Dunakiliti kempingre csapott le a vihar - 30 embert menekítettek ki - fotók a helyszínről

A viharos szél megtépázta a kempingezők sátrait. Harminc embert - köztük gyerekeket is - a dunakiliti iskola tornatermében helyeztek el.

kisalfold.hu

Kempingezőket menekítettek  

Hétfő reggel már csak az előző éjszaka rettenetes nyomait takarítják a dunakiliti kempingben. A kisebb-nagyobb faágakat gereblyézik, gyűjtik össze, néhol évtizedes fával küzdenek. A tenyérnyi magasan felázott ágyak már kint száradnak a teraszon. A röplabdapálya is sárban úszik – itt az éjszaka fél méterre emelkedett a víz – tudjuk meg.

Szerencsére kevesen voltak a sátrakban

Vasárnap vacsoraidőben érkezett az ítéletidő. Most utólag kijelenthetjük, hogy szerencsére, mert sokan a főépületben gyűltek össze és csak kevesebben tartózkodtak a sátrakban.

– Késő délután sétálni indultunk, és sötétedésre érkeztünk vissza a főépülethez. Akkor kezdett esni az eső, mely nem akart elállni, így visszatértünk a sátrunkhoz. Az előterében már állt a víz, de a hálórészen száraz maradt a hálózsákunk, így természetes volt, hogy itt is éjszakázunk – magyarázza dr. Óturai Ágnes, aki Budapestről érkezett vőlegényével, Till Györggyel. A fiatal pár azt tervezi, hogy augusztus 20-án itt kelnek egybe, így őket egyáltalán nem tántorította el a viharos időjárás. „Esett az eső, na és?" – jegyezték meg mosolyogva. Mint mondták, az egyik sátrukat kölcsönadták barátaiknak, akiknek szállását megtépázta az eső. Reggel vették észre, hogy további szomszédok is érkeztek, akiknek sátrát mintegy húszméternyire röpíthette a szél.

Némethéket nagy kihívás elé állította a vihar. A négytagú budapesti család hősiesen védte a vihar idején az életük első kempingezésére kölcsönkért „várat". A 9 éves Laura és 12 éves Dani avatnak be az este izgalmas részleteibe, édesapjuk, József hozzáteszi: „hosszú lesz ez a történet". No de a lényeg: az orkánerejű szél kikapta a sátor tartóköteleit, néhol megtépázta az anyagát és a hátsó részen a rúd eltört. Eleinte az előtér, majd a háló is vízben úszott. „Ha nem kapaszkodunk bele, elrepül" – mondják. Az éjszakát a lányok a kocsiban, a fiúk a szomszédos sátorban vészelték át. Tőlük tízméternyire hatalmas faágak zuhantak az egyik sátorra – szerencsére senki nem tartózkodott benne.

Megijedtek a gyerekek

Ahogy haladunk hátrafelé a kempingben, óriási tócsák tarkítják a látványt, száradásra váró ruhákkal (ezt az újból eleredő eső hiúsítja meg). Egy nagyobb csapat éppen csomagol. Egy fővárosi férfi megjegyzi, még néhány napot itt töltöttek volna, de a gyermekek megijedtek. Mérai Horváth Ilona és Tóth János  Érdről érkezett egy nagyobb baráti társasággal. A pár húsz éve a Szigetköz szerelmese, tapasztalt kempingezők. Az eső sem érte őket felkészületlenül – nem is áztak be. Közelükben viszont kidőlt egy hatalmas fa – előző nap itt még sátor állt.

– Tavaly is kifogtunk egy vihart, de az akkor nem okozott ekkora kárt. A szomszédos fa hatalmas csattanással dőlt ki, szerencsére senki nem tartózkodott a közelében. Jövőre is jövünk. Most azonban csomagolunk, hiszen a következő napokra is esőt mondanak – mondta az asszony.
Éppen elkészült a jókora bogrács lecsó, összegyűlt a csapat a vacsorára, amikor jött a fergeteg. Baji Tamás és dr. Dezső László egy harmincfős pécsi és budapesti baráti társasággal látogatott el Dunakilitire, immár kilencedszer. Tizenkilenc sátrukból egy sem úszta meg szárazon, volt, amit földbe döngölt az eső, volt, amit megtépázott.

Takaró és meleg tea a tornacsarnokban

Hamar jött is a segítség. A kempingben a helyi önkéntes tűzoltók, Szeitz Ferenc Tibor parancsnokkal szivattyúztak éjfélig.

– Vasárnap este fél 10-kor értesítettek, hogy vízben úszik a kemping. Azonnal felajánlottuk a tornacsarnokot a bajba jutott vendégeknek. Ötven-hatvannal számoltunk, végül harmincan jöttek. Hálásak voltak a szállásért, takarókért, a tiszta törülközőkért, meleg teáért, amit a katasztrófavédelemmel és a Máltai Szeretetszolgálattal közösen biztosítottunk. És ami a legfontosabb:   senki nem sérült meg – hangsúlyozta Kovács Andorné településvezető.

A polgármester megjegyezte: biztosítás nem köthető a kempingre (mivel ártérben fekszik), igyekeznek mindenben segíteni a tulajdonosokat. A vihar mellett korábban árvizek is tépázták, mégis kitartanak, ahogy a vendégkör is. Érdekesség, hogy szombaton még mintegy ötszázan kempingeztek Dunakilitin, s vasárnap körülbelül százhúszan élhették át az ítéletidőt.

Előzmények - Vasárnap este a vihar lecsapott a Dunakilitin lévő kemping területére is. A viharos szél megtépázta a kempingezők sátrait, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék pedig felgyülemlett a kemping területén, a víz befolyt a sátrakba is.

A dunakiliti önkéntes tűzoltók a helyszínen szivattyúzási munkálatokat folytattak, mivel a víz a szociális blokkba is betört, ahol öltözők, irodák is voltak.

A település polgármester asszonya kért segítséget a katasztrófavédelemtől, mivel a kempingben tartózkodók közül nem mindenki ment haza a vihart követően. Lakosságvédelmi intézkedés keretein belül harminc embert - köztük gyerekeket is - a dunakiliti iskola tornatermében helyezték el. A katasztrófavédelem szervezésében a Máltai Szeretetszolgálat ételt és teát vitt az embereknek, a tűzoltók pedig meleg takarókat.

Dunakiliti kempingre csapott le a vihar



Így a bajbajutottak biztonságban tölthették az éjszakát - tájékoztatta portálunkat hétfőn reggel a katasztrófavédelem.

Illusztráció - olvasónk fotója

Illusztráció - olvasónk fotója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!