Csapon a kéz? - Nem a szigetközi hullámteret féltik a víztől, hanem magukat a szúnyogoktól

Mikor induljon a hullámtér mesterséges elárasztása? Ez lesz a fő témája ma a Szigetközi Vízpótló Rendszer Üzemelési Bizottságának. Az érintett falvak kérik, csak akkor kezdődjön, ha muszáj, s minél gyorsabban (ezekben a hetekben), nehogy megegyék őket utána a szúnyogok. A biológiai gyérítéshez a szúnyogbölcsők feltérképezése már tart.

Cséfalvay Attila

„Nem ellenzem az elárasztást, csak időben kezdjék el" – Babos Attila dunaszegi településvezető ezt az álláspontot képviseli majd a mai ülésen.


 Mostantól az idővel való versenyfutás oka a szúnyoginvázió, mert ha túl későn öntik el a szigetközi hullámteret, akkor a visszamaradt tocsogók valódi lárvakeltetővé válnak – ez az itt élők sokéves tapasztalata. 


„A Szigetközi Vízpótló Rendszer Üzemelési Bizottságának mai ülésén az egyik fő téma lesz az elárasztás. Ezt tárgyalva kiderülhet, hogy adott hidrológiai feltételek esetén a térség érdekeit szem előtt tartva miként járjunk el" – mondta kérdésünkre Németh József regionális vízügyi igazgató. Azért említette a feltételeket, mert például megfelelő dunai vízhozam nélkül el sem lehet kezdeni a szigetközi elárasztást. Ez a szlovákokkal való egyezség értelmében másodpercenkénti 2500 köbméter érkező vízhozamot jelent: ennél most kevesebb jön a határfolyón, s érdemi változás a következő hat napban sem várható. Elvileg azonban egészen május végéig – szlovák segédlettel – megnyithatják a csapokat. 

Víz alatt - Az utolsó elárasztásnál két hétig kapott több vizet a hullámtér, volt, ahol a töltés lábáig kifutott a medréből a folyó.

Víz alatt – Az utolsó elárasztásnál két hétig kapott több vizet a hullámtér, volt, ahol a töltés lábáig kifutott a medréből a folyó.

„Tartom: addig ne is legyen elárasztás, míg a biológiai gyérítés nem indul el. Senki nem bizonyította az elárasztás létjogosultságát, gerjeszti a szúnyogok szaporodását, majd a kémiai gyérítéssel kárt okozunk a környezetnek. Nem véletlenül tűntek el például a fecskék" – Cseh Benjamin dunaszigeti polgármester álláspontja egyértelmű a kérdésben.

.

A biológiai gyérítés előkészületei eközben megindultak. A Szigetközi Fejlesztési Tanács finanszírozásából a szúnyogbölcsők feltérképezése már elindult. „A jelenlegi állapot nem igényel beavatkozást, erről kaptam levelet a megbízott cégtől" – mondta Babos. Tavaly egyébként kompromisszum született, „türelmi évnek" nevezték 2018-at, s akkor a mesterséges elárasztás végül elmaradt. A szakemberek szerint az elárasztás lehetővé teszi a mellékágrendszerben lévő medrek feltöltését, az alacsonyabban fekvő laposok időszakos vízborítását, segíti a hullámtéri ökoszisztéma tavaszi megújulását, Szigetköz természeti értékeinek hosszú távú megőrzését. 

Maró emlékek az utolsóról

Legutóbb 2017. május elsején árasztották el a hullámteret. Ezt követően hatalmas szúnyoginvázió támadta és marta a szigetközieket, mert a közbeszerzés csúszása miatt késett a kémiai gyérítés. Ez most nem fordulhat elő, a kivitelezővel azóta három évre szerződtek, így amint jelzést kap, felszállhat a repülőgép. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!