigetre, Rajkára vagy Mosonmagyaróvárra – ahol hosszú a várólista – viszik a szülők. A helyi cégektől is érkezett igény erre a szolgáltatásra, hiszen a munkaerőhiány miatt is visszavárják a kismamákat – hangsúlyozta a Kisalföldnek Kovács Andorné polgármester. 


Korábban az óvoda mellé képzelték el a legkisebbeket fogadó intézményt. Ám ehhez a szomszédos erdő fáiból kellett volna kivágni. Így döntöttek az egykori védőnői szolgálat telke mellett. Az itteni megüresedett épületet először bontaniuk kell. Erre hamarosan kiírják a közbeszerzést. A munkához építési engedéllyel rendelkeznek, így a közeljövőben erre is kiírhatják a közbeszerzést. A polgármester azzal számol, hogy a nyár folyamán sikerül kiválasztaniuk a kivitelezőt és átadni a munkaterületet. A munkálatokra tizenegy hónapot szánnak. Jó esetben így már jövő év szeptemberében megnyitnák az új intézmény kapuit.

 

 Kovács Andorné polgármester a bölcsőde látványtervét mutatja. Háttérben a bontásra váró épület.

Kovács Andorné polgármester a bölcsőde látványtervét mutatja. Háttérben a bontásra váró épület.


A bölcsőde a tervek szerint kétcsoportos, huszonnégy férő- helyes lesz. A 440 négyzetméteres épülethez fedett terasz tartozik majd. Március 15-ig kell felmérniüka faluban a szülői igényeket. Egyébként tavaly ötvennél több, háromévesnél fiatalabb apróságot tartottak számon a szigetközi településen.


Kovács Andorné arról is beszámolt, hogy az önkormányzat által kialakított 31 telekből mára csak 14 maradt. Túlnyomórészt helyi fiatalok vásárolták meg azokat, s már az építkezések is megkezdődtek.


A Magyar Falu Program keretében járdaépítést, a faluház külső felújítását, a Villa köz csinosítását tervezik. Idén a rendezési tervet módosítani kívánják, hogy egy strandot tudjanak kialakítani a Kisrévi-Duna-ágnál. Egy határon átnyúló program keretében kishajókikötő épül. Az ide vezető úthoz területet vettek és az útépítést is elvégezték. A temetőbővítést is tervezik, ehhez a terület tulajdonosával egyeztetnek. Kovács Andorné hozzátette: idén is fontosnak tartották a helyi civil szervezetek támogatását, amelyek ezúttal 10,5 millió forinton osztoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!